Mata panda atau lingkaran di bawah mata sering kali muncul kerana pelbagai faktor, mulai dari kurang tidur sampai penuaan kulit. Hal tersebut terkadang mengganggu penampilan. Untuk mengatasinya, Anda dapat menggunakan eye mask. Di pasaran, terdapat berbagai produk eye mask untuk menghilangkan mata panda.

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!
PIC: Berlin Zoo

Agar Anda tidak runsing, ini tips memilih eye mask yang tepat untuk anda. Tidak lupa, kami juga memberikan berbagai rekomendasi produk eye mask terbaik pelbagai jenama. Jangan sampai terlewat ya sis untuk merawat mata panda anda!

Apa penyebab mata panda?

Mata panda merupakan keadaan di mana terdapat lingkaran hitam di bawah mata anda. Mata panda dapat disebabkan kerana kurang tidur, tetapi keadaan ini hanya bersifat sementara. Ketika masa tidur anda berkurang, darah tidak dapat mengalir dengan baik sehingga terkumpul di bawah mata. Kulit di sekitar mata yang sangat tipis membuat kumpulan aliran darah tersebut terlihat menghitam. Jika masa tidur anda sudah normal kembali, lingkaran hitam tersebut akan hilang dengan sendirinya.

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Terlalu sering menatap monitor atau smartphone dalam jangka waktu yang lama juga dapat pencetus munculnya mata panda. Kebiasaan ini membuat mata menjadi tegang dan pembuluh darah di sekitarnya membesar sehingga kulit di sekitar mata hitam. Penyebab lainnya adalah pertambahan usia. Bertambahnya usia menyebabkan keanjalan kulit berkurang sehingga pembuluh darah di bawah mata makin terlihat jelas.

Alergi juga boleh menyebabkan mata panda. Ketika anda mengalami alergi, akan terjadi hiperpigmentasi sehingga area sekitar mata jadi gelap. Selain itu, mata panda dapat muncul kerana dehidrasi ringan, hidung tersumbat, anemia, dan kehamilan. Masih banyak perkara lain yang dapat pencetus munculnya mata panda, seperti faktor genetik, paparan sinar UV, serta meminum minuman keras dan kafein berlebih.

Mata panda dapat dihilangkan dengan cara sederhana, antara lain memperbaiki masa tidur, memampatkan mata, keperluan air harian, serta menghindari kafein dan minuman keras. Untuk membantu kurangkan mata panda, anda boleh menggunakan eye mask, eye cream, dan tabir suria. Di samping itu, hindarilah menggosok mata kerana akan membuat kulit iritasi.

Cara memilih eye mask untuk hilangkan mata panda

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!
PIC: Estee Lauder

Berbagai produk eye mask dapat anda temui di pasaran. Tip berikut ini akan membantu menemukan produk eye mask yang tepat untuk anda. Baca secara tenang, ya!

Pilih bahan aktif sesuai penyebab mata panda

Pemilihan bahan aktif dalam eye mask yang sesuai dengan penyebab mata panda akan memberikan efek yang maksima. Berikut ini adalah beberapa bahan aktif yang dapat mengatasi mata panda sesuai dengan penyebabnya.

Kolagen dan hyaluronic acid untuk mata panda kerana usia

Pertambahan usia membuat kulit di bawah mata makin menipis. Dengan demikian, pembuluh darah jadi lebih terlihat dan kantong mata pun muncul. Jika anda mengalami mata panda seiring dengan pertambahan usia, pilihlah eye mask yang mengandung kolagen dan hyaluronic acid atau asid hialuronat.

Kolagen berfungsi untuk menganjalkan kulit anda, sedangkan hyaluronic acid membantu pembentukan kolagen pada kulit. Menggunakan eye mask yang mengandung kedua bahan ini akan membantu menganjalkan kulit di bawah mata, serta mengurangi tampilan kantong mata. Di samping itu, hyaluronic acid juga bersifat sebagai anti-inflamasi.

Kafein untuk mata yang lelah

Mata panda juga disebabkan kerana kurang tidur dan rasa lelah pada mata. Untuk masalah ini, anda dapat menggunakan eye mask yang mengandung kafein. Kafein dapat membantu mencerahkan kulit dengan mengnyahkan sel-sel kulit mati.

Selain mencerahkan warna kulit, kafein dapat membuat daerah di sekitar mata lebih berehat supaya lebih segar dan tidak sembap. Ekstrak Daun teh atau Camellia sinensis juga boleh digunakan kerana daun teh juga mengandung kafein.

Allantoin untuk alergi di area sekitar mata

Alergi di area sekitar mata boleh terjadi kerana penggunaan kosmetik atau skincare yang tidak sesuai, juga kerana faktor lainnya. Alergi dapat menyebabkan kulit di bawah mata anda hitam dan membengkak. Agar alergi reda, pilihlah bahan allantoin yang memiliki sifat anti-inflamasi.

Selain allantoin, anda juga dapat memilih eye mask yang mengandung Aloe vera. Sifat Aloe vera yang mendinginkan dapat membuat iritasi lebih cepat reda.

Niacinamide untuk hilangkan lingkaran hitam degil

Jika anda memiliki lingkaran hitam yang degil, cubalah eye mask dengan kandungan niacinamide. Niacinamide atau vitamin B3 memang terkenal untuk mencerahkan warna kulit. Di samping itu, niacinamide juga dapat menegangkan kulit di area sekitar mata. Kandungan lain yang juga dapat mencerahkan kulit adalah antioksidan dan vitamin C. Antioksidan dapat anda peroleh dari eye mask yang kaya akan ekstrak tumbuh-tumbuhan.

IKLAN

Pilih jenis eye mask yang selesa digunakan

Terdapat 2 jenis eye mask yang dapat mengatasi mata panda iaitu sleeping mask dan eye patch. Keduanya memiliki kelebihannya masing-masing. Pada poin berikutnya, kami akan menjelaskan keunggulan masing-masing jenis eye mask.

Sleeping mask, untuk efek lembap di pagi hari

Sleeping mask adalah masker yang anda pakai sepanjang malam saat sedang tidur. Anda tidak perlu kuawatir kerana masker ini aman untuk diaplikasikan pada kulit di bahagian bawah mata. Menggunakan sleeping mask akan membantu proses regenerasi kulit sehingga keesokan harinya anda akan bangun dengan tampilkan mata yang lebih segar.

Jika anda memiliki banyak aktiviti di pagi hari, anda dapat menggunakan sleeping mask agar mata selalu kelihatan fresh.

Eye patch, menyegarkan dalam sekejap

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Eye patch merupakan sheet mask berbentuk bulan sabit. Dengan bentuk ini, eye patch jadi betul-betul di bahagian bawah mata. Berbeza dengan sleeping mask, eye patch hanya dipakai dalam beberapa minit sahaja sesuai dengan petunjuk penggunaan. Kandungan essence yang kaya di dalamnya membuat area di sekitar mata terasa lebih segar dengan sekejap.

Eye patch sendiri memiliki 2 jenis bahan, hydrogel dan fabric. Eye patch dari bahan hydrogel tidak dibasahi dengan essence kerana di dalamnya langsung mengandung bahan aktif. Bentuk hydrogel juga lebih dapat melekat di kulit anda.

Sementara itu, eye patch dengan bahan fabrics dihasilkan agar lebih lembut di kulit anda. Eye patch ini menggunakan tambahan essence. Jika essence-nya berlebih, anda dapat mengaplikasikannya langsung ke kulit.

10 cadangan eye mask terbaik untuk hilangkan mata panda

1. Black Pearl Renew Eye Patch

Kulit bebas kering

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Парфюмерия и косметика. (@lubava_kosmetika) on

Bila anda selalu bekerja di dalam ruangan penghawa dingin, area kulit di sekitar mata boleh menjadi kering, lelah, dan menggelap. Nah, produk ini boleh membantu anda mengatasinya. Pelbagai kandungan yang ada di eye patch ini tidak hanya dapat mencerahkan mata panda, tetapi juga melembapkannya. Bukan itu saja, kesihatan kulit di bawah mata anda juga tetap terpelihara dengan adanya ekstrak teh hijau yang berfungsi sebagai antioksidan. Mata panda hilang, digantikan oleh kulit yang segar dan sihat.

2. Drops of Youth Bouncy Eye Mask

Rawat kulit dari usia muda, cegah munculnya kedutan

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Body Shop Official (@thebodyshop) on

Eye mask dari The Body Shop ini memiliki tekstur yang unik. Anda dapat mengacaunya, tetapi bentuknya akan kembali seperti semula kerana teknologi memory shape. Teksturnya yang kenyal dan pekat menyejukan area di bawah mata dan merevitalisasi mata lelah anda.

Gunakan masker ini jika anda memasuki usia 30-an saat garis-garis halus mulai terlihat. Campuran ekstrak edelweiss, criste marine, dan sea holly akan membantu mengurangi garis-garis halus. Selain itu, formulanya yang ringan dan mudah menyerap membuatnya dapat diaplikasikan sebelum bersolek.

3. Estee Lauder Advanced Night Repair Concentrated Recovery Eye Mask

Hapus tanda penuaan, wajah tetap awet muda

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Estée Lauder (@esteelauder) on

Eye mask dari Estee Lauder sesuai untuk anda yang berusia 40 tahun ke atas. Eye patch ini menggunakan formula dan teknologi Advanced Night Repair yang terkenal. Formula tersebut berfungsi untuk mengurangi tanda-tanda penuaan di kulit. Gunakan selama 10 minit dan dapatkan kulit yang lebih lembap, sihat, dan bercahaya.

4. Etude HouseCollagen Eye Patch AD

Selamat tinggal kulit kendur

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!Jika anda merasa kulit di sekeliling mulai mengendur dan menghitam, pakailah produk yang satu ini. Eye patch dari Etude House mengandungi kolagen untuk mengencangkan kulit anda, serta membuatnya lebih elastis. Ekstrak tanamannya membantu mencerahkan warna kulit. Bahan natural fiber yang digunakan juga sangat halus dan mesra di kulit anda.

5. L’Occitane En ProvenceReine Blanche Illuminating Eye Care & Mask

Praktikal! Krim dan masker jadi satu!

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!
PIC: Amazon

Terinspirasi dari bunga Reine des Pres atau meadowsweet yang berwarna putih dan makin lama makin bercahaya, L’Occitane mengeluarkan produk ini. Ekstrak meadowsweet dan white mulberry yang terkandung di dalamnya membantu mencerahkan warna kulit anda.

Eye Care & Mask ini memiliki formula gel yang sangat ringan di kulit. Anda dapat menggunakannya sebagai masker mahupun krim. Tentu sangat praktikal dibawa ketika travel.

6. LANEIGE Eye Sleeping Mask

Teknologi asal Korea jadikan kulit lebih terhidrasi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Korean Skincare & Beauty Store (@letsfaceitaus) on

Di antara seri sleeping mask yang dimiliki Laneige, ada produk yang dikeluarkan khusus untuk area di sekitar mata. Eye Sleeping Mask menggunakan teknologi Eye Moisture Wrap agar hydro ion dan bahan aktifnya dapat lebih menyerap ke dalam kulit.

IKLAN

Sleeping mask ini menggunakan aplikator ceramic ball yang dapat berputar 180 darjah untuk urutan area di sekitar mata. Integrasi pijatan ceramic ball dan bahan aktifnya mampu merawat area di sekitar mata dengan maksima. Area di sekitar mata jadi terasa segar, bebas sembap, dan lingkaran hitam.

7. Sephora Instant Hydrogel Eye Mask Depuffing & Moisturizing

Eye mask untuk kantung mata

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Mask mata yang bertindak dengan pantas untuk menampakkan mata lebih segar. Ia mengandungi nutrisi dan bahan yang dapat memberi kesegaran semula kepada mata anda. Tambahan dengan bahan seperti asid hyaluronik di dalam mask ini dapat membantu menggurangkan mata bengkak dan lingkaran gelap di sekitar mata anda. Mata akan kelihatan lebih segar dan bermaya selepas penggunaan mask ini.

8. TARTE Pack Your Bags 911 Undereye Rescue Patches(2pc x 4)

Mask mata untuk semua jenis kulit

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Patch bawah mata ini dibuat dari alga tepu dan serum  yang membantu mencerahkan kawasan bawah mata dan garis halus. Ia adalah patch mata yang sesuai bagi yang hypoalergik dan sesuai untuk semua jenis kulit sama ada normal, berminyak, gabungan, kering dan juga sesuai untuk kulit sensitif. Harga yang berpatutan untuk 4 keping patch dan ia juga dijamin selamat kerana produk ini dirumus tanpa paraben.

9. Nano White Eye Brightener

Krim mata terbaik dan berkualiti tinggi

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Ini adalah krim mata yang mengandungi bahan herba organik dan semulajadi untuk meningkatkan keanjalan di kawasan mata. Ia merupakan krim jenis gel tanpa wangian untuk mengurangkan bengkak dibawah mata akibat tidak cukup tidur. Krim ini juga sangat sesuai digunakan untuk semua jenis kulit.

10. Sulwhasoo Essential Rejuvenating Eye Cream EX

Krim bawah mata dengan kandungan herbal sesuai untuk kulit berminyak

Eye Mask Untuk Melegakan Mata Yang Penat Dan Hapuskan Mata Panda. Ini Cara Pilih Yang Betul!

Krim bawah mata ini yang diperkaya dengan ramuan herba semulajadi seperti Red Ginseng Saponin, Yai Jiu Hua dan ekstrak madu melancarkan peredaran darah dibawah mata agar tidak lagi timbul lingkaran gelap atau kedutan dengan ketara. Ianya mengurangkan cela pada bawah mata anda dan mengembalikan kesegaran pada kulit agar anda tampil berseri serta bermaya sepanjang hari.

Sesuai untuk kulit berminyak, krim ini jenis tidak melekit pada kulit wajah. Tiada lagi masalah dark circle atau puffy eyes dengan krim bawah mata ini!

Mata panda memang terasa mengganggu penampilan. Ada banyak faktor yang dapat menyebabkan keadaan tersebut. Anda dapat meringankannya dengan menggunakan eye mask. Pilihlah kandungan eye mask yang sesuai dengan penyebab mata panda. Jangan lupa untuk juga memperhatikan kandungan pelembap di dalamnya. Selain itu, pilih bentuk eye mask yang selesa dan sesuai untuk anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI