Melayari laman sesawang memberi anda idea-idea yang luar dari produk penjagaan kulit yang sedia ada di pasaran, semuanya untuk mengatasi masalah kulit seperti menutup liang pori, jerawat malahan untuk mengekalkan kondisi kulit.

Sayangnya tidak semua yang anda lihat dari blogger kecantikan dan penggiat Instagram adalah nasihat bijak. Anda mungkin melihat beberapa ramuan ini dalam produk yang dibeli di kedai tetapi apabila digunakan sendiri atau tanpa kaedah pembersihan dan pencairan yang betul, bahan ini berpotensi merosakkan kulit dari masa ke masa.

Fikirkan dua kali mengenai kaedah DIY dari peti sejuk dan pantri anda. Hanya kerana sesuatu yang semula jadi atau mentah tidak bermaksud baik untuk kulit. Jom semak beberapa bahan yang telah di teliti kerberkesanannya dan risiko yang bakal hadapi sekiranya disalahgunakan:

1. Putih telur

Melumurkan sedikit telur mentah di wajah anda dan kemudian dengan hasil liang pori yang ketat dan kulit yang licin. Itulah bayangan yang dibuat oleh pengamal topeng muka putih telur.

Senario berisiko rendah: Sebarang faedah pengetatan akan membasahi saluran pembuangan apabila anda membilas sisa putih telur.

Potensi paling serius: Konsepnya ialah telur mentah dapat dicemari salmonella. Dengan meletakkan telur yang belum dimasak begitu dekat dengan mulut, anda berisiko dijangkiti jangkitan saluran gastrousus.

Sumber gambar: Beautynesia

Jangkitan pada kulit juga mungkin terjadi dan bahayanya meningkat ketika berlaku pada luka terbuka, contohnya jika terdapat luka atau beberapa bekas luka yang sedang dalam proses penyembuhan. Selain itu, bahan cemar dapat bertahan di permukaan selama beberapa jam yang membahayakan kesihatan.

Walau bagaimanapun, pengambilan salmonella dari telur mentah jarang berlaku, terutamanya jika anda menggunakan telur yang dipasteurisasi dari kedai dan bukannya telur yang berasal langsung dari ladang.

2. Jus limau

Jus limau nipis pada parut jerawat atau hiperpigmentasi apa pun sekali, dikatakan dapat meringankan cela.

Senario berisiko rendah: Anda akan merasa sengsara dan mungkin mendapat faedah dari sedikit pengelupasan jus buah ini.

Potensi paling serius: Penggunaan buah sitrus pada kulit boleh membuat anda bimbang, seperti luka bakar tahap kedua.

IKLAN

Psoralens dalam lemon dan limau boleh menyebabkan reaksi fototoksik pada kulit anda apabila terkena cahaya UV. Ini bermaksud percubaan anda untuk memudarkan bintik merah boleh mengakibatkan lecet.

Ruam atau luka bakar yang disebut phytophotodermatitis, sering muncul satu hingga tiga hari selepas anda terdedah pada cahaya matahari dan ia boleh berlangsung selama berbulan-bulan.

3. Kayu manis

“Topeng cinna” menjadi terkenal apabila blogger kecantikan yang menggunakan dan memuji kekuatan cinnamon. Tetapi rempah merah ini mungkin tidak kelihatan baik di wajah anda.

Senario berisiko rendah: Anda akan merasakan sensasi kesemutan dan mengalami kemerahan.

Potensi paling serius: Beberapa individu yang mencuba masker kayu manis kemudiannya memaklumkan mengenai luka bakar.

Sumber gambar: Nordora

Walaupun serbuk kayu manis mempunyai beberapa manfaat antimikroba dan digunakan dalam penyembuhan luka, ia juga merupakan salah satu alahan rempah yang lebih biasa. Walaupun anda tidak mempunyai alergi terhadap kayu manis, mungkin masih sensitif terhadap rempah-rempah pada kulit anda atau mengalami luka bakar dari minyak kayu manis.

IKLAN

Sekiranya anda tergoda untuk menggunakan kayu manis atau rempah-rempah sebagai masker DIY, selalu lakukan ujian tampalan di tempat kecil di depan cuping telinga anda.

4. Susu ibu

Masih tak percaya ada pengamal kecantikan menggunakan susu ibu sebagai perawatan wajah? Susu ibu mengandungi asid laktik dan laurik, yang kedua-duanya mempunyai penyembuhan kulit dan faedah antimikroba yang beberapa kajian menunjukkan telah membantu kulit rawan jerawat.

Senario berisiko paling rendah: Anda akan melihat pengurangan kerengsaan minimum dan tertanya-tanya mengapa anda mempunyai susu ibu terbaik anda di wajah.

Potensi paling serius: Susu ibu adalah cairan tubuh yang dapat memindahkan penyakit dan pengumpulan atau penyimpanan yang tidak betul dapat mengundang jangkitan bakteria.

Sekiranya anda pergi ke spa untuk menggunakan masker susu ibu, tanyakan mengenai sumber bekalan dan amalan keselamatannya.

5. Air Kencing

Sumber gambar: Independent Living

Pelik tapi benar. Sebilangan pengamal kecantikan telah mengeluarkan air kencing mereka sebagai astringen atau toner. Teori di sebalik “kencing wajah” adalah bahawa urea dan asid urik dalam aliran seseorang akan melakukan segalanya dari kulit yang menghidrat dan mengetatkan liang hingga jerawat.

IKLAN

Senario berisiko rendah: Tidak ada yang akan berlaku, kecuali masa bilik mandi yang terbuang. Mencuci wajah dengan air kencing bersama 98 peratus air.

Produk kulit tertentu mengandungi urea untuk mengatasi keadaan seperti jerawat atau psoriasis. Walau bagaimanapun, urea adalah sintetik dan mempunyai kepekatan yang lebih tinggi daripada yang terdapat dalam sisa manusia.

Potensi paling serius: Memakai dan meninggalkan air kencing di wajah, terutama pada kulit yang meradang, boleh mengundang jangkitan. Sumber penyelidikan yang dipercayai memperingatkan bahawa, walaupun air kencing steril, setelah keluar dari tubuh, ia berpotensi tumbuh bakteria.

6. Cuka sari apel

Sumber gambar: Talkcharge blog

Cuka sari apel telah disebut-sebut sebagai astringen DIY. Pengguna mendakwa ia membantu membersihkan jerawat, memudarkan parut noda atau bintik-bintik usia bahkan menghilangkan tahi lalat.

Senario berisiko rendah: Menggunakan cuka sari apel di wajah akan menimbulkan sensasi yang menyakitkan dan membuat anda merasa bingung dengan bau tidak menyenangkan. Sekiranya cuka ini telah menyelamatkan kulit anda dan tidak dapat menggunakan pilihan lain, cairkan cuka sari apel untuk keselamatan.

Potensi paling serius: Penggunaan cuka sari apel jangka panjang dan tidak dicairkan boleh merosakkan wajah kerana tahap asidnya. Cuka boleh menjadi kaustik jika anda meninggalkannya di kulit dan tidak boleh digunakan untuk merawat luka.

Mana-mana luka jerawat berisiko menyebabkan luka bakar atau kerengsaan besar. Selain itu, menggunakan cuka sari apel sebagai produk wajah membahayakan anda. Sekiranya terkena di mata, anda mungkin mengalami radang atau juga luka bakar kornea.

Walaupun anda tergoda dengan mana-mana perkongsian mencari penyelesaian masalah kulit dengan DIY, dengan beberapa bahan tidak mesra wajah. Serahkan pencampuran dan pengujian kepada pengeluar produk. Membawa bahan dari peti sejuk ke bilik mandi anda  atau sebaliknya menimbulkan risiko pencemaran, jangkitan atau kerosakan yang boleh menjadikan masalah kulit yang anda cuba atasi menjadi lebih teruk.

Kekalkan melayari www.hijabista.com.my untuk petua kecantikan dengan saranan produk-produk penjagaan kulit yang sesuai dengan semua kulit wajah.

SUMBER: Healthline

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI