Apabila kulit anda kering atau berminyak, merawatnya adalah proses yang cukup mudah. Tetapi apabila anda mendapat sedikit dari kedua-duanya, perkara menjadi rumit.

Krim penghidratan terlalu menghidratkan, topeng penyerap minyak terlalu menyerap, pengimbang losen nampaknya tidak banyak mengimbangkan. Sekiranya banyak pernyataan berikut terdengar biasa, anda secara rasmi mempunyai kulit kombinasi. Ini panduan paling komprehensif untuk merawat kulit kombinasi.

  1. Dua puluh minit selepas mencuci muka, anda akan nampak berminyak pada bahagian wajah dan bukan pada bahagian lain.

Pada waktu pagi, basuh seluruh wajah anda dengan pembersih lembut. Gerakan fizikal sudah cukup untuk menghilangkan kulit dan serpihan yang mati. Pada waktu malam, basuh wajah anda dengan pembersih ringan yang sama dan gunakan berus sekali lagi hanya jika T-zon anda sangat berminyak.

2. Apabila anda menggunakan pelembap untuk kulit normal, pipi anda terasa sedap, tetapi T-zon anda kelihatan seperti minyak yang licin.

Kulit kombinasi berminyak di beberapa bahagian dan kering di bahagian lain. Tetapi itu tidak bermaksud anda harus mengikuti dua rutin penjagaan kulit yang berasingan. Sebaliknya, anda harus mencapai keseimbangan. Inilah sebabnya mengapa rutin penjagaan kulit untuk kulit kombinasi dapat meniru langkah dari rutin lain.

Ya, anda masih perlu melembapkan, tetapi gunakan losen yang menggabungkan bahan-bahan penambah seperti asid salisilik, silika dengan hidator bebas minyak seperti gliserin atau asid hyaluronik.

3. Pori-pori di hidung anda kelihatan lebih besar daripada pori-pori di pipi dan rahang.

Walaupun tidak ada yang terbukti dapat mengecilkan pori-pori, ada cara untuk membuatnya kelihatan lebih kecil. Pakar dermatologi, mengesyorkan penggunaan produk yang mengandungi retinol, alpha hydroxy acid atau beta hydroxy acid yang membantu menjaga pori agar tidak tersumbat.

4. Anda mendapat jerawat dan tompok kering pada masa yang sama.

Seminggu sekali, rawat wajah anda dengan dua topeng. Sapukan topeng pelembap ke kawasan kering dan tanah liat yang menyerap minyak ke zon-T anda. Anda boleh menggunakan topeng penyerap minyak hingga tiga kali seminggu.

5. Keadaan T-zon anda ditentukan oleh cuaca.

Apabila cuaca panas, T-zon anda cenderung berkilau lebih cepat daripada biasanya, kebiasanya pada waktu tengah hari. Penyelesaian terpantas, gunakan kertas menyerap minyak. Hadir dalam kotak kertas tipis berukuran kad kredit sehingga anda dapat memasukkannya ke dalam setiap beg.

6. Kawasan yang tidak stabil anda berada dalam T-zon.

IKLAN

Sekiranya kulit mempunyai sedikit kekuningan dan kulit di bawahnya kelihatan berwarna merah jambu dan meradang, anda mungkin mengalami dermatitis seborrheic atau ‘kelemumur wajah’. Keadaan ini sering dikelirukan dengan kulit kering, tetapi ragi yang tumbuh secara berlebihan biasanya tumbuh di kulit kepala. Individu ini sering mengalami kelemumur bersama dengannya. Untuk membersihkannya, berjumpa dengan pakar dermatologi anda yang mungkin menetapkan krim antijamur, anti-ragi atau anti-radang.

Rutin Pagi

Pembersihan

Ikuti arahan yang diberikan untuk kulit berminyak. Sekiranya ini terlalu kering untuk kulit anda, beralih ke losen pembersih yang tidak berbuih atau berbuih.

PRODUK CADANGAN:

Penyegar

Ikuti arahan yang diberikan untuk kulit berminyak. Anda juga boleh menggunakan toner yang mengandungi witch hazel.

PRODUK CADANGAN:

Serum

Serum penghidratan adalah pilihan terbaik untuk kulit kombinasi. Serum memberikan dos penghidratan tambahan pada kulit anda, mencegah sesak dan tidak merasa berat. Pilih serum yang mengandungi asid hyaluronik.

IKLAN

PRODUK CADANGAN:

Melembapkan

Walaupun anda tidak perlu menggunakan pelembap bebas minyak untuk kulit kombinasi, melabur dalam pelembap yang ringan yang akan mengawal kelembapan sambil menjaga kulit anda tetap terhidrat.

PRODUK CADANGAN:

Pelindung matahari

Pelindung matahari adalah suatu keharusan untuk semua jenis kulit. Pilih pelindung matahari yang mempunyai penilaian SPF 30 dan PA + dan memberikan kemasan matte.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Rutin Malam

Pembersihan

Gunakan pembersih yang sama dengan yang anda gunakan pada waktu pagi.

Penyegar

Tona wajah anda dengan toner yang sama dengan yang anda gunakan untuk rutin pagi anda.

Serum AHA / BHA

Pilih serum AHA / BHA untuk kulit anda. AHA sangat lembut pada kulit anda dan BHA seperti asid salisilik mengelupas kulit anda dan mencegah jerawat.

Krim Mata

Anda perlu menyuburkan kawasan di bawah mata. Sekiranya anda mempunyai masalah khusus, seperti mata bengkak dan lingkaran hitam, pilih krim mata yang menangani masalah ini.

PRODUK CADANGAN:

Melembapkan

Melembapkan wajah anda dengan produk yang sama dengan yang anda gunakan pada waktu pagi.

Rawatan Tambahan

Seperti kulit berminyak, anda mungkin menggunakan topeng tanah liat hanya di kawasan yang berminyak. Anda juga boleh mengurut wajah anda dengan minyak muka sekali-sekala. Ini menjadikan kulit anda terhidrat tanpa menyebabkan rasa berminyak berlebihan.

PRODUK CADANGAN:

Rawatan Rumah

Untuk kulit kombinasi, lebih baik menggunakan bahan-bahan yang menenangkan, seperti yogurt dan madu. Kedua-dua bahan ini memastikan kulit anda kekal sihat dan berasa selesa.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI