Bayangkan anda mempunyai 15 minit untuk bersiap. Rakan anda menanti di luar. Apabila lihat di cermin muka serba tak kena. Tampak lebih gelap dari warna asal kulit anda. Ternyata anda membeli satu atau dua warna foundation yang lebih gelap daripada yang anda perlukan!

Panik bukan? Anda tidak tahu apa yang perlu dibuat. Penyelesaiannya agak mudah sebenarnya.

Bagaimana untuk mencerahkan asas gelap ketika anda tergesa-gesa?

Sebenarnya terdapat banyak cara di mana anda boleh melakukan trik ini. Terdapat pembaikan pembaikan yang akan membolehkan anda meringankan warna keseluruhan botol foundation anda. Penyelesaian ini, kaedah pembaikan cepat!

Faktor membeli secara atas talian dan tidak dapat mencuba ketika pandemic covid-19 mungkin salah satu faktor anda memilih salah warna. Apatah lag ijenama yang dibeli tisdak pernah dimiliki sebelum ini. Jom semak trik pembaikan cepat!

1. Dengan Pelembap

Wanita tidak pernah meninggalkan rumah tanpa botol atau tab mandi kecil pelembap di dalam beg mereka. Itu sahaja yang anda perlukan untuk memperbaiki foundation anda!

Ambil sedikit foundation di bahagian belakang tangan anda dan tambahkan beberapa titis pelembap ke dalamnya. Gaul hingga sebati. Periksa untuk mengetahui adakah campurannya baik. Anda boleh menambah lebih banyak pelembap jika diperlukan. Pelembap akan mengurangkan pigmentasi foundation.

2. Serbuk Penamat

IKLAN

Hampir semua wanita mempunyai warna produk yang mereka gunakan untuk menyerlahkan penampilan solekan. Setelah anda menggunakan foundation, sapukan serbuk penamat secara merata ke seluruh wajah. Ini akan mengurangkan pigmentasi foundation.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 7 Foundation Mesra Kulit Ini Disukai Oleh Pakar, Membantu Lawan Masalah Wajah Anda.

3. Span Basah

Sumber gambar: Medical News Today

Apabila anda menggunakan jari anda untuk menyatu foundation terutama jenis cecair, ia akan kelihatan lebih gelap daripada anda menggunakan aplikator atau berus. Apabila anda mempunyai asas yang lebih gelap, elakkan menggunakan jari anda. Sponge adalah penyelesaian terbaik!

Sebelum menggunakan span, rendam sedikit. Jangan pancurkan di bawah air yang mengalir. Ideanya adalah agar ia sedikit lembap, tidak basah kuyup. Sebaik sahaja anda melembapkan span, ambil sedikit foundation dan menyebarkannya ke kulit anda. Pastikan anda menggunakan tangan yang ringan. Anda tidak mahu asasnya masuk ke dalam dan memberikan warna yang lebih gelap beberapa jam lagi.

4. Concealer

IKLAN

Sapukan concealer di mana sahaja diperlukan dan sembunyikan cela. Pastikan bahawa anda menyatu dengan segitiga dan bukannya bulatan jika anda mempunyai lingkaran hitam. Itulah titik asas di sekitar mata dan mulailah di hujung jika mata dan bergerak ke bawah ke arah pipi. Dengan cara ini, jika anda mempunyai lingkaran hitam, ia tidak akan diserlahkan!

BACA JUGA ARTIKEL INI: Pilih Foundation Dengan Tepat Mengikut Tona Kulit, Tip Mudah Ini Membantu sangat.

5. Gunakan pada tempat tertentu

Sumber gambar: CIIN Magazine

Membeli foundation yang lebih gelap tidak selalu menjadi perkara buruk. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan membeli concealer baru. Sekarang yang harus anda lakukan ialah tidak menggunakannya setiap hari dan di seluruh wajah anda. Cukup gunakannya pada noda atau tanda yang ingin anda sembunyikan. Sama fungsi seperti concealer!

6. Sebagai bronzer

IKLAN

Ia juga boleh disebut sebagai bronzer jika anda belum memilikinya. Sapukan bedak ke seluruh wajah dan gunakan alas yang lebih gelap hanya di pipi dan garis rahang untuk menjadikannya lebih menyerlah.

7. Tak perlu buang

Yang mesti anda buat hanyalah menambahkan sedikit pelembap ke dalam botol foundation. Tetapi selesaikan perkara ini dengan teliti. Jangan membuang semuanya. Satukan ke dalam mangkuk, tambahkan pelembap dan mengujinya sehingga warna yang betul tercapai. Anda boleh memindahkan kandungannya kembali ke dalam botol.

8. Simpan untuk masa akan datang

Sekiranya anda merasa tidak ada kaedah di atas, maka ingatlah setiap produk yang anda beli mempunyai jangka hayat sekurang-kurangnya setahun. Ini bermakna, sekiranya warna kulit berubah dek selaran matahari sebelum produk tamat. Foundation ini akan sesuai digunakan kemudian. Oleh itu, jangan buang dengan tergesa-gesa. Sabar ya!

Sedikit kesabaran dan kebijaksanaan adalah yang anda perlukan! Setelah anda mencuba helah kecil ini, jangan lupa kongsikannya!

BACA JUGA ARTIKEL INI: Warna Asas Semakin Gelap Selepas Aplikasi. Tiada Masalah Dengan 48 Tona Foundation Terbaharu Ini

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI