Pembersihan adalah langkah pertama dan paling penting dalam rutin penjagaan kulit dan pembersihan itu sendiri adalah proses yang cukup mudah.

Tetapi memilih pembersih yang betul adalah bahagian yang sukar. Dengan jumlah pilihan yang banyak di pasaran, meneliti pelbagai jenis pembersih dan mencari kesesuaian yang sesuai dengan rutin penjagaan kulit boleh jadi menakutkan anda.

Tetapi untuk mengelakkan kemungkinan kerosakan, penyumbatan, kekeringan, kepekaan dan keadaan kulit, anda harus meluangkan masa dan usaha untuk memilih pembersih yang sesuai dengan jenis kulit anda. 11 jenis pembersih ini dapat membantu anda memilih yang terbaik untuk jenis kulit anda.

Jadi, Bagaimana Memilih Pembersih Terbaik Untuk Diri Anda?

Pertama sekali, tidak ada satu pembersih untuk semua. Pembersih yang berbeza memenuhi pelbagai jenis dan keperluan kulit. Oleh itu, ketahui jenis kulit anda terlebih dahulu dan kemudian cari pencuci terbaik untuk jenis kulit anda. Mengetahui jenis kulit dapat membantu anda menjimatkan banyak masa dan menjadikan anda potensi penjagaan kulit yang anda perlukan!

Walau bagaimanapun, secara amnya, semua pembersih mestilah lembut pada kulit dan bersihkan dengan bersih tanpa mengeringkan kulit. Perhatikan juga bahan pembersih. Sekiranya anda alah kepada salah satu bahan tambahan, maka eloklah mengelakkan pembersih.

Secara amnya, mengelakkan pembersih yang mempunyai alkohol di dalam bahan pembersih dari masa ke masa boleh menjadikan kulit anda sangat sensitif!

Fungsi pembersih sifatnya tidak boleh merasa berminyak atau lekat setelah dibilas. Ia harus membersihkan semua kotoran, bakteria dan kotoran. Tambahan lagi, pembersih sebaiknya tidak mengandungi wangian dan bebas paraben kerana bahan kimia tambahan ini boleh menimbulkan reaksi yang tidak diingini pada kulit dan menyebabkan kerengsaan, jerawat mahupun barah kulit!

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai semua jenis pembersih, apa yang mereka lakukan dan jenis kulit yang sesuai untuk mereka. Beberapa pilihan ini mempunyai manfaat tambahan untuk menghilangkan solek juga. Jadi, berikut adalah 11 jenis pembersih yang dijelaskan untuk membantu anda memilih yang terbaik untuk jenis kulit anda.

11 Jenis Pembersih Dan Penjelasannya

Berikut adalah keterangan ringkas untuk membantu anda memilih yang terbaik untuk jenis kulit anda. Semua jenis pembersih, apa yang mereka lakukan dan jenis kulit yang sesuai untuk anda. Beberapa pilihan ini mempunyai manfaat tambahan untuk menghilangkan solekan juga.

1. Pembersih Gel

Pembersih gel mempunyai konsistensi seperti jeli yang jelas dan perlu sering dibilas. Pembersihan ini menawarkan cucian yang mendalam dengan hanya satu cuci dan juga liang-liang yang terurai, membuang minyak berlebihan dan membersihkan bakteria penyebab jerawat! Pembersih ini melembapkan dan dibungkus dengan bahan penghidratan yang menjadikan kulit berasa lembap dan segar. Pembersih gel adalah penghilang solekan yang hebat!

Jenis kulit yang ideal: Kulit normal, kulit berminyak, kulit kombinasi dan kulit rawan jerawat.

 

Pembersih pilihan: Neutrogena Hydro Boost Hydrating Gel Cleanser.

Beli di sini:

2. Pembersih Krim

Sumber gambar: Mirander Ellise

Pembersih krim kaya dengan tekstur dan dibungkus dengan sifat pelembap. Pembersih ini juga tidak menghasilkan banyak buih atau menghilangkan minyak semula jadi kulit, oleh itu tidak akan menjadikan kulit anda kering dan tegang. Namun, pembersih ini cenderung meninggalkan tekstur berkrim yang boleh menyebabkan penyumbatan. Ia adalah penghilang solek yang hebat dan juga dapat membantu mengawal perkumuhan sebum.

Jenis kulit yang ideal: Kulit kering dan kulit sensitif.

Pembersih pilihan: Tatcha The Rice Wash

Tatcha The Rice Wash mengambil inspirasi dari ritual “mencuci beras” yang sudah berusia berabad-abad, di mana wanita Jepun membersihkan diri menggunakan sisa air susu dari memasak nasi. Oleh itu, formula ini menggabungkan serbuk beras dengan campuran humectan untuk pembersih berkrim yang mewah. Zarah-zarah kecil menjadikannya terkelupas kerana menghasilkan buih lembut. Bahan utama gliserin, serbuk beras, alga, teh hijau, asid hyaluronik.

IKLAN

Beli di sini:

3. Pembersih Buih

Pembersih buih terdapat dalam bentuk krim atau gel dan menghasilkan konsistensi berbuih apabila dicampurkan dengan air. Buih akan masuk untuk membersihkan liang, menghilangkan kotoran juga menghilangkan solekan. Bahan utama yang menyebabkan kesan berbuih adalah natrium lauril sulfat (SLS) yang menjengkelkan pada pengeringan kulit yang dapat meningkatkan kepekaan dan kerengsaan kulit!

Jenis kulit yang ideal: Kulit berminyak dan kulit gabungan.

Pembersih pilihan: Garnier SkinActive Micellar Foaming Face Wash

Pembersih buih micellar Garnier berfungsi untuk menangkap dan menghilangkan kotoran, minyak, dan solekan tanpa gosok atau pengeringan yang berlebihan. Ia lembut dan bebas wangian, dan berfungsi hanya dalam satu langkah cepat dan mudah. Pencuci ni mesra bajet.

Beli di sini:

4. Pembersih Tanah Liat

Pembersih tanah liat mengandungi tanah liat dan ia bersifat lekat dan kebanyakan terkenal dengan faedah detoksifikasi yang serupa dengan topeng tanah liat. Pembersih ini dapat membuang kotoran dan zarah permukaan malah mengeluarkan lebihan minyak dan kotoran dari liang roma anda. Tetapi kadang-kadang menyerap lebihan minyak yang berpotensi menyebabkan jerawat dan pembersih tanah liat tidak dapat menghilangkan solekan!

Jenis kulit yang ideal: Kulit berminyak, kulit rawan jerawat dan kulit gabungan.

Pembersih pilihan: First Aid Beauty Skin Rescue Deep Cleanser With Red Clay

Pembersih First Aid Beauty ini dapat menghilangkan kegatalan pada alat solekan adalah pilihan yang baik. Minyak tanah liat merah dan daun rosemary berfungsi membersihkan kulit dan menyeimbangkan pengeluaran sebum, sementara campuran antioksidan yang kuat membantu melindungi daripada tekanan persekitaran. Selain itu, ia diuji alergi dan bebas daripada paraben, sulfat, dan wangian buatan.

Beli di sini:

IKLAN

5. Pembersih Serbuk

Mereka datang dalam bentuk serbuk dan bertukar sedikit berkrim atau berbuih ketika dicampurkan dengan air. Anda dapat mengawal konsistensinya dengan mengawal jumlah air yang anda campurkan. memberikan sifat pengelupasan semasa anda membersihkan. Sangat pekat dan bagus untuk menghilangkan solekan serta pembersihan wajah yang mendalam.

Jenis kulit yang ideal: Kulit berminyak, kulit gabungan dan kulit sensitif. 

Pembersih pilihan: Mario Badescu Silver Powder

Serbuk Perak Badescu Silver adalah serbuk penyerap minyak. Serbuk pembersih ini bukan sahaja membersihkan wajah anda tetapi juga berfungsi sebagai rawatan spot. Ia diformulasikan dengan bahan-bahan semula jadi seperti tanah liat kaolin yang membersihkan liang-liang  dan mengurangkan lebihan minyak, manakala kalsium karbonat dan zink oksida yang menjadikan kulit anda kelihatan jelas dan sihat. Juga, ini membantu mengurangkan kemerahan dan penampilan jerawat, mengurangkan bintik hitam juga mengawal minyak berlebihan.

Beli di sini:

6. Air Pembersih Micellar

Air misel adalah bentuk pencuci muka yang paling ringan dan mempunyai tekstur yang serupa dengan air biasa! Pencuci ini dibuat dengan misel, molekul minyak kecil yang menghilangkan kotoran. Air misel biasanya disapukan dengan kapas dan tidak perlu dibilas. Pencuci ini adalah produk pelbagai guna yang menghilangkan solekan, membersihkan dan meratakan kulit anda. 

Jenis kulit yang ideal: Kulit kering, kulit berminyak, kulit normal dan kulit sensitif. 

Pembersih pilihan: Simple Micellar Cleansing Water

Penuh dengan ramuan yang baik untuk kulit anda, termasuk vitamin B3, vitamin C, dan air yang disucikan tiga kali ganda. Jenis kulit sensitif, bergembiralah kerana air misel ini bebas dari perengsa yang berpotensi, seperti minyak wangi, pewarna dan bahan kimia yang kuat. Ia juga telah diuji oleh pakar oftalmologi untuk penggunaan di sekitar mata.

7. Pembersih Sabun Bar

Sabun badan mengandungi banyak bahan keras yang boleh mempengaruhi kulit. Tetapi bar sabun muka mengandungi lebih banyak bahan pelembap yang menyuburkan kulit dan menyeimbangkan tahap pH. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan sabun pembersih, gunakan sabun muka jika tidak kulit anda berisiko mengalami dehidrasi, kepekaan dan radang.

Jenis kulit yang ideal:  Kulit berminyak dan kulit gabungan.

Pembersih pilihan: Cetaphil Gentle Cleansing Bar

Bar pemenang ini sangat lembut, baik untuk kulit yang cenderung kering, sensitif, atau mudah teriritasi. Walaupun mengisi semula minyak semula jadi kulit untuk penghidratan dan kelembutan, ia juga berkesan membersihkan kulit anda dari kotoran, minyak berlebihan dan pencemaran alam sekitar. Kerana formula sangat ringan, sangat selamat digunakan pada wajah dan badan.

Beli di sini:

IKLAN

8. Pembersih Tanpa Bilas

Pembersih tanpa bilas terdapat dalam pelbagai bentuk seperti buih, krim dan losen dan kebanyakannya bebas sabun. Formula sabun yang kuat boleh menjadi sangat keras dan mengeringkan kulit. Pembersih jenis ini untuk menghilangkan solekan dan menyegarkan kulit dengan cepat. Selain itu, bukan sahaja menjadikan kulit anda lebih bertenaga, tetapi juga menjimatkan sedikit masa dari rejim penjagaan kulit anda.

Jenis kulit yang ideal: Kulit kering, kulit sensitif dan kulit rawan jerawat.

Pembersih pilihan: Avene Extremely Gentle Cleanser Lotion

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau mudah merah, losen pembersih dari Avene ini mesti dimiliki. Ia bebas wangian, sangat lembut dan tidak memerlukan pembilasan atau gosok. Anda hanya menyapukannya dan mengelapnya dengan tisu atau kapas.

Beli di sini:

9. Tisu Lap Pembersih

Lap pembersih sangat memudahkan tetapi ia bukan yang terbaik untuk membersihkan semua kekotoran. Tisu pembersih ini boleh menanggalkan alat solek dan senang dibawa dan yang terbaik untuk hari-hari malas anda. Anehnya, ketika membersihkan kotoran atau minyak yang berlebihan, lap pembersih ini tidak mampu dilakukan. Boleh sahajaja untuk menghilangkan solekan luaran, tetapi pasti memerlukan rawatan muka! Anda dianjurkan membuat pembersihan berganda (double cleansing).

Jenis kulit yang ideal: Kulit berminyak, kulit kering dan kulit normal.

Pembersih pilihan: La Roche-Posay Effaclar Clarifying Oil-Free Cleansing Towelettes

Rata- rata bukan sekadar penghapusan kotoran solekan anda, penguji produk ini sangat mengemarinya kerana mengandungi asid pengelupasan untuk menghilangkan kulit mati pada masa yang sama.

Beli di sini:

10. Minyak Pembersih

Minyak pembersih lembut pada kulit dan sangat berkesan untuk menghilangkan solekan. Sebahagian daripada permbersih ini juga kalis air! Tidak mengeringkan kulit dan menyuburkannya. Tetapi tidak begitu sesuai untuk pembersihan dalam tetapi sebaliknya bertindak sebagai pembersih pra. Oleh itu, setelah membilas pembersih minyak anda, pastikan menggunakan pembersih biasa.

Jenis kulit yang ideal: Kulit kering, kulit normal dan kulit gabungan.

Pembersih pilihan: Kiehl’s Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil

Pasti, anda boleh menggunakannya pada waktu pagi, tetapi anda disarankan menggunakannys untuk P.M. atas beberapa sebab. Hebat untuk menanggalkan solekan dan cukup lembut sehingga anda boleh menggunakannya di sekitar mata . Mempunyai tugas berganda sebagai aromaterapi, berkat penambahan minyak pati lavender, anda merasa tenang dan santai.

11. Balsem Pembersih

 Balsem pembersih mempunyai sifat yang serupa dengan minyak pembersih tetapi lebih padat, mempunyai tekstur yang kaya dan berkrim yang mencair menjadi tekstur yang lebih berminyak pada kulit. Berfungsi hebat untuk mengenyahkan solekan kerana dapat memanjakan kulit dengan bahan berkhasiat. Tidak perlu membilas.

Jenis kulit yang ideal: Kulit kering dan kulit normal.

Pembersih pilihan: Drunk Elephant Slaai Makeup-Melting Butter Cleanser

Menghilangkan solekan dalam sekelip mata, rumusannya membuatnya menonjol. Disertakan dengan ekstrak buah-buahan (blueberry, kiwi, dan strawberi) untuk menghilangkan solek dan kotoran. Campuran minyak berkhasiat (marula dan baobab), kulit anda akan merasa seperti bayi halus setelah anda selesai melakukan pembersihan dua kali.

Beli di sini:

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI