Nampaknya seperti bukan masalah besar, tetapi adakah anda benar-benar tahu bagaimana menghilangkan bintik hitam atau blackhead? Secara peribadi, anda yang berperang melawan blackhead cuba mencari jalur pori Bioré ketika di bangku sekolah menengah. Namun, itu mungkin bukan kaedah terbaik untuk menyingkirkannya atau mencegahnya dari awal.

Blackhead adalah segumpal minyak dan kotoran yang bercampur di dalam liang. Sekiranya anda tidak menjaga liang pori, akhirnya kotoran dan minyak akan terkumpul. Sekiranya seseorang mempunyai banyak blackhead, anda dapat merasakannya kulitnya kasar, gatal dan bergelombang.

Sumber gambar: eMediHealth

Pada dasarnya sesiapa sahaja boleh mendapat blackhead, tetapi mereka yang mempunyai kulit kombinasi atau berminyak cenderung untuk mengalaminya. Kulit di sekitar hidung anda mempunyai kelenjar sebum yang sangat tinggi, yang bermaksud minyak tambahan dan potensi yang lebih tinggi untuk liang tersumbat .

Bagaimana mencegah blackhead?

Seperti menguruskan sebarang jenis jerawat, rancangan pemeliharaan dan pencegahan biasanya diperlukan untuk mengelakkan blackhead. Biasanya bermula dengan rutin pembersihan yang betul, bermaksud mencuci muka dua kali sehari dan setelah berpeluh dengan pembersih lembut.

Anda juga harus menggunakan pelindung matahari setiap hari (spektrum luas dan sekurang-kurangnya SPF 30) kerana pendedahan cahaya matahari boleh memburukkan lagi jerawat. Penting bagi mereka yang mempunyai kulit rawan jerawat untuk mengikuti produk yang bebas minyak dan tidak bermaksud tidak akan menyumbat liang.

Ini juga bermaksud mengikuti beberapa tingkah laku penting, seperti mencuci cadar dan sarung bantal dengan kerap, mencuci muka sebaik sahaja bersenam atau berkeringat, dan terus menghubungi doktor kulit untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang berterusan.

Kaedah terbaik untuk merawat blackhead

Mungkin kerana blackhead sangat umum dan anda telah mencuba banyak cara pelik untuk menghilangkannya, termasuk teknik pengelupasan dan topeng DIY.

Apabila blackhead diekstrak dengan sesuatu seperti jalur pori, anda akan melihat plag guni dikeluarkan dengan cara yang sangat memuaskan. Tetapi liang pori tetap melebar, yang memudahkannya tersumbat lagi dan membentuk jerawat yang lain. Dan jangan cuba melakukan pengekstrakan sendiri. Jika tidak dilakukan dengan betul, itu boleh menyebabkan parut kekal.

Sumber gambar: Belltory

Apakah kaedah terbaik untuk menghilangkan blackhead? Ini kaedah terbaik dan paling tidak merosakkan untuk merawat dan mencegah blackhead cenderung lebih mudah. Tetapi harus diingat bahawa anda tidak akan mendapat kepuasan segera

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menghilangkan blackhead, berikut adalah 15 petua yang diluluskan oleh pakar dermatologi untuk memudahkan menghilangkan bintik hitam di hidung, dagu, dan dahi anda.

1. Cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Mencuci muka adalah salah satu daripada tiga langkah terpenting dalam rutin penjagaan kulit. Membersihkan kulit secara berkala akan membantu menghilangkan kotoran, minyak, sel kulit mati, bakteria, atau solekan yang ada di wajah.

Bagi kebanyakan individu, mencuci muka dua kali sehari adalah langkah yang tepat. Tetapi sebilangan individu dengan kulit yang kering atau sensitif hanya boleh mencuci muka dengan pembersih sekali sehari.

Sekiranya anda berusaha menguruskan jerawat, anda mungkin mendapati bahawa pembersih yang mengandungi bahan pengelupasan kimia seperti asid salisilat atau asid glikolik membantu mengatasi masalah tersebut. Bagi mereka yang berjerawat, pembersih yang mengandungi benzoil peroksida boleh membantu. Tetapi ketahui bahawa semua ramuan ini boleh menjadi keras dan kering jika digunakan terlalu kerap. Sebilangan orang dengan kulit berminyak mungkin dapat menggunakannya dua kali sehari, tetapi sekali banyak untuk individu lain.

Produk cadangan:

2. Basuh wajah selepas bersenam.

Peluh yang berlebihan dapat bergabung dengan kotoran, bakteria dan sel-sel kulit mati untuk menyumbat liang-liang, mungkin menyebabkan blackhead. Oleh itu, penting untuk mencuci muka sebelum dan selepas bersenam atau aktiviti yang menyebabkan peluh berlebihan.

IKLAN

Tetapi penting untuk bersikap lembut kerana merengsakan kulit dengan menggosok terlalu keras atau mengelap peluh di wajah anda secara agresif sebenarnya boleh memperburuk keradangan dan jerawat.

Produk cadangan:

3. Gunakan jalur pori dengan berhati-hati.

Sumber gambar: Verywell Health

Jalur liang seperti Band-Aid, menggunakan pelekat untuk menghilangkan sel-sel kulit mati dan kotoran. Sekiranya kedengarannya sedikit agresif, anda pasti betul, itulah sebabnya para pakar berpecah belah mengenai apakah ada baiknya menggunakan jalur pori untuk menghilangkan blackhead.

Produk seperti ini tiba-tiba dan kuat mengeluarkan plag gunk yang menyumbat liang anda tetapi membiarkan liang itu sendiri melebar dan mudah tersumbat. Itulah sebabnya sebilangan pakar mengesyorkan memilih kaedah pengelupasan kimia yang lembut contohnya menggunakan produk dengan glikolat atau asid laktik, yang secara beransur-ansur mengurangkan penyumbatan. Tetapi proses ini memerlukan masa beberapa minggu atau bulan untuk benar-benar berkesan.

4. Gunakan pengelupasan fizikal untuk memastikan kulit berminyak tetap bersih.

Sekiranya membersihkan kulit secara teratur tidak mencukupi untuk membuang semua kotoran dan sel kulit mati yang dapat menyumbat liang anda, perlu menambahkan beberapa pengelupasan ke dalam rutin anda.

Dua kategori pengelupasan utama adalah fizikal (manual) dan kimia. Pengelupas fizikal menggunakan sedikit gula, manik, atau zarah lain untuk menghilangkan kotoran yang boleh menyumbat liang dan menyebabkan jerawat. Jenis produk ini boleh menjadi kasar pada kulit, bagaimanapun, terutama jika mereka terlalu sering digunakan. Sekiranya kulit anda berada di bahagian berminyak atau secara amnya tidak terlalu sensitif, pengelupasan fizikal mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda.

Produk cadangan:

5. Cuba pengelupasan kimia untuk pilihan yang lebih lembut.

Asid pengelupasan lembut adalah kaedah yang berkesan untuk memecahkan kulit mati dan minyak yang menyumbat liang, kata ahli dermatologi di Pusat Dermatologi dan Penjagaan Kulit. Bahan-bahan ini melarutkan ikatan antara sel-sel kulit mati, memungkinkannya dibersihkan dengan mudah.

Merangkumi kedua-dua alpha-hidroksi-asid (AHA) seperti asid glikolat dan asid laktik serta beta-hidroksi-asid (BHA), seperti asid salisilat. Baru-baru ini, asid polihidroksi (PHA), seperti glukonolakton, telah menjadi asid ultra lembut yang popular.

IKLAN

Semua ini mempunyai sifat pengelupasan yang membantu mengelakkan lebihan minyak dan kotoran terperangkap dalam folikel. Tetapi mungkin sesuai untuk kulit anda tetapi bukan individu yang lain.

Sebagai contoh, asid glikolat cenderung paling menjengkelkan, jadi jika anda mempunyai kulit sensitif atau kering, anda mungkin ingin mencuba asid laktik atau PHA. Sekiranya kulit anda berminyak, anda mungkin lebih banyak menggunakan asid salisilik kerana ia boleh masuk ke liang berminyak lebih mendalam daripada asid lain. Penting juga untuk memperhatikan kepekatan asid pengelupasan yang anda gunakan. Walaupun ini cenderung lebih lembut daripada kaedah pengelupasan fizikal, tetap sengit dan menjengkelkan!

Produk cadangan:

6. Gunakan masker tanah liat atau arang sekali-sekala.

Topeng yang mengandungi tanah liat atau arang dapat membantu menghilangkan lebihan kotoran dan minyak dari kulit. Produk seperti ini mungkin tidak “menyahtoksin” kulit anda, tetapi lama-kelamaan ia dapat membantu menghilangkan blackhead dan menguruskan masalah jerawat yang lain.

Anda boleh menggunakan produk seperti yang diarahkan seperti memakainya selama 10 hingga 15 minit dan kemudian membilasnya), atau anda boleh menggunakannya sebagai rawatan tempat semalaman. Pastikan anda menggunakan produk ini dengan berhati-hati dan menggunakan pelembap setelah menggunakannya kerana boleh mengeringkan kulit.

Produk cadangan:

7. Rawat bintik hitam dan bukannya merawat seluruh wajah anda.

Sumber gambar: Proactiv

Sekiranya terdapat blackhead pada bahagian tertentu di wajah anda, seperti hidung atau dagu, anda tidak perlu menggunakan rawatan ke seluruh wajah. Anda bukan sahaja dapat mengelakkan diri dari kerengsaan yang berpotensi, tetapi juga dapat menahan rawatan yang lebih pekat di kawasan permukaan yang lebih kecil. Selain itu, rawatan dengan menggunakan asid salisilik atau berasaskan benzoil peroksida dapat membantu anda menahan keinginan untuk mengeluarkan blackhead sendiri.

Produk cadangan:

IKLAN

8. Kaedah tuam ais selepas mengeluarkan blackhead.

Sumber gambar: Skincare.com

Ya, pastinya berlaku. Walaupun terdapat amaran dari pakar dermatologi anda, apabila itu berlaku, penting untuk menjaga kulit selepas itu untuk mengurangkan keradangan dan membantu mencegah lebih banyak jerawat.

Khususnya, pakar mengesyorkan penyejukan kawasan selama beberapa minit untuk membantu mengurangkan kemerahan dan keradangan. Pastikan hanya membungkus ais di tuala kertas atau kain cuci daripada meletakkannya terus ke kulit, kerana boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan.

9. Pakai pelindung matahari bebas minyak setiap hari.

Memakai pelindung matahari setiap hari adalah bahagian terpenting dalam rutin penjagaan kulit harian anda kerana dapat membantu mencegah barah kulit dan tanda-tanda penuaan awal. Selain itu, sinar UV dapat mengeringkan kulit anda, yang menjadikan jerawat lebih teruk. Oleh itu, penting untuk dilindungi kerana banyak sebab.

Anda harus memastikan pelindung matahari harian anda atau pelembap SPF yang mengandungi perlindungan spektrum luas sekurang-kurangnya SPF 30. Dan jika anda mempunyai kulit berminyak atau rawan jerawat, pastikan anda menggunakan produk yang tidak blackheadgenik dan bebas minyak sehingga ia menyumbat liang pori anda.

Produk cadangan:

10. Elakkan produk solek dan penjagaan kulit yang komedogenik.

Pelindung matahari bukan satu-satunya produk yang dapat menyumbat liang pori anda, terdapat banyak ramuan dalam semua jenis alat solek dan produk penjagaan kulit yang boleh bersifat blackheadgenik, seperti dimethicone. Selain itu, banyak minyak termasuk minyak kelapa boleh menjadi blackheadgenik.

Tidak mudah untuk mengetahui apa itu dan sebenarnya bukan produk blackheadgenik. Istilah noncomedogenic tidak diatur oleh sistem, jadi sebuah syarikat dapat memakainya pada dasarnya produk apa pun tanpa mengira ramuannya. Dan cara ramuan ditentukan untuk menjadi blackheadgenik cukup membingungkan. Namun, mencari label produk tanpa blackheadgenik atau bebas minyak adalah tempat terbaik untuk memulakan ketika berusaha mencari produk yang tidak tersumbat.

Secara umum, jika kulit anda rawan jerawat, ada baiknya mengelakkan produk berasaskan minyak yang berat, yang akan berada di atas kulit yang menjebak peluh, kotoran dan sel kulit mati di liang roma anda. Sebagai gantinya, pilih pembersih lembut dan pelembap penghidratan ringan.

Produk cadangan:

11. Cubalah produk retinoid.

Retinoid adalah turunan dari vitamin A yang akan mempercepat proses pergantian sel di kulit anda, yang berguna untuk menguruskan jerawat, mengurangkan dan mencegah tanda-tanda penuaan, merawat hiperpigmentasi dan banyak keadaan lain.

Retinol adalah bentuk asid retinoik (tretinoin) yang kurang kuat. Terdapat beberapa kelemahan dengan retinoid. Yang pertama adalah, kerana mereka diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran, anda tidak boleh menggunakan retinoid semasa hamil. Masalah kedua ialah boleh menyebabkan kesan sampingan kulit yang serius, termasuk kekeringan, kemerahan, kerengsaan, pengelupasan dan kepekaan. Oleh itu, lebih baik memulakan perlahan dengan kepekatan yang lebih rendah dan hanya menggunakannya beberapa hari seminggu pada mulanya.

Produk cadangan:

12. Nasihat pakar dermatologi mengenai pilihan rawatan preskripsi.

Sumber gambar: iStock

Sekiranya anda telah berusaha mengurangkan blackhead anda selama beberapa minggu tanpa hasil, mungkin sudah waktunya untuk berbincang dengan pakar dermatologi untuk melihat apa lagi yang boleh anda lakukan terutamanya jika anda juga mengalami jenis jerawat lain, seperti kista atau jerawat yang meradang.

Mereka mungkin mengesyorkan anda mencuba produk retinoid preskripsi, seperti tretinoin (Retin-A), yang lebih kuat daripada retinoid. Tetapi anda tetap perlu bersabar. Biasanya retinoid akan mengambil masa empat hingga lima minggu untuk mula berfungsi dengan baik, walaupun pakar mengatakan hasil sebenar tidak akan dapat dilihat sehingga selepas sekitar tiga hingga enam bulan penggunaan.

Perlu diingat bahawa walaupun retinoid preskripsi terdapat dalam kepekatan yang berbeza dan anda ingin mengurangkannya dan apa-apa kesan sampingan yang berpotensi dengan menggunakan rawatan pada waktu malam diikuti dengan pelembap dan, pada waktu pagi, pelindung matahari.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI