Tempoh bercuti untuk kaum muslimah iaitu datang haid dari melakukan perkara wajib seperti solat membaca Al Quran, bukan halangan untuk melakukan ibadah lain.

Mungkin kaum muslimah menganggap kalau kedatangan haid tidak perlu untuk berdoa. Sebaliknya, kalau wanita kedatangan haid dihari pertama lebih baik berdoa. Walaupun berada dalam keadaan kedatangan haid dan nifas atau dalam berhadas.

Kaum muslimah tidak sepatutnya membiarkan hari-hari tersebut berlalu dalam keadaan yang merugikan, sebaliknya berusahalah mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan amalan baik yang lain seperti membaca doa waktu kedatangan Haid.

Di bawah ini doa untuk muslimah yang kedatangan haid dihari pertama:

IKLAN

Bismillahirrahmanirrahim

“Alhamdulillahi’alakullihalinwa ‘astaghfirullahamindzanbi”

Maksudnya:

IKLAN

Segala Puji bagi Allah atas segala perkara dan aku memohon keampunan Kepada-Mu, Ya Allah dari kesemua dosaku.

Jika perempuan kedatangan haid hari pertama dan dia berdoa, seperti doa diatas maka:

  • Dimudahkan jalan keluar haidnya.
  • Mendapat pahala beribadah sepanjang haid.
  • Meraih pahala 40 orang Syahid.
  • Selamat dari azab neraka.
  • Dimudahkan melalui jambatan siratul Mustaqim.

Dari Saiyyidatina Aishah r.a meriwayatkan:

IKLAN

“Tidak ada seorang perempuan pun yang kedatangan haid, melainkan haidnya itu menghapuskan dosa-dosa yang telah lalu daripada segala dosa-dosanya dan sekiranya ia membaca doa diatas pada hari yang pertama, maka Allah SWT akan menulis baginya supaya terlepas daripada api neraka dan dapat lalu di atas jambatan Sirat dengan selamat dan aman daripada azab dan meninggikan derajatnya oleh Allah SWT baginya dengan tiap satu hari dan satu malam akan empat puluh orang mati syahid. manakala perempuan itu dikira berzikir kepada Allah SWT di dalam masa haidnya.”

Wallahua’lam

SUMBER: Syed Al Murshi

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI