Penghawa dingin memang sangat selesa terutama sekali apabila ada di rumah. Sangat seronok apabila bekerja di bawah hembusan penghawa dingin. Ramai antara kita yangrasa selesa apabila adanya penghawa dingin. Jadi, pernahkah anda terfikir bahawa penghawa dingin boleh membuatkan kulit dan mengelupas.

Gambar sekadar hiasan

Penghawa dingin dapat menyerap segala lembapan di sekekliling dan menyebabkan kulit menjadi kering dan tidak bermaya. Jadi apa yang menyebabkan penghawa dingin boleh mempengaruhi kulit kita? Udara sejuk sememangnya dapat membuatkan kulit kering dan mengelupas. Walaupun penghawa dingin juga bertindak untuk tapi segala kekotoran seperti debu dan asap di sekeliling kita.

Kajian mengatakan kulit yang tampak kering dan juga tidak bermaya, kurang fleksibel, malah tidak dapat memperbaiki sebarang kerosakan yang berlaku. Dalam pada masa yang jika kulit anda kering dapatkan mata kita mudah gatal dan juga merah-merah. Selain dari kulit yang kering, penggunaan aircond juga menyebabkan:

1. Wajah anda hilang kelembapan semula jadi

Gambar sekadar hiasan

Tahukah anda kulit wajah anda akan menghasilkan minyak yang untuk kesihatan kulit kita dan untukmengekalkan keanjalannya. Akan tetapi penggunaan penghawa dingin membuatkan suhu di sekeliling and menjadi rendah dan menyebabkan minyak di kulit anda terbantut.

Artikel Berkaitan: Bedak Bayi Sebagai Masker Wajah? Bantu Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dan Buang Sel Kulit Mati

Kulit anda akan menjadi kering dan tidak bermaya lagi. Apabila kulit anda kering akan menyebabkan kulit tidak sihat dan mengalami dehidrasi.

IKLAN

2. Kulit kering, mengelupas dan nampak lebih tua

Sumber: Earth.com

Kelembapan di kulit membuatkan ianya menjadi rakan baik buat kulit kita. Tanpa kelembapan ia tidak akan dapat mengekalkan keanjalannya. Tetapi, apabila and aberada di bawah hembusan penghawa dingin, kulit akan jadi sangat kering dan kelembapan akan menghilang. Kondisi akan menjadi lebih teruk jika anda tidak minum air dengan mencukupi. Maka kekurangan air akan menyebabkan kulit kering dan mengelupas. Ini akan menyebabkan wajah anda nampak lebih berkedut.

3. Kulit jadi rosak

Sumber google

Masalah kulit kering ini sering dikenali atau menyebabkan dermatitis. Jadi untuk individu yang mempunyai penyakit kulit eczema, psoriasis atau rosacea boleh menyebabkan kulit menjadi lebih teruk. Selain itu juga perubahan suhu membuatkan kulit kering dan mengelupas yang sangat ekstrem. Tambah-tambah lagi apabila keadaan di Malaysia ini panas dan perubahan suhu merupakan sesuatu yang kerap berlaku.

Lindungi kulit anda daripada sejuk pendingin hawa.

IKLAN

Anda tidak perlu menutup peghawa dingin atau kekal duduk di bawah kapas untuk mendapatkan kulit yang cantik dan lembap. Penjagaan yang baik dan betul akan mengekalkan kulit anda sihat walaupun setelah berjam-jam di bawah pendingin hawa. Maka, kulit yang mengering dan mengelupas dapat di atasi dengan baik. Pastikan anda melakukan seperti yang dicadangkan oleh Hello doktor ini:

  1. Pastikan anda minum air yang mencukupi dan pastikan untuk minum lebih daripada 8 gelas setiap hari.
  2. Pastikan anda menggunakan moisturizer untuk kekalkan kelembapan kulit anda.
  3. Pastikan juga untuk rehat sebenatar daripada kesejukan penghawa dingin. Keluar dan dapatkan udara yang segar. Tutuplah penghawa dingin tersebut untuk beberapa jam.
  4. Pastikan anda menggunakan penapis udara atau humidifier untuk membantu meningktkan kualiti udara di dalam rumah anda. Pada masa yang sama alat ini dapat membantu mengekalkan udara di rumah atau tempat kerja anda menjadi terlalu kering.
  5. Elakkan untuk menggunakan sabun yang kasar untuk kulit anda. Sabun jenis ini akan membuatkan kulit kering dan mengelupas.
  6. Jangan sesekali lupa untuk menukar penapis pendingin hawa anda setiap 4 hingga ke 6 minggu.

Artikel Berkaitan: Kulit Muka Di Jangkiti Kulat! Akibat Berkongsi Tuala Risiko Kesihatan Anda

IKLAN

Akhir kata, bekerja di bawah penghawa dingin sangat seronok tetapi untuk memberikan kulit bernafas sekali-sekala. Pastikan anda biarkan kulit mengering dan juga mengelupas. Untuk mendapatkan kulit yang lembap dan cantik lakukanlah langkah di atas. Siapa lagi yang akan menjaga kulit anda.

Sumber: Hello doktor!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=SygL7ytmW6A&t=6s

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI