Bermacam trend kecantikan yang ada ketika ini. Kalau sebut mengenai trend kecantikan sahaja, fenomena K-beauty pasti jadi pilihan utama masyarakat. Apa sahaja trend dari Korea Selatan ini pasti laku keras di pasaran!

Tidak ketinggalan trend kecantikan yang berasal daripada negara tersebut, yang menggunakan lendir siput. Penggunaan lendir siput di muka bukan sahaja menghasilkan kulit yang bersih, malah dikatakan bebas cela serta membuat wajah berseri-seri.

Artikel berkaitan: Tren K-Beauty Guna Sperma Salmon Untuk Kulit Cantik? Kim Go-Eun Turut Pakai Produk Ini 

Pasti tidak pernah terlintas di benak fikiran anda bahawa lendir siput boleh menjadi sebahagian rutin kecantikan anda kan? Rasa macam pelik dan geli! Iya lah, selama ini siput ini hanya ‘dihidangkan’ sebagai makanan terutamanya di restoren mewah. Namun sebenarnya, banyak kelebihan lendir siput untuk kecantikan yang perlu anda tahu.

Apa itu lendir siput?

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!
Sumber gambar dari Google

Menurut laman byrdie, Snail mucin atau lebih dikenali sebagai lendir siput ini secara ringkasnya adalah perkumuhan daripada siput dan kebiasaannya dilabelkan “snail secretion filtrate” atau SSF. Ahli dermatologi, Desai-Solomon berkata lendir siput dihasilkan secara semula jadi dan digunakan oleh siput untuk melindungi diri mereka sendiri.

“Ia adalah bahan yang dipercayai dalam dunia K-beauty dan ia mendapat populariti kerana ia boleh memberikan hasil yang sangat ketara dan berkesan untuk merawat kulit.

Kelebihan lendir siput untuk kulit

Lendir siput adalah ‘mega multi-tasker,’ yang membantu untuk melakukan segala-galanya daripada melembapkan kulit kepada meningkatkan pengeluaran kolagen, protein yang bertanggungjawab untuk kulit yang kuat dan muda serta memperbaiki kedutan. 

IKLAN

#1 Melembapkan kulit

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!
Sumber gambar dari Google

Lendir siput mengandungi agen pelembap yang berfungsi untuk membaiki fungsi penghalang kulit, kedua-duanya mengunci “irritation” dari persekitaran sambil mengunci kelembapan pada masa yang sama.

#2 Merangsang pengeluaran kolagen

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!
Sumber gambar dari Google

Oleh kerana lendir siput adalah perkumuhan yang disebabkan oleh tekanan, ia terdiri daripada bahan-bahan yang bertujuan untuk membaiki atau melindungi daripada kecederaan. Termasuklah faktor pertumbuhan, yang berfungsi dengan mencetuskan pertumbuhan sel kulit baru dan kolagen baru.

Lebih banyak kolagen bermaksud sedikit kedutan dan kulit kelihatan lebih muda. Desai-Solomon turut menambah bahawa lendir siput juga mengandungi asid glikolik, satu lagi bahan penggalak kolagen.

#3 Melegakan iritasi 

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!
Sumber gambar dari Google

Allantoin ialah sebatian semula jadi yang diperoleh daripada organisma, baik bakteria, haiwan dan tumbuhan. Allantoin yang terdapat di dalam lendir siput mempunyai sifat penyembuhan yang menenangkan iritasi, melicinkan kulit serta merangsang pertumbuhan semula sel.

#4 Membekalkan vitamin dan mineral penting

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!
Sumber gambar dari Google

Seterusnya, bahan ini padat dengan nutrien mesra kulit, termasuk zink anti-radang dan mangan penyembuhan. Ia juga mengandungi peptida tembaga (copper peptides) dan juga terkenal kerana keupayaannya untuk meningkatkan kolagen dan membantu mengurangkan kedutan. Ia juga mengandungi vitamin A dan E, yang kedua-duanya merupakan antioksidan yang hebat.

IKLAN

Produk kecantikan bermutu tinggi

Lendir siput kini semakin terkenal dan digunakan dalam bahan produk perawatan kecantikan yang bermutu tinggi. Antaranya Noir Whitening Gel Hydrant, Corsx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence, Mizon All-In-One Snail Repair Cream dan banyak lagi. 

Tren Kecantikan Lendir Siput, Diakui Berkesan Merawat Kulit. Laku Keras Di Pasaran!

Ramai wanita yang kini sudahpun mengamalkan penggunaan produk yang menggunakan lendir siput bahkan mereka membuktikan keberkesanannya dan berkongsi melalui laman Tiktok. Berikut Hijabista kongsikan beberapa video yang telah dimuat naik: 

  • Diakui merawat serta memperbaiki kulit
@caressmd Reply to @miuelsa one of my damaged skin barrier favs 🐌 #skincare #skincare101 #snailmucin #skincaretips #skinbarrier #damagedskinbarrier #redness #skintok ♬ Breakin my heart – Jodeci’s groupie

IKLAN
  • Konsisten pakai selama 2 tahun
@angelilorna Essence ni lah banyak berjasa dekat i tau. Dah dua tahun still pakai. ada yang sama tak macam i? #angelskinreview #tiktokshopangeli #ttsboleh #ttsbeautysecret #cosrxsnailessence #cosrxsnailmucin ♬ Chạy ngay đi _ Sơn Tùng MTP – dhn

  • Membantu menghilangkan jerawat
@syafieyrah__ Yang best 1 botol tu tahan 3-4 bulan 🥵 #cosrx #cosrxsnailessence #cosrxsnailmucin ♬ original sound – 𝙍𝙞𝙠𝙤 𝙈𝙪𝙨𝙞𝙘𝙨

Wah, penggunaan lendir siput untuk kecantikan bukan sahaja halal dan selamat, bahkan diakui berkesan dan juga berkualiti oleh ramai. Buat para hijabi yang berazam untuk cantik pada tahun baru ini serta ingin melihat perubahan pada kulit, jangan lupa untuk cuba!

Artikel berkaitan: Ingin Kelihatan Awet Muda Seperti Rakan Sebaya? Ini Essence Terbaik Kunci Kecantikan Wanita Korea Sesuai Untuk Hijabi Asia. 

Sumber: Byrdie

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.