Maya Karin yang menjadi penyampai Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik di lihat mula alami serangan panik sebaik sahaja berada di pentas .Mujur ada “Roy” (Faizal Husein) yang menjadi penyelamat membantu Maya melakukan teknik ‘grounding’ bagi meredakan situasi.

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

“My hero last night .. such a gentleman, siap kutip my shoes yang tertinggal atas pentas.. @faizalhusseinofficial,” demikian tulis pelakon Maya Karin menerusi laman Instagram dimana dia berterima kasih kepada rakan penyampainya yang juga pelakon handalan, Faizal Hussein kerana menjadi penyelamat daripada terjatuh di pentas selepas dirinya diserang ‘panic attack’ atau serangan panik ketika menyampaikan anugerah di Festival Filem Malaysia ke-32 (FFM32).

Tahniah diucapkan kepada Maya Karin yang telah berjaya menangani dengan baik serangan panik semasa berada di pentas kelmarin. Namun begitu apa yang difahamkan dengan teknik ‘grounding’ atau pengembumian dalam menangani masalah serangan panik.

Teknik pembumian (grounding) ketika serangan panik

Pembumian ialah amalan yang membantu orang yang mengalami kebimbangan menarik diri daripada kilas balik, kenangan yang tidak diingini dan emosi negatif. Faktor-faktor ini sering menyumbang kepada serangan panik dan gejala kebimbangan lain, yang tentunya boleh menyusahkan. Menggunakan senaman asas kebimbangan boleh membantu anda melepaskan diri daripada fikiran dan emosi yang menyusahkan dan mewujudkan ruang di mana anda boleh memfokus semula pada perkara yang berlaku pada masa kini. Beberapa teknik asas terbaik untuk serangan panik ini mungkin boleh anda implikasikan ketika berlakunya serangan panik.

ARTIKEL BERKAITAN: “Okaylah Keluar Tiga Jam Sahaja. Lama-lama Mama Tak Beranilah”- Mira Filzah Cepat Panik Bila Anak Menangis

Cara Membumikan Diri Semasa Serangan Panik

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Tujuan menggunakan teknik asas untuk serangan kebimbangan adalah untuk menggunakan lima deria seseorang untuk membawa masa kini menjadi fokus dan membantu mereka menjauhkan diri daripada pemikiran negatif atau kilas balik. Ingat bahawa walaupun pembumian bukanlah penyelesaian kekal, ia menyediakan cara sementara untuk mengawal perasaan anda dan mengelakkan serangan panik atau situasi anda menjadi lebih teruk. Terdapat tiga jenis asas iaitu mental, fizikal dan menenangkan. Di bawah ialah senarai teknik asas untuk serangan panik yang merangkumi setiap kategori.

Teknik Pemasaran Mental

Asas mental merujuk kepada tumpuan pada fikiran anda untuk berehat semasa kecemasan atau serangan panik. Beberapa teknik asas mental praktikal yang boleh anda cuba termasuk:

Terangkan butiran persekitaran anda

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Tujuan latihan ini adalah untuk menggunakan semua deria anda. Anda boleh menunjukkan butiran seperti “Dindingnya berwarna putih”, “terdapat tiga kerusi merah”, “ini meja putih”, “bau seperti lilin vanila”, dan lain-lain. Anda boleh menerangkan warna, bau, bunyi dan tekstur, serta boleh melakukan ini di mana-mana sahaja.

Namakan perkara dalam kategori yang berbeza

Ini mungkin kelihatan aneh, tetapi anda boleh menganggapnya sebagai permainan di mana anda cuba memikirkan pelbagai jenis muzik, haiwan atau orang terkenal. Pilih kategori dan namakan perkara yang termasuk dalam kategori itu.

Terangkan aktiviti biasa secara terperinci

IKLAN

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Katakan anda sedang mencuci pakaian. Terangkan perkara yang anda lakukan secara terperinci, “Mula-mula, saya asingkan warna daripada gelap, kemudian saya biarkan mesin mengisi, kemudian saya tuangkan detergen….”

Bayangkan sesuatu

Walaupun ini mungkin kelihatan kabur, cuba fokus pada imej mental yang menyenangkan. Bayangkan diri anda berada di pantai atau gunung, atau di mana-mana yang anda anggap tenang atau gembira.

Fikirkan sesuatu yang lucu

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Ini boleh membantu untuk menyentak diri anda pada masa ini. Jika anda mempunyai telefon pintar dan kebetulan terjumpa video lucu sekali-sekala, simpan video tersebut supaya anda boleh menontonnya dalam saat panik atau cemas.

Kira

Anda juga boleh mengira hingga 10 diikuti dengan mengira ke belakang atau menyebut abjad dengan perlahan. Anda juga boleh cuba menyebut abjad ke belakang.

IKLAN

Teknik Pembumian Fizikal

Kesan fizikal kebimbangan boleh terjadi dari masa ke masa. Nasib baik teknik asas fizikal ini boleh membantu:

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

  • Alirkan air sejuk atau suam ke atas tangan dan muka anda.
  • Pegang kerusi atau bantal sekuat mungkin. Cuba bayangkan memindahkan apa sahaja yang anda rasa ke objek di tangan anda.
  • Sentuh objek berbeza di sekeliling anda. Ini mungkin termasuk item seperti pen, jaket, kerusi, dinding atau meja. Fokus pada tekstur objek ini, sama ada ia panas atau sejuk, beratnya dan sebagainya.
  • Fokus pada badan anda. Fokus pada menggoyangkan jari anda, berat badan anda di atas kerusi, atau pernafasan anda.
  • Jika anda pernah mendengar tentang menggegarkan saraf, teknik ini adalah serupa. Regangkan dengan memanjangkan tangan dan kaki anda, fokus pada segala-galanya dari hujung jari ke jari kaki anda. Perlahan-lahan gulingkan kepala dan luruskan belakang anda.
  • Fokus pada pernafasan. Pernafasan adalah salah satu teknik asas yang paling biasa untuk serangan kecemasan dan itu kerana ia berkesan. Jika mengalami kebimbangan, anda mungkin bernafas dengan laju atau berasa seolah-olah sedang bergelut untuk bernafas. Cuba fokus pada menyedut dan menghembus nafas anda. Anda juga boleh mengulangi perkataan yang menyenangkan kepada diri sendiri setiap kali anda menghembus nafas.

Teknik Pemasaran Menenangkan

Teknik asas yang menenangkan memberi tumpuan kepada bercakap dengan diri sendiri dengan cara yang penuh kasih sayang dan baik.

Katakan perkara yang baik kepada diri sendiri.

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Bercakap dengan diri sendiri seolah-olah anda bercakap dengan rakan atau kanak-kanak. Sebagai contoh, anda boleh berkata, “Anda seorang yang baik melalui sesuatu yang sukar,” atau “Anda kuat, dan anda boleh melaluinya.”

ARTIKEL BERKAITAN: Serangan Jantung Ketika Memandu, Jangan Panik Dan Segera Dapatkan Bantuan

Fikirkan perkara kegemaran anda.

IKLAN

Ini boleh termasuk warna, makanan dan minuman kegemaran, juga filem kegemaran anda dan sebagainya. Teknik ini sama seperti membayangkan sesuatu yang menggembirakan atau santai.

Gambar orang yang anda sayangi atau lihat gambar.

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Sama seperti memikirkan perkara kegemaran, anda juga boleh memikirkan atau melihat gambar orang yang anda sayangi. Petua yang bagus ialah mencetak foto kegemaran anda dan menyimpan album gambar kegemaran untuk dilihat semula.

Ingat petikan yang memberi inspirasi.

Sama ada petikan daripada buku yang bagus atau lirik daripada lagu kegemaran anda, teknik asas yang baik ialah memikirkan petikan yang memberi inspirasi.

Layan diri sendiri.

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Sekali seminggu, anda menjamu diri anda dengan makan malam yang menyenangkan. Setiap hari, anda boleh meluangkan masa untuk memberi tumpuan kepada penjagaan diri dan melakukan perkara seperti mandi buih, jurnal, membaca atau bermeditasi.

Walaupun terdapat banyak teknik asas untuk anda uji, anda juga boleh mencipta teknik sendiri. Setiap orang berbeza dan menghadapi tekanan dan kebimbangan secara berbeza. Sebagai contoh, jika berjalan kaki sebentar membantu anda tenang, maka lakukan itu. Lakukan apa yang berkesan untuk anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa walaupun teknik ini boleh membantu anda bertenang semasa serangan panik, teknik ini bukanlah penyelesaian jangka panjang. Jika anda percaya anda mengalami gangguan kecemasan, dapatkan rawatan kecemasan untuk diagnosis dan terapi formal.

Maya Karin Tangani Serangan Panik Dengan Baik Di Pentas Festival Filem, Lakukan Teknik ‘Grounding’ 

Menurutt Public Health Malaysia cara aktres Maya Karin melepaskan kasut ketika diserang panik merupakan salah satu cara untuk ‘grounding’ selain mengambil nafas (deep breathing). Ini adalah cara yang berkesan untuk menenangkan kebimbangan semasa serangan panik. Dalam proses ini, Maya mengenal pasti objek di sekeliling untuk membantu otak mengenali di mana dia berada. Ini mewujudkan rasa selesa kerana Maya tahu di mana situasi dan tempat untuk mengawal keadaan. Hanya yang mengalami masalah ini benar benar faham situasi yang dialaminya ketika di pentas FFM32. Jika tidak di tangani dengan baik, serangan panik boleh menjadi lebih teruk dan pesakit boleh pitam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/AX7yPx7yQec