Kita sering lupa tentang kebersihan kasut dan selalu sahaja buat tidak endah tentang bertapa kotornya kasut kita. Hal itu boleh membuatkan kaki berbau dan kesihatan kaki juga terganggu.

Kaki kita sering terdedah kepada iritasi dan tekanan dari memakai kasut dalam tempoh masa yang sangat lama. Jadi kebersihan kasut sangat perlu di jaga demi kesihatan kaki yang baik.

Artikel berkaitan: Busuknya Bau Kaki! Atasi Masalah Kaki Berbau Dengan 5 Bahan Semula Jadi Ini! Jimat Duit!

Bagi anda yang terasa ingin membersihkan kasut dan tidak ingin kesihatan kaki terganggu, kami ketahui beberapa tip yang boleh di cuba. Anda perlu tahu bahawa tip yang berikan ini mungkin juga boleh membantu dari segi penjagaan kaki yang sempurna tanpa kerisauan.

Tip 1: Gunakan serbuk penaik untuk menyingkirkan bau busuk

Kita sering lihat ramai orang yang menggunakan serbuk penaik ataupun dikenali sebagai ‘Baking Soda‘ ini boleh menyingkirkan bau dari kasut. Hal ini kerana serbuk penaik mempunyai kandungan istimewa yang sangat efektif yang boleh menyingkirkan apa-apa bau busuk dari objek dan perkakas di rumah.

IKLAN

Cara untuk gunakan serbuk penaik sebagai bahan menyingkirkan bau busuk adalah dengan meletakkan sedikit serbuk penaik (dalam sukatan satu sudu) dalam kasut anda. Biarkan serbuk itu semalaman untuk proses menyingkirkan bau busuk dari kasut.

Tip 2: Rendam kasut dalam larutan cuka

Cuka juga sangat membantu dalam menyingkirkan bau busuk. Kadar asid dalam cuka dapat membantu dalam menyingkirkan bau busuk dari kasut kerana kebanyakan bau adalah alkali, jadi ia biasanya mempunyai nilai pH melebihi 7.

Jadi untuk buang bau yang busuk dari kasut, anda boleh rendamkan kasut semalaman dalam air rendaman cuka. Campur dua cawan cuka ke dalam dua gelen air.

IKLAN

Tip 3: Bekukan kasut anda

Apa bekukan kasut? Ya, betul, bekukan kasut kerana bakteria membiak dalam keadaan yang suam dan gelap, jadi dengan meletakkan kasut di tempat beku ia boleh mengacau pembiakan bakteria dengan perubahan keadaan yang mengejut. Justeru itu, keadaan cuaca yang agak panas di Malaysia juga membolehkan anda menggunakan cara ini dengan selamat.

Tip 4: Letakkan pasir kucing dalam kasut

Pasir kucing mempunyai sifat yang boleh  meneutralkan bau. Oleh kerana bakteria gemar membiak di kawasan yang gelap, lembab dan suam, pasir kucing juga boleh menyerap kelembapan yang ada dalam kasut. Cara ini agak pelik tetapi ia boleh mengurangkan bau yang tidak anda ingini dalam kasut anda.

IKLAN

Tip 5: Letakkan kasut di ruangan yang berudara

Kasut yang terperap di satu kawasan atau sudut membuatkan ia menjadi semakin lembab dan bakteria akan mula membiak. Tambahan pula, bau akan mula muncul apabila kita kian membiarkannya di kawasan yang mennyumbangkan faktor pembiakan bakteria. Jadi kami sarankan anda untuk meletakkan kasut di kawasan yang ada pengudaraan yang bagus supaya kasut anda boleh kering dan cahaya UV dari matahari juga boleh membunuh bakteria yang sedia ada.

Sumber: Little Things

Artikel berkaitan: Rasa Malu Kerana Kaki Mudah Berbau, Atasinya Dengan Langkah Mudah Ini! Hanya Lakukan Di Rumah Sahaja!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI