Toner dan astringen? Pada dasarnya, kelihatan hampir sama. Tetapi ada perbezaan utama dan pastinya akan berfungsi lebih baik untuk anda berbanding yang lain, bergantung pada jenis kulit.

Apa yang memisahkan toner dari astringen? Mengapa anda mesti memilih salah satu produk ini?

Apa itu Toner?

Toner adalah produk penjagaan kulit berasaskan air. Ia digunakan terutamanya untuk menghilangkan sisa solekan dan pembersih yang mungkin tertinggal di kulit anda selepas mencuci muka. Gliserin dan humektan lain biasanya merupakan bahan utama dalam toner. Bahan ini dapat membantu menghidrat kulit dan menjadikannya terasa lebih lembut dan licin.

Toner juga mungkin mengandungi bahan-bahan seperti ekstrak herba dan perairan bunga, antioksidan dan bahan anti-penuaan seperti niacinamide. Bahan-bahan kosmetik ini dapat membantu memperbaiki tekstur kulit, mencerahkan kulit dan meratakan rona kulit. Toner boleh digunakan oleh semua jenis kulit.

Apa itu Astringen?

Sumber gambar: Beautytap

Astringen juga merupakan produk penjagaan kulit berasaskan air yang digunakan selepas mencuci untuk menghilangkan sisa solekan dan pembersih. Perbezaan utama antara astringen dan pembersih adalah bahawa astringen juga diformulasikan untuk menghilangkan lebihan minyak dari kulit.

Anda boleh menganggap astringen sebagai bentuk toner yang lebih kuat. Astringen cenderung mengandungi kepekatan alkohol yang lebih tinggi seperti alkohol. Ia juga sering mengandungi bahan seperti asid salisilat untuk membantu memerangi jerawat dan blackhead.

Namun, tidak semua astringen mengandungi alkohol dan kerana alkohol boleh menjadi terlalu kering dan boleh merengsakan kulit. Ramai pakar penjagaan kulit menyarankan untuk mengelakkannya. Walau bagaimanapun, toner tanpanya masih dapat mengurangkan lebihan minyak di permukaan kulit, sambil memberikan manfaat anti-penuaan dan pengelupasan juga. Cuba cari bahan baru seperti asid hidroksi alfa dan beta, atau asid glikolik, laktik, dan malik.

Oleh kerana astringen dimaksudkan untuk membersihkan lebihan minyak dari kulit, ini adalah yang terbaik untuk jenis kulit kombinasi, berminyak dan juga kulit yang terdedah kepada jerawat.

Cara Toner dan Astringen Digunakan

Toner dan astringen digunakan selepas pembersihan dan sebelum pelembapan. Basahkan bola kapas atau alas kapas dengan produk dan sapukan dengan lembut ke seluruh kawasan wajah dan leher. Setelah toning / astringen, sapukan pelembap dan produk penjagaan kulit lain yang anda miliki seperti ubat rawatan jerawat, serum anti-penuaan, krim mata, pelindung matahari dan sejenisnya.

Sebaiknya gunakan pelembap dengan segera, walaupun wajah anda sedikit lembap dari toner atau astringen. Tindakan ini akan membantu melembapkan wajah yang masih kelembapan. Untuk produk lain terutamanya rawatan jerawat, retinoid topikal dan pelindung matahari, kulit anda mesti kering sepenuhnya. Menggunakannya pada kulit lembap boleh menyebabkan kerengsaan atau menjadikannya kurang berkesan.

Adakah Toner dan Astringen Perlu dalam rutin penjagaan kulit?

Pakar kecantikan menganjurkan rutin penjagaan kulit “membersihkan, toning, melembapkan” sejak sekian lama jadi kita jarang untuk mempersoalkannya. Oleh itu, mungkin mengejutkan anda apabila mendengar bahawa keberkesanan toner dan astringen tidak pernah terbukti.

Produk penjagaan kulit ini dibuat bertahun-tahun yang lalu apabila pilihan mencuci muka pada dasarnya terhad kepada sabun bar asas atau krim. Kedua-duanya meninggalkan kesan berkapur di kulit yang anda dapat rasakan juga tidak menyenangkan. Astringen (tidak disebut toner) dirancang untuk membuang sisa yang ditinggalkan oleh pembersih muka.

Pilihan pembersihan anda hari ini jauh lebih baik sehingga anda tidak memerlukan produk penjagaan kulit tambahan semata-mata untuk tujuan membuang sisa pembersih. Walaupun kebanyakan pakar estetik mengatakan produk penyegaran adalah bahagian penting dalam rutin penjagaan kulit yang sihat.

IKLAN

Toner dan astringen bukanlah produk penjagaan kulit yang penting.

Secara saintifik tidak ada yang mengharuskan penggunaan toner mahupun astringen. Oleh itu, jika anda lebih suka tidak menggunakannya, tidak mengapa. Anda tidak akan membahayakan kulit dengan tidak menggunakannya.

Toner / Astringen dan pH Kulit

Produk pembersihan pada masa lalu sangat beralkali. Kulit yang sihat secara semula jadi sedikit berasid. Produk toner dan astringen juga digunakan untuk membantu mengembalikan pH kulit ke tahap normal.

Bar pembersih dan pencuci yang anda miliki hari ini jauh lebih beralkali daripada sebelumnya. Produk pembersih tidak mengganggu pH kulit seperti yang anda fikirkan sebelumnya. Kulit anda juga menyeimbangkan pHnya sendiri dengan cepat. Oleh itu, walaupun anda menggunakan pembersih yang sedikit beralkali, kulit akan menjadikan pH kembali normal dengan sendirinya, tidak diperlukan pengimbang pH yang berasingan.

Kebanyakan produk kedua-dua ini masih diiklankan sebagai “pH seimbang”, tetapi hari ini ini lebih merupakan istilah pemasaran daripada faedah sebenar untuk kulit anda. Itu tidak bermaksud bahawa pH kulit tidak penting, pentingnya toner dan astringen dalam menjaga pH yang sihat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Muka Bertambah Kering, Rupanya pH Pencuci Muka Tak Seimbang. Ini Cara Uji pH Yang…

Bagaimana Toner / Astringen berfungsi untuk pori

Tetapi tidakkah toning menutup liang pori anda? Tidak juga. Pori-pori kulit tidak seperti pintu mereka tidak buka dan tutup. Astringen dan toner dapat membantu pori-pori kelihatan lebih kecil. Bahan-bahan tertentu boleh menyebabkan kesan pengetatan sementara pada kulit, menjadikan pori-pori menjadi tegang, walaupun sama sekali tidak mengubah ukuran liang.

Bekas kulit mati dan minyak yang terperangkap di dalam liang meregangkannya, juga menjadikannya lebih jelas. Astringen yang mengandungi bahan pencegah noda membersihkan palam pori, membiarkan liang kembali ke ukuran normal sehingga kelihatan lebih kecil jika dibandingkan. Tetapi sekali lagi, produk tersebut tidak menutup liang pori dan juga tidak mengubah saiz pori anda secara kekal.

Cara memilih produk yang sesuai untuk kulit anda

Terdapat banyak produk toner dan astringen yang berbeza di pasaran, sangat sukar untuk memilih yang tepat. Untuk menambah kebingungan, beberapa jenama kecantikan memberikan nama produk mereka seperti pelbagai istilah yang mengelirukan. Tidak kira istilah apa yang digunakan untuk menggambarkan produk dan keberkesannya. Apabila memilih toner, kunci utama adalah ramuannya.

Untuk Kulit Kering

IKLAN

Kulit anda akan terasa lebih baik dengan produk yang membantu membawa kelembapan pada kulit . Cari bahan humektan dalam toner:

 • Gliserin
 • Propilena glikol
 • Butilena glikol
 • Aloe
 • Asid hyuran
 • Natrium laktat

PRODUK CADANGAN: fresh Rose & Hyaluronic Acid Deep Hydration Toner

Untuk Kulit Berminyak

Astringen adalah apa yang anda perlukan untuk menghilangkan lebihan minyak dan menjadikan kulit anda segar dan matte. Alkohol adalah bahan biasa dan meninggalkan sensasi kesemutan pada kulit. Walau bagaimanapun, sekarang banyak pakar penjagaan kulit menyarankan untuk mengelakkan ramuan ini, yang sebenarnya dapat meningkatkan jerawat dan kerengsaan ketika kulit bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbanginya.

Sumber gambar: Trilogy

Astringen boleh jadi terlalu kering jika terlalu banyak digunakan atau jika kulit anda tidak terlalu berminyak. Masukkan produk baru ke dalam rutin anda perlahan-lahan, mungkin dengan penggunaan bergantian setiap malam sehingga anda memahami kesannya pada kulit anda.

PRODUK CADANGAN: Neutrogena Clear Pore Oil-Eliminating Astringent

Untuk Kulit berjerawat

Astringen sahaja tidak akan membersihkan jerawat. Walaupun astringen mengeluarkan minyak di permukaan. Minyak inilah yang lebih mendalam di dalam liang yang mencetuskan jerawat. Untuk mengurangkan palam minyak ini di dalam liang, astringen anda perlu mengandungi bahan pencegah noda. Cari yang mengandungi seperti asid salisilik, glikolik, atau asid laktik dalam senarai ramuan. Sekiranya kulit anda tidak terlalu berminyak, atau jika anda sudah menggunakan ubat rawatan jerawat, langkau astringen. Gunakan toner yang lebih lembut.

PRODUK CADANGAN: Thayers Witch Hazel with Aloe Vera Astringent

IKLAN

Untuk Kulit Sensitif

Berhati-hati ketika memilih produk untuk kulit sensitif. Astringen bebas alkohol baik untuk jenis kulit sensitif namun berminyak. Untuk semua yang lain, tetap menggunakan toner. Beberapa bahan toner biasa yang harus dielakkan jika kulit anda sensitif:

 • Wangian
 • Pewarna
 • Alkohol
 • Mentol
 • Natrium lauril sulfat

PRODUK CADANGAN: Kiehl’s Calendula Herbal Extract Alcohol Free Toner

Sekiranya ada produk ini membuat wajah anda melecur, menyengat atau membiarkan wajah anda menjadi kemerahan, berhenti menggunakannya. Cubalah produk lain atau langkau toner / astringen dari rutin penjagaan kulit anda sama sekali. Lebih sedikit lebih kerap untuk jenis kulit sensitif.

Untuk Kulit Normal atau Gabungan

Anda mempunyai banyak pilihan untuk jenis kulit anda yang tidak terlalu kering-tetapi tidak terlalu berminyak boleh di kategorikan kulit normal. Kemungkinan besar anda tidak memerlukan sifat pengambilan minyak dari astringen. Produk ideal anda akan menjadikan kulit anda terasa segar dan bersih, tidak pernah ketat dan kering, dan tidak meninggalkan sisa.

PRODUK CADANGAN: Sephora Collection Gentle PH Balancing Toner

Untuk kulit kombinasi, pertimbangkan untuk menggunakan astringen hanya di kawasan yang lebih berminyak, iaitu T-zon (dahi, hidung, dan dagu). Langkau sahaja kawasan kering. Mencari pilihan yang murah? Witch hazel mempunyai sifat astringen yang lembut dan boleh digunakan oleh kebanyakan jenis kulit

Bolehkah Anda Menggunakan Kedua-duanya?

Ya, jika anda mahu, tetapi hanya jika anda mempunyai kulit berminyak. Anda mungkin menginginkan kelebihan produk toning tertentu dan juga ingin produk membuang minyak berlebihan. Cuba gunakan astringen pada waktu pagi dan toner pada waktu malam. Atau anda boleh menggunakan astringen terlebih dahulu dengan bola kapas, biarkan kering selama 30 saat hingga 1 minit, kemudian lapiskan dengan toner.

Tetapi jika anda gemar menggunakan kedua-duanya, tanpa membahayakan kulit, dengan syarat anda mempunyai kulit berminyak. Sekiranya kulit anda kering atau sensitif, jauhkan dari astringen sepenuhnya dan gunakan toner sebagai gantinya.

Kesimpulannya astringen untuk jenis kulit berminyak dan toner untuk semua yang lain. Apa sahaja produk yang anda pilih, ia pasti membuatkan kulit anda berasa selesa. Sekiranya kulit anda terasa ketat, terlalu kering, gatal, atau kelihatan merah, ini bukan produk yang baik untuk anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI