Sebelum berkembangnya teknologi khususnya dalam bidang kecantikan. Dimana hari ini, dapat kita lihat lambakan produk kecantikan berasaskan pelbagai bahan yang bertujuan menyelesaikan setiap masalah kulit yang dihadapi oleh kaum hawa.

Tahukah anda, bagaimana wanita zaman dahulu kala menjaga kemulusan dan memelihara kecantikan kulit yang dimiliki mereka sebelum berkembangnya teknologi? Mereka hanya menggunakan bahan-bahan semulajadi yang terdapat disekitar mereka.

Salah satunya adalah ‘air ajaib’ yang mempunyai banyak manfaat. Lebih menarik lagi, hijabi boleh membuatnya sendiri di rumah dan menjimatkan wang daripada perlu membeli produk kecantikan yang mahal harganya di pasaran.

Pelbagai Manfaat Boleh Diperolehi Kulit Dengan Ramuan Air Mawar ‘Homemade’ Ini!

Tak Perlu Bazirkan Wang! Cantikkan Kulit Secara Semulajadi Dengan Air ‘Ajaib’ Ini, Buat Di Rumah Je

Ramai yang kurang cakna bahawa air mawar bukanlah sebarang air, ia adalah ‘air ajaib’ pelbagai manfaat yang mampu menyihatkan kulit sekaligus membuatkan kulit menjadi bersinar dan cerah sempurna dari dalam.

Air mawar adalah bahan semulajadi bersifat pelbagai guna yang tidak hanya membantu melindungi dan mengunci kelembapan kulit anda, tetapi ia juga mampu menyihatkan kulit serta membantu mencerahkan kulit dari dalam secara semulajadi.

Malah, Air mawar amat sesuai digunakan untuk semua jenis kulit, tidak kira anda mempunyai jenis kulit kering, berminyak atau kulit kombinasi.Air mawar juga digunakan untuk mengelakkan jangkitan kuman pada kulit dan meredakan kemerahan atau kerengsaan akibat jerawat.

Malah, terdapat banyak produk penjagaan kulit hari ini turut menampilkan ekstrak bunga mawar sebagai kandungan utama di dalam produk keluaran mereka yang mana diyakini mampu menangani pelbagai masalah kulit yang dihadapi oleh kaum wanita.

Sehubungan itu, jika hijabi boleh membuat sendiri ekstrak air mawar ini di rumah dan memperolehi manfaatnya secara semulajadi. Mengapa perlu membazir wang dengan membeli produk yang telah di proses di pasaran kan?

Apa yang anda perlukan hanyalah sedikit usaha dan kerajinan untuk membuat sendiri ‘air mawar’ ini di rumah! Di sini Hijabista sertakan cara dan langkah-langkanya sebagai panduan Hijabi.

Dengan ini Hijabi tidak perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk merawat masalah kulit secara semulajadi. Ini kerana, kesan yang bakal anda peroleh tidak jauh bezanya. Jom semak caranya dengan lebih lanjut!

Cara Membuat ‘Air Mawar’ Di Rumah

Tak Perlu Bazirkan Wang! Cantikkan Kulit Secara Semulajadi Dengan Air ‘Ajaib’ Ini, Buat Di Rumah Je

IKLAN

Bahan yang diperlukan:

• 2–3 cawan kelopak bunga mawar segar, dibilas dan dibersihkan.

• Periuk

• 1.5 liter air suling atau air yang telah ditapis

• Penapis

• Botol Spray

Tak Perlu Bazirkan Wang! Cantikkan Kulit Secara Semulajadi Dengan Air ‘Ajaib’ Ini, Buat Di Rumah Je

IKLAN

Langkah-Langkah Membuat Air Mawar:

• Masukkan kelopak bunga mawar yang telah dibilas bersih ke dalam periuk.

• Tambahkan air suling secukupnya, pastikan kelopak bunga mawar diliputi air. Jangan letak terlalu banyak air, atau air mawar akan menjadi terlalu cair.

• Kemudian letakkan periuk diatas dapur dan hidupkan api. Gunakan api yang kecil sahaja untuk merebus air mawar.

• Pastikan periuk ditutup dan biarkan kelopak bunga mawar direbus sehingga mendidih selama 30 hingga 45 minit.

Artikel berkaitan: Air Mawar, Air Ajaib Untuk Kecantikan Dari Kulit Wajah Hingga Kulit Kepala 

• Pastikan anda didihkan kelopak bunga mawar layu dan hilang warna.

IKLAN

• Padamkan api, dan biarkan air mawar disejukkan sepenuhnya terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam botol spray.

• Tapis air mawar yang telah sejuk kemudian masukkan ke dalam botol spray dan simpankan kedalam peti sejuk sebelum digunakan.

• Lakukan semburan air mawar sebagai rutin harian anda untuk dapatkan kulit yang halus, mulus, sihat dan cerah secara semulajadi!

Tak Perlu Bazirkan Wang! Cantikkan Kulit Secara Semulajadi Dengan Air ‘Ajaib’ Ini, Buat Di Rumah Je

Tapi Hijabista sarankan sebelum anda memakai air mawar berkenaan, sebaiknya anda periksa terlebih dahulu samada anda sesuai menggunakan semburan air mawar berkenaan.

Jika pada hari pertama penggunaan anda tidak memiliki  reaksi seperti gatal, perit, atau terbakar. Anda boleh meneruskan penggunaanya.

Tetapi jika mendapatkan kesan-kesan tersebut. Bererti kulit anda tidak sesuai d dengan ekstrak mawar dan mungkin juga anda memiliki alergi terhadap bunga.

Jika tiada kesan sampingan, anda digalakkan untuk menggunakan air mawar sebagai toner, masker, atau face mist untuk membantu mengatasi masalah kulit anda, khususnya mencerahkan wajah.

Artikel berkaitan: Air Mawar Bukan Je Boleh Jadikan Kulit Rasa Segar Tapi Bagus Untuk Cuci Wajah & Buat Toner

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI