Susunan rutin penjagaan kulit anda yang betul. Kenapa ada jer yang tak betul? Kerana terdapat banyak maklumat salah dan nasihat yang pelbagai di luar sana, penghujung 2021 tapi anda masih lagi keliru.

Walaupun penjagaan kulit mungkin kelihatan seperti “pakai apa sahaja janji berkesan! Situasi ini tidak. sama sekali, kerana jika anda tidak melapisi produk anda dalam susunan yang betul atau jika anda menggunakan, pelembap yang salah dengan toner yang salah, boleh jadi produk anda tidak berkesan sama sekali atau lebih burukkan kondisi kulit wajah anda.

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Di bawah ini, susunan yang betul untuk menggunakan produk penjagaan kulit anda, langkah-langkah yang anda pasti boleh langkau dan produk terbaik untuk jenis kulit yang tepat. Jom mulakan!

Tidak perlu rutin penjagaan dua belas langkah atau tujuh mahupun enam. Kebanyakan wajah jauh lebih baik dengan produk yang lebih sedikit, jadi jika anda baru bermula, permudahkan dengan pembersih, pelembap, pelindung matahari. itu sahaja. Kulit anda jenis kering? Mungkin masukkan minyak muka atau serum penghidratan. Mengatasi masalah jerawat? Tambah retinoid atau toner jerawat. Perlahan dan permudahkan!

Langkah 1: Pembersih

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Tolong, demi kecantikan, tanggalkan solekan anda dan cuci muka sebelum menyapu produk anda. Untuk bahan-bahan menyerap dengan betul, anda memerlukan kulit bersih yang benar-benar bebas daripada minyak dan kotoran.

Maksudnya jika anda ingin melakukan sesuatu dengan betul, langkau kain lap solekan kerana ia meninggalkan lapisan sisa kotoran yang boleh merengsakan muka anda dan pilih untuk pembersihan minyak yang melarutkan semua solekan tanpa melucutkan kulit anda. Kemudian susulan dengan pembersih yang lembut dan berkrim, terutamanya jika anda mempunyai kulit berjerawat. Jangan mengeluh! Proses dua langkah ini adalah satu-satunya langkah yang diperlukan dalam keseluruhan rutin ini.

Langkah 2: Toner

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Toner muka dahulunya adalah cecair berasaskan alkohol yang dahsyat ini yang merengsakan dan membuatkan anda pedih. Tetapi toner hari ini dipenuhi dengan bahan-bahan yang lembut dan menghidratkan untuk menyejukkan kulit kering atau dengan pengelupasan kimia untuk merawat jerawat. Toner tidak dimaksudkan untuk menjadi sesuatu yang melekat pada kulit anda dan terasa berat. Pada dasarnya hanya menyejukkan muka anda untuk bahan-bahan yang lebih baik diserap kemudian hari. Toner seperti kebanyakan langkah dalam senarai ini adalah pilihan sepenuhnya. Dan jika bau anda seperti penghilang pengilat kuku atau alkohol tulen? Buang dengan segera!

BACA JUGA ARTIKEL INI: Toner Atau Astringen? Terbukti Membantu Dan Berkesan Selesaikan Masalah Kulit Wajah Anda

Cari toner yang diisi sama ada BHA (asid hidroksi beta, seperti asid salisilik) atau AHA (asid alfa hidroksi, seperti asid glikolik atau asid laktik), yang berfungsi untuk membuka liang tersumbat, mencegah jerawat dan melarutkan bintik hitam dari semasa ke semasa. Jika anda mempunyai kulit kering, cuba AHA, dan jika anda mempunyai kulit berminyak, gunakan BHA.

Selepas pembersihan, ketik toner berasaskan asid anda pada kulit yang bersih dan kering setiap malam atau jika anda merancang untuk menggunakan retinol pada waktu malam, gunakan toner berasaskan asid anda setiap pagi, kemudian tunggu selama lima minit penuh atau, paling tidak, sehingga ia kering iaitu sebelum menggunakan apa-apa lagi. Dengan cara ini secara tidak sengaja akan meneutralkan asid sebelum toner berfungsi dengan ajaib.

Jika anda mempunyai jenis kulit lain…

Anda boleh memilih toner penghidratan, yang membantu menambah air yang hilang dari penghalang kulit anda apabila mencuci dan mengeringkan muka. Selepas pembersihan, ketik toner penghidratan pada kulit bersih dan kering anda setiap pagi, setiap malam, atau kedua-duanya.

Langkah 3: Serum

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Ya, serum, produk yang anda cuba beli, tapi tak pernah benar-benar menggunakan dan menjadi panik yang anda abaikan kerana kekeliruan. Serum pada asasnya hanyalah tangkapan nutrien, penghidrat dan antioksidan yang sangat pekat yang benar-benar meningkatkan kesihatan kulit sebaik sahaja anda menggunakannya. Orang ramai sering melangkau penggunaannya, tetapi mereka sebenarnya adalah mengambil berat rutin penjagaan kulit. Serum adalah pilihan sepenuhnya, ia selalunya merupakan langkah pertama yang baik dalam meningkatkan rutin penjagaan kulit anda dan meningkatkan kesihatan kulit anda.

IKLAN

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Pada waktu pagi…

Gunakan serum vitamin C yang melindungi kulit anda daripada keradangan dan kerosakan yang disebabkan oleh kerosakan alam sekitar pada siang hari juga mencerahkan kulit dan bintik-bintik gelap dari semasa ke semasa. Jadi jika kulit anda sensitif, gunakan setiap pagi.

Pada waktu malam…

Pilih serum yang dipenuhi dengan asid hyaluronik, yang menarik air dari udara ke dalam kulit anda untuk menggebukan dan memastikan ia terhidrat semasa anda tidur. Jika anda menggunakan rawatan jerawat atau produk anti-penuaan, yang boleh mengeringkan dan menjengkelkan, sediakan kulit anda dengan kelembapan sebanyak mungkin terlebih dahulu. Pada asasnya, serum penghidratan adalah idea 10/10 jika anda juga menggunakan retinol.

Langkah 4: Krim Mata

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Krim mata cenderung lebih ringan dan nipis daripada pelembap muka, jadi pastikan anda menggunakannya sebelum anda menyapu krim dan minyak wajah. Peraturan biasa apabila menggunakan penjagaan kulit adalah menggunakan yang paling ringan dahulu dan yang terakhir yang paling berat, kerana produk yang lebih nipis tidak boleh menembusi produk yang lebih tebal. Ya, ia menjengkelkan tetapi masuk akal, bukan?

BACA JUGA ARTIKEL INI: Krim Mata Terbaik Untuk Mengurangkan Garis Halus, Kantong Mata Dan Lingkaran Hitam. Ini Cara Aplikasi Yang Betul!

Namun, walaupun krim mata kelihatan seperti penjagaan kulit yang sempurna (dan anti-penuaan), ia sebenarnya tidak diperlukan untuk kebanyakan orang. “Selagi anda menggunakan pelembap dan pelindung matahari, kawasan mata anda sudah mendapat TLC yang diperlukan,” kata Dr Gohara. Tetapi jika anda ingin mencuba satu, berikut ialah cara untuk memilih:

Pada waktu pagi…

Cari krim mata yang mempunyai aplikator rollerball (bola keluli sejuk membantu sedikit dengan pengekalan cecair aka beg bawah mata, terutamanya jika anda menyimpan krim di dalam peti sejuk di antara penggunaan formula yang dipenuhi dengan kafein, yang membantu mengecut dan menegangkan bengkak di bawah mata buat sementara waktu dalam masa 20 minit.

Pada waktu malam…

Kebanyakan orang berpendapat krim mata malam mereka perlu mengandungi sejenis retinol untuk membantu garis halus, tetapi pada hakikatnya, kawasan mata anda adalah halus dan berisiko untuk ruam dan kerengsaan, jadi perlu yang bersikap lembut. Sebaliknya, krim mata yang ringkas dan menghidratkan yang akan melindungi bawah mata anda dan membaiki penghalang kulit anda semalaman. Ya, anda boleh dan harus menggunakan retinol di sekeliling mata anda, tetapi lebih baik sapukan retinoid ke seluruh muka anda daripada hanya merawat bahagian mata.

Langkah 5: Rawatan Bintik

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Sebaik-baiknya, anda akan menggunakan rawatan bintik anda, sama ada untuk jerawat, parut atau bintik hitam pada waktu malam kerana ketika itulah badan anda bekerja paling keras untuk membaiki kulit. Tetapi jika anda sudah menggunakan toner yang melawan jerawat atau anda bercadang untuk melapisi retinol, cuba lakukan rawatan spot pada waktu pagi supaya anda tidak merengsakan kulit anda dengan terlalu banyak sekaligus.

IKLAN

Tidak kira bila anda menyapunya, pastikan anda menyapukan pelembap anda supaya ia benar-benar dapat menembusi kulit dan melakukan yang terbaik tanpa mempunyai halangan lain untuk menembusinya.

Untuk bintik hitam dan parut jerawat…

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Pakar mengesyorkan menggunakan rawatan spot dengan sama ada hidrokuinon (bahan peluntur kulit yang berfungsi dengan pantas tetapi boleh merengsakan sesiapa sahaja yang mempunyai kulit yang sensitif) atau niacinamide (vitamin B3), yang mencerahkan secara perlahan-lahan tanda dan parut dari semasa ke semasa. Niacinamide boleh digunakan setiap hari, kebanyakan formula tidak akan menyebabkan kerengsaan, tetapi hidrokuinon harus digunakan setiap tiga hari sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas terhadapnya.

Untuk masalah jerawat dan jeragat…

Benzoyl peroxide membunuh bakteria penyebab jerawat, gunakan untuk whitehead manakala asid salisilik melarutkan minyak dan sel kulit, gunakan untuk pori-pori kecil yang tersumbat dan benjolan yang meradang.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 12 Petua Yang Diluluskan Oleh Pakar Cara Mudah Hilangkan Bintik Hitam Di Hidung, Dagu Dan Dahi

Sapukan lapisan nipis pada tempat jerawat anda, kemudian tunggu sekurang-kurangnya satu minit penuh untuk ia kering. Kemudian, untuk mengelakkan rawatan daripada disapu di sekitar muka anda, sapukan pelembap anda di sekitar bintik-bintik terlebih dahulu. Apabila muka anda ditutup, sapu lapisan pelembap terus ke atas rawatan tempat untuk menutupnya tanpa menggelongsorkannya.

Langkah 6: Pelembap

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Anda perlu sentiasa menggunakan pelembap, dua kali sehari. Sama ada kulit anda berminyak atau mudah jerawat, kerana ia adalah satu-satunya perkara yang akan mengekalkan penghalang kulit anda dan menjadikan wajah anda kelihatan baik dan sihat. Selain itu, pelembap bukan sahaja menyelitkan kulit anda dengan penghidratan tetapi juga membantu memerangkap semua produk di bawahnya untuk menjadikan ramuan lebih berkesan.

Pada waktu pagi…

Cari pelembap berasaskan hyaluronik yang ringan dan lembut untuk waktu pagi, yang akan mengekalkan kulit terhidrat tanpa rasa berat atau berminyak. Sebaik-baiknya, dapatkan formula dengan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 30 di dalamnya, terutamanya jika anda tidak merancang untuk menggunakan pelindung matahari yang berasingan. Mana-mana yang anda pilih, biarkan ia meresap selama sekurang-kurangnya lima minit penuh sebelum menggunakan solekan.

Pada waktu malam…

Kulit anda memasuki mod pembaikan pada waktu malam, bekerja lebih keras untuk membaiki kerosakan dan meningkatkan penjanaan semula. Jadi pelembap malam anda harus diisi dengan semua perkara yang dihasilkan oleh badan secara semula jadi, seperti asid hyaluronik, lipid dan protein. Anda juga boleh menggunakan retinol bersama krim malam anti-penuaan, yang mempunyai dos retinoid yang “berair” yang cenderung lebih lembut, terutamanya pada kulit sensitif.

IKLAN

Langkah 7: Retinol

“Retinoid-istilah umum untuk semua derivatif vitamin A, termasuk retinol-meresap ke dalam kulit anda untuk mempercepatkan pusing ganti sel, menyebabkan badan anda mengeluarkan kulit yang lebih segar, licin, kurang berkedut dari masa ke masa. Perkara yang baik memerlukan masa, jadi ingat bahawa retinoid mengambil masa empat hingga enam bulan penggunaan yang konsisten untuk memberikan anda hasil yang diinginkan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Retinol Salah Satu Bahan Ajaib Dalam Produk Kecantikan Bagi Menangani Pelbagai Masalah Kulit.

Tetapi hanya kerana ia mungkin mengambil masa setengah tahun untuk melihat kedutan anda licin tidak bermakna anda tidak akan melihat hasil yang lebih segera dengan cara lain. Retinoid mencetuskan pengeluaran kolagen dan pengelupasan selular, yang bermaksud ia juga akan memudarkan bintik-bintik gelap, parut halus, pori-pori bersih, mencegah jerawat dan mencerahkan kulit

Bagaimana untuk menggunakannya…

Jika anda baru menggunakan retinoid, pastikan anda mula perlahan untuk mengurangkan tempoh pelarasan awal kepingan dan sensitiviti. Sapukan titisan saiz kacang ke seluruh muka anda satu malam seminggu selama satu minggu, kemudian dua malam seminggu selama dua minggu, kemudian tiga malam seminggu selama tiga minggu dan kemudian setiap malam selama-lamanya.

Langkau langkah ini jika…

Anda merancang untuk menggunakan krim malam dengan retinoid, elakkan! Menggandakan tidak akan menjadikan hasil anti-penuaan lebih berkesan, ia hanya akan menyebabkan keradangan. Dan jika anda mempunyai kulit yang lebih sensitif, sapukan lapisan pelembap 10 minit sebelum dan selepas menggunakan retinol anda untuk mengurangkan kerengsaan tanpa mencairkan rawatan sepenuhnya. Pada asasnya, letakkan muka anda dalam kelembapan.

Langkah 8: Minyak

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!

Minyak muka bersifat oklusif, bermakna ia menyekat semua bahan dan lembapan yang baru anda sapukan pada muka anda untuk mengelakkannya daripada sejat dengan cepat. Dengan sendirinya, minyak sebenarnya tidak melembapkan kulit anda dengan baik, tetapi apabila anda melapisinya di atas produk, ia membantu meningkatkan keberkesanan rutin anda sambil turut menjadikan kulit lembut dan licin. Hanya pastikan untuk sentiasa, sentiasa sapu minyak anda tahan lama.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Suburkan Kulit Dengan Pilih Minyak Wajah Yang Tepat Mengikut Jenis Kulit Anda

+++ Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe.

Susunan Rutin Penjagaan Kulit Anda Yang Betul, Mudah Dan Berkesan!