Pernah atau tidak sewaktu anda solat tiba-tiba terasa macam darah haid keluar? Ramai pasti tidak tahu tentang hukum sama ada anda perlu ganti solat atau tidak. Sebagai perempuan anda mesti merasakan sesuatu apabila darah haid terkeluar. Jadi, adakah anda perlu qada solat? 

Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?
Sumber Pesona Pengantin

Di dalam islam, solat merupakan perkara wajib di dalam Islam. Solat juga merupakan sebahagian dari rukun Islam. Akan tetapi, wanita di beri kelonggaran apabila haid atau menstruasi anda dilarang untuk solat. Akan tetapi, apabila haid terkeluar sewaktu solat, perlukah wanita tersebut qada solat?

Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?

Qada solat merupakan hukum syarak di mana setiap kali solat fardhu yang anda tertinggal wajib untuk digantikan. Tidak kira, jika anda tidak solat atas sebab terlupa, tertidur mahupun saat anda datang haid. Buat para wanita, haid itu tidak menentu waktunya, ada yang pagi, petang, siang dan malam. Jadi saat anda haid, solat apa yang perlu anda qada.

Artikel Berkaitan: Ustazah Asma Harun Jernihkan Kekeruhan, Viral Inai Tak Sah Solat. Peringatan Juga Untuk Peniaga Inai!

Kewajipan solat bagi muslim termaktub dalam surat an-Nisa ayat 103:

 اِنَّ الصَّلٰوةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِيْنَ كِتٰبًا مَّوْقُوْتًا

IKLAN

Artinya: Sungguh, solat itu adalah kewajipan yang ditentukan waktunya atas orang-orang yang beriman.

Sedangkan perintah untuk meninggalkan solat saat mengeluarkan darah haid adalah hadis riwayat Aisyah, salah satu isteri Rasulullah:

حدثنا أحمد بن يونس عن زهير قال حدثنا هشام عن عروة عن عائشة قالت  : قال النبي صلى الله عليه و سلم ( إذا أقبلت الحيضة فدعي الصلاة وإذا أدبرت فاغسلي عنك الدم وصلي )

Bermaksud: Menceritakan kepada kami Ahmad bin Yunus dari Zuhair, ia berkata, menceritakan kepada kami Hisyam bin Urwah dari Aisyah berkata, Rasulullah Saw bersabda: Jika kamu mendapati haid maka tinggalkanlah solat. Dan apabila telah selesai (berhenti mengalirnya haid) maka bersihkanlah darah itu (mandi) dan solatlah. (HR. Bukhari)

Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?

IKLAN

Menurut bincangsyariah, jika seseorang wanita keluar darah haid ketika dia sedang bersolat dan darah haid terkeluar maka setelah dia habis kitaran haid tersebut, wanita itu perlu qada solat yang tertinggal. Dengan syarat, seseorang itu sempat melakukan solat pada waktu itu dan sebelum terkeluarnya darah.

Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?

Contoh lain pula, sekiranya wanita tersebut haid pada sekitar 3:00 petang dan waktu Zohor jatuh pada jam 1:15 petang maka diwajibkan untuk wanita tersebut qada solat. Ini kerana, dia mempunyai masa untuk melakukan solat tersebut sewaktu masa lapang setelah azan Zohor berkumandang.

Ianya dilakukan selepas sahaja wanita tersebut suci daripada haid atau nifasnya. Apabila wanita tersebut haid pada waktu bersamaan waktu azan Zohor, maka tidak wajib untuknya qada solat kerana dalam masa yang sempit. Jadi, janganlah

IKLAN

Artikel Berkaitan: Hijabi Payah Nak Solat? Ini Cara Mengatasinya! Masih Belum Terlambat….

Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?

Akhir kata, jika seseorang wanita itu sedang melakukan solat lalu darah haid keluar di pertengahan solatnya, maka solat wanita itu akan menjadi tidak sah dan wajib untuk dia menggantikannya saat darah haidnya berhenti. Jadi, pastikan anda tidak sesuka hati untuk melambat-lambatkan solat mahupun meninggalkan secara sengaja.

Sumber: Bincang Syariah 

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=pf4KKqSQqrQ

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI