Jika kanak-kanak lain seusianya akan menghabiskan masa bermain anak patung atau menonton kartun kegemaran di kaca televisyen. Tetapi bagi kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun ini lebih senang bermain dengan alat solek dan menata rias wajahnya menjadi seperti seorang gadis dewasa. Bagi adik Iris Khairi, 11 tahun,ini anugerah dikurniakan Tuhan ini tidak disia-siakan begitu sahaja.

Walaupun baru berusia 11 tahun tetapi keupayaannya menyolek wajah sendiri hingga meyerupai gadis dewasa sangat menakjubkan. Solekan kemas yang dibuat pada wajahnya sendiri menjadi tular di media sosial.

Dikatakan belajar mekap melalui youtube, Iris cukup mahir membuat solekan pelbgai look barbie, rock, bollywood, mata hijau dan juga glitter.

Sekali pandang bila melihat teknik solekan yang dimuat turut di laman sosial facebook miliknya ini juga seakan gaya sentuhan jurusolek profesional.

Dalam salah satu postingnya adik Iris ada memberitahu balik dari sekolah dia memang cukup teruja apabila ibunya memberitahu ada barang solekan yang baru sampai dan tidak sabar mahu menggunakannya untuk membuat tutorial mekap secara live.

Mempunyai follower di laman sosial facebook 45 ribu dan tidak mustahil pengikutnya akan bertambah dari masa ke semasa dek kerana cerita viral ini.

Iris juga turut ingat apa yang dipesan oleh ibunya yang memberitahu dia masih budak lagi dan baru berusia 11 tahun. Ibunya memberi nasihat agar dia berhati-hati di media sosial, mencari kawan dan bukannya lawan.

Selain itu ibunya juga menyuruh dia bersyukur apabila dipuji dan tidak melenting apabila ditegur dan sentiasa memperbaiki diri dari masa ke semasa.

IKLAN

Apa pun Hijabista doakan kejayaan adik Iris untuk bergelar jurusolek profesional bila sampai masanya nanti dan paling penting kekal berhijab serta tidak melupakan pelajaran.

Ayuh kita lihat hasil solekannya dan anda juga terasa seperti mahu mendapat sentuhan magis dari tangan si kecil ini bukan?

#1. WOW!

#2. ‘LOOK BLUE’

#3. ‘GLITTER’

#4. SENTUHAN MATA MEMUKAU

IKLAN

#5. KEMASAN HIJAU

#6. GINCU BIBIR ‘BOLD’

#7. TERLIHAT SANTUN

#8. ‘BRIDE LOOK’

#9. SENTUHAN ‘BARBIE’

#10. KILAUAN MATA MEMIKAT

IKLAN

#11. BAK PUTERI ARAB

#12. SIMPLE BUAT ‘NICE’

#13. ‘AWESOME’

#14. KLASIK

#15. ALA BOLLYWOOD

#16. ‘GORGEOUS’

#17. TURBAN STYLE

#18. NAN MEMUKAU

#19. GLAMOUR

#20. ‘PRINCESS LOOK’