Setiap wanita sangat mengimpikan kulit wajah yang sihat, lembut dan berseri. Bertuha mereka yang dianugerahkan kulit wajah yang sihat dan tiada sebarang masalah. Untuk menjaga kecantikan kita boleh sahaja menggunakan bahan semula jadi. Ianya lebih selamat dan natural.

Air mawar atau rose water memang cukuop sinonim dengan masyarakat kita. Selain baunya yang harum, ia juga bagus untukd jadikan bahan untuk perawatan kecantikan wajah.

Cara Menggunakan Air Mawar Untuk Mempercantikkan Kulit

Air mawar adalah produk kecantikan alami yang luar biasa dan tidak hanya memberi kesegaran pada kulit tetapi dapat merawat kulit secara alami dan efektif. Air mawar juga dapat menjaga keseimbangan pH kulit secara alami dan mengecilkan pori sehingga mengurangi keriput dan garis-garis halus.

Sumber gambar: republicworld.com

1.Gunakan air mawar sebagai pembersih wajah. Air mawar menghidrasi dan melembapkan kulit, juga memiliki sifat antibakteria. Oleh karena itu, air mawar boleh dijadikan sebagai pembersih wajah alami yang efektif, bahkan boleh menggantikan pembersih yang saat digunakan.

2. Gunakan air mawar sebagai toner wajah. Air mawar sangat ideal untuk menggantikan toner yang mengandung alkohol dan bahan kimia keras. Toner air mawar ini juga boleh gunakan setiap hari. Kandungan antibakteria dan antiinflamasi dalam air mawar dapat menenangkan kulit dan menjadikannya wajah yang efektif. Air mawar juga dapat menutup dan mengecilkan pori. Gunakan air mawar pada waktu pagi atau setiap kali ingin membasuh wajah.

Sumber gambar: eraorganics.com

 

3. Gunakan air mawar untuk menyegarkan kembali wajah dan kulit. Air mawar dapat merevitalisasi kulit wajah dan membantu menjaga keseimbangan pH. Air mawar juga dapat berfungsi menyegarkan wajah sekaligus dapat memberikan efek aromaterapi yang menenangkan.

IKLAN

Berikut perkongsian Aisyah Badar Bajrai tentang rejim kecantikan semula jadi yang diamalkannya menggunakan dua bahan sahaja iaitu tepung beras dan air rose (air mawar).

Ni kira masker favorite Aisyah sebab cara nak buat dia senang sangat. Malas-malas pun memang boleh buat.

Kita guna 2 bahan je. Tepung beras dengan air rose (air mawar). Dua-dua bahan ni nampak simple je tapi kesan dia best tau.

Bila korang pakai, muka korang nanti lembut jek. Kalau ada masalah breakout pun boleh pakai masker ini.

Air rose memang bagus untuk kurangkan radang jerawat. Dia boleh tenangkan kulit kita.

IKLAN

Sebab tu kalau korang perasan, banyak skincare suka masukkan pati rose sekarang. Effect dia memang best. Nak glowingkan kulit pun boleh.

Jom tengok bagaimana cara-cara untuk membuatnya.

BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar tepung beras
Air rose (air mawar) secukupnya

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kedua-dua bahan. Dan kacau sampai sebati. Lepas tu sapu kat muka dan biarkan selama 15-20 minit. Pastu basuh bersih-bersih.

IKLAN

2. Masker ni boleh pakai tetiap hari sebab kita guna tepung beras jek. Ala-ala bedak sejuk gitu.

Sumber gambar: businessinsider.com

 

Ini antara khasiat lain masker guna dua bahan ini:

KHASIAT TEPUNG BERAS
– anti penuaan
– serap lebihan minyak kat muka
– merawat kulit kusam
– hilangkan sunburn
– cerahkan kulit
– lembutkan kulit
– kurangkan gelap bawah mata
– hilangkan parut jerawat
– anjalkan kulit

KHASIAT AIR ROSE
– glowingkan kulit
– balance kan
– Balance kan ph kulit
– Lembabkan kulit
– Kuatkan sel kulit dan merangsang pertumbuhan tisu kulit.
– Kurang radang kulit ( merah merah)
– Kurangkan kedut kat muka

Jadi selepas ini siapa yang ada masalah breakout boleh cuba. Bagi mereka yang tidak ada masalah kulit pun boleh cuba kerana ia membantu menjadikan kulit kelihatan lembut dan glowing.

Sumber kredit: Glow Glowing Beuaty Skin dan Aisyah Badar Bajrai                                     Top image: indiamart.com dan eminenceorganics.com