Umur 20-an adalah usia apabila kulit anda berada pada tahap terbaik. Kalian mempunyai mengalami kulit awet muda, yang sangat breakout, dan belum memasuki tahap kulit mula menua. 

Keadaan kulit semasa anda mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda penuaan yang jelas. Tetapi terutamanya pada usia 20 tahun anda perlu menjaga kulit anda untuk mengelakkan penuaan kulit pramatang.

Artikel Berkaitan : Bukan Setakat Pakaian, Kembar Aishahanim Turut Kongsi Skincare Sama Bila Hadapi Masalah Kulit Breakout!

Jangan Lupa Menggunakan Sunscreen

Mencegah Penuaan Kulit Pada Usia 20-an, Ini Petuanya!

Daripada semua krim dan rawatan anti-penuaan, pelindung matahari adalah cara paling berpatutan dan berkesan untuk melindungi kulit anda. Menggunakan pelindung matahari dalam tempoh setahun adalah satu kemestian. Kerana cahaya matahari langsung atau pendedahan matahari melalui tingkap boleh merosakkan struktur DNA kulit dan mencetuskan kemunculan tanda-tanda penuaan kulit.

IKLAN

Oleh itu, perlindungan matahari adalah salah satu langkah terpenting dalam penjagaan kulit untuk mencegah penuaan kulit pramatang.

Pilih pelindung matahari yang ringan dan selesa untuk dipakai sepanjang hari.Juga, jangan lupa untuk menggunakan semula pelindung matahari setiap dua jam jika anda aktif di luar rumah. Jadi mulai sekarang, anda perlu membiasakan diri menggunakan SPF 30 sebagai pelindung matahari The Great Shield untuk kulit anda bagi mengelakkan penuaan pramatang.

Konsumi Makanan Mengandungi Omega 3

Mencegah Penuaan Kulit Pada Usia 20-an, Ini Petuanya!

IKLAN

Selain menjaga kulit dari luar, menjaga kulit dari dalam juga sama pentingnya. Salah satu cara yang paling berkesan ialah makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 adalah asid lemak penting yang diperlukan oleh tubuh untuk membentuk sel penting dalam badan, termasuk sel kulit. Fungsi omega-3 adalah untuk meningkatkan prestasi sel kulit supaya berfungsi dengan baik.

Asid lemak dalam Omega 3 mampu mengekalkan sel kulit terhidrat dan tegang supaya kulit anda tidak kendur atau berkedut.Dengan kerap mengambil Omega 3, anda meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan, mengurangkan kedutan dan melicinkan kulit. Oleh itu, anda harus memenuhi keperluan omega-3 anda dengan berhati-hati mengambil alpukat, salmon, biji chia, badam dan minyak zaitun.

Hindari Makanan Mengandungi Kadar Gula Yang Tinggi

Mencegah Penuaan Kulit Pada Usia 20-an, Ini Petuanya!

IKLAN

Gula adalah musuh semulajadi kolagen. Kedutan, garis halus dan kulit kendur adalah hasil daripada proses glikasi, proses di mana molekul gula yang berlebihan melekat pada gentian kolagen, menyebabkan mereka kehilangan kekuatan dan kelenturan.

Ini menjadikan kulit kurang anjal dan lebih mudah terdedah kepada kerosakan matahari. Semakin sensitif kulit, semakin kelihatan kedutan dan kulit kendur. Kalau tak nak, kena kurangkan makanan tinggi gula dari sekarang, ok!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI