Bila seharian membanting tulang, antara perkara yang memang setiap individu nantikan adalah untuk merehatkan badan dikala cuti. Paling best jika bergolek-golek diatas tilam dan bermalas-malasan sepanjang hari. Heaven weh!

Memandangkan tilam menjadi antara elemen terpenting dalam kediaman dan juga kehidupan kita, pernah tak hijabi terfikir macam mana cara nak mencuci tilam kepam anda yang penuh dengan peta dunia tu?

Cara Mudah Mencuci ‘Tilam Kepam’ Anda!

Mudah je sis! Di sini hijabista kongsikan kaedah ‘deep clean’ untuk mencuci tilam kepam anda tu tanpa perlu bersusah payah mengangkatnya! Hanya gunakan tiga bahan mudah ni je sis. Ini caranya:

Alamak! Tilam Penuh ‘Peta’, Guna Tiga Bahan Ni Je Sis, Tak Perlu Susah Payah Angkat Tilam

Bahan-bahan:

1. Baking soda (3 Sudu)

2. Cecair Pencuci Pinggan Mangkuk (2 Sudu)

3. Hydrogen Peroxide (1 Cawan)

4. Pewangi / essential oil (tak wajib) (2 hingga 3 Titis)

IKLAN
Cara-cara:

Alamak! Tilam Penuh ‘Peta’, Guna Tiga Bahan Ni Je Sis, Tak Perlu Susah Payah Angkat Tilam

1. Pertama sekali, anda perlu memulakan proses mencuci tilam secara ‘deep clean’ dengan langkah pertama, iaitu menyedut segala kekotoran dan debu tilam menggunakan penyedut hampagas (Vacuum). Hijabista mencadangkan agar anda menggunakan kepala vacuum berjenis muncung tirus dan bersaiz kecil.

Alamak! Tilam Penuh ‘Peta’, Guna Tiga Bahan Ni Je Sis, Tak Perlu Susah Payah Angkat Tilam

2. Kedua, anda perlu masukkan baking soda ke dalam botol spray. Kemudian campurkan ia bersama hydrogen peroxide.

IKLAN

3. Setelah itu, masukkan pula cecair pencuci dan titisan pewangi. Kacau sehingga kesemua bahan sebati. Pastikan anda tidak menggunakan teknik menggoncang untuk mencampurkan kesemua bahan.

Artikel berkaitan: Ya Allah! Baju Raya ‘Berjenama’ Terkena Minyak Rendang? Chill, Buat Macam Ni Je Sis

4. Setelah semua bahan sebati, spraykan campuran berkenaan di mana bahagian tilam yang dipenuhi peta. Biarkan dalam tempoh masa 5 hingga 10 minit. Kemudian anda akan menyaksikan keajaibanya, dimana sedikit demi sedikit peta dunia itu akan mulai menghilang dari tilam anda.

Alamak! Tilam Penuh ‘Peta’, Guna Tiga Bahan Ni Je Sis, Tak Perlu Susah Payah Angkat Tilam Alamak! Tilam Penuh ‘Peta’, Guna Tiga Bahan Ni Je Sis, Tak Perlu Susah Payah Angkat Tilam

IKLAN

5. Sekiranya, terdapat bahagian peta yang degil, adalah digalakkan agar anda spray sekali lagi pada bahagian tersebut. Biarkan seketika sehingga sedikit kering dan ulang langkah sama sehingga peta benar-benar hilang dari radar.

6. Setelah itu jemurkan sahaja tilam anda di dalam bilik. Hanya perlu tingkatkan kelajuan pusingan kipas dan biarkan tilam kering secara semulajadi sepenuhnya.

Sekadar info, tilam yang empuk dan bersih bukan sekadar menjanjikan tidur yang lena, malah ia mampu menghalang bakteria yang menjadi punca penyakit berkaitan kulit.

Sumber: Blog Seripayaku

Artikel berkaitan: Ya Allah! Baju Raya ‘Berjenama’ Terkena Minyak Rendang? Chill, Buat Macam Ni Je Sis

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.