Makanan mempunyai kesan lebih daripada sekadar rasa lapar yang enak dan memuaskan. Ia boleh mempengaruhi bagaimana sistem pencernaan anda berkerja dan apabila anda tidak bertoleransi dengan makanan atau sudah merasa tidak selesa dengan pencernaan, apa yang anda makan boleh membuat anda merasa lebih baik atau lebih teruk.

Perkara terakhir yang perlu dilakukan ketika perut anda sakit adalah makan atau minum sesuatu yang boleh menyebabkan sakit perut menjadi lebih teruk. Untuk selamat, jauhkan 15 makanan dan minuman ini yang merosakkan perut anda, yang semuanya boleh menyebabkan kerengsaan dan mencegah kelegaan.

1. Kembang kol 

Kembang kol adalah sayuran yang mengandungi raffinose, karbohidrat yang tidak dapat dicerna. Walaupun baik untuk usus, raffinose dapat menyebabkan kesusahan pada mereka yang mengalami masalah perut. Kadang-kadang, memasak sayuran dengan teliti dapat membantu menjadikan perut lebih mudah daripada memakannya secara mentah, jadi berikan suntikan jika anda menyedari bahawa kembang kol cenderung merosakkan perut anda dan menyebabkan kembung.

2. Minuman Berkarbonat

Air seltzer dan minuman berkarbonat melepaskan karbon dioksida, yang boleh menyebabkan kembung atau gas dalam sistem pencernaan anda dan membuat sakit perut bertambah buruk.

3. Susu

Susu dan produk susu mengandungi karbohidrat laktosa, di mana beberapa indvidu kekurangan enzim untuk dipecah. Apabila ini berlaku, mereka yang mengalami intoleransi laktosa dapat mengalami sakit perut, gas, kembung dan cirit-birit. Tidak begitu menyenangkan! Sekiranya anda sensitif, anda mungkin masih boleh meminum susu dalam jumlah kecil atau memilih jenis bebas laktosa yang mengandungi enzim untuk memecah laktosa.

IKLAN

4. Sos Tomato

Sos tomato memang enak dan berkhasiat, tetapi walaupun versi rendah natrium cenderung sangat berasid yang dapat membuat perut menjadi lebih parah. Walaupun sedikit dalam pizza atau untuk mencelupnya katakan tidak, jika anda menghadapi sakit perut atau refluks yang sebenarnya.

5. Daging merah

Daging merah tidak hanya tinggi lemak jenuh tetapi juga kandungan proteinnya bermaksud menghabiskan lebih banyak masa di perut anda, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Cari protein rendah lemak dalam ukuran hidangan kecil. Sekiranya anda memilih makanan protein sama sekali sebelum merasa lebih baik.

6. Ayam goreng

IKLAN

Sama seperti daging merah, ayam goreng sangat tinggi lemak dan selalunya minyak yang digunakan untuk menggoreng bukan yang paling sihat, berpotensi memberi lebih banyak tekanan pada saluran pencernaan anda. Simpan makanan ini apabila perut anda merasa terangsang, di mana ia dapat mengatasi minyak dan teknik memasak dengan lebih baik. Terbaik pilih ayam panggang!

7. Keju

Sebilangan individu mungkin tidak bertoleransi dengan baik susu ketika menghadapi masalah perut, tetapi keju adalah sumber lemak tepu yang lebih pekat yang dapat mencerna dan menyerap lebih perlahan daripada lemak mono dan tak jenuh.

8. Soda

IKLAN

Minuman berkarbonat lain, soda sangat menyusahkan perut anda. Soda tidak hanya tinggi gula tetapi juga biasanya mengandung asid fosfat. Kedua-duanya dapat merengsakan saluran pencernaan, jadi pilihlah minuman lain.

9. Lada

Anda mungkin menyukai pedas, tetapi nanti anda akan mengalami sakit perut. Makanan pedas cenderung merengsakan perut jika tidak enak badan, jadi tinggalkan sos panas sehingga saluran pencernaan anda mereda. Lada panas khususnya menambah rasa, warna, dan vitamin C ke banyak hidangan, tetapi kerana pedas boleh merengsakan perut yang sudah sakit.

10. Kacang

Kacang sangat tinggi serat, yang biasanya bermanfaat, tetapi, jika saluran pencernaan anda terganggu, anda ingin makan makanan yang mudah dicerna, dan bukannya makanan yang akan menghabiskan banyak masa untuk bergerak.

SUMBER GAMBAR: Pexe.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI