Ya, tidur! Kita semua memerlukannya dan kebanyakan kita tidak cukup dengannya. Walaupun setiap orang berbeza dan sesetengah orang lebih gembira dengan kurang kip berbanding orang lain, namun keperluan waktu tidur setiap orang berbeza. Pakar syorkan jam tidur berubah seiring dengan peningkatan usia.

Kanak-kanak kecil memerlukan lebih banyak mata tertutup daripada orang dewasa, contohnya, apabila otak mereka berkembang dan badan mereka membesar. Berikut ialah imbasan tentang berapa lama profesional menasihati tidur yang ideal mengikut umur dan corak tidur yang berbeza yang muncul sepanjang hidup kita.

ARTIKEL BERKAITAN: Masalah Tidur Bepanjangan, Dengan Peraturan ’10-3-2-1-0′ Pasti Tidur Anda Lena Seperti Bayi

Bayi dan kanak-kanak kecil: 12-17 jam

Tidur adalah penting untuk perkembangan dan pembelajaran bayi. Ia boleh kelihatan seperti bayi dibawa ke dunia ini untuk tidur, walaupun ia tidak betul-betul sepanjang malam. Tetapi keperluan mereka untuk berkembang sudah tentu tepat, itulah sebabnya bayi dan kanak-kanak, idealnya memerlukan sebanyak 12 hingga 17 jam tidur secara keseluruhan. Tetapi ini hanyalah purata dan boleh berbeza-beza mengikut bayi baru lahir, bayi dan kanak-kanak kecil.

Bayi baru lahir

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Walaupun bayi baru lahir dikaitkan dengan tidur lebih daripada mereka berjaga, jumlah masa mereka sebenarnya boleh berkisar antara lapan hingga 16 atau 18 jam, mengikut perkhidmatan kesihatan. Selain itu, tidur mereka akan terganggu, dengan mereka bangun untuk suapan, atau akibat perubahan suhu.

Tiga hingga enam bulan

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Bayi anda akan memerlukan lebih sedikit suapan pada waktu malam apabila mereka membesar sedikit, membolehkan mereka tidur lebih lama. Sesetengah akan tidur selama lapan jam atau lebih lama, tetapi, seperti yang dinyatakan, setiap kanak-kanak adalah berbeza dan tidur lebih mudah bagi sesetengah orang. Menjelang empat bulan, kebanyakan bayi menghabiskan dua kali lebih lama tidur pada waktu malam berbanding siang hari.

Enam hingga 12 bulan

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Antara enam bulan dan setahun, suapan malam akan menjadi lebih sedikit dan jauh di antara, atau tidak lagi diperlukan sama sekali, di mana beberapa bayi akan tidur sehingga 12 jam. Tetapi tumbuh gigi dan kelaparan masih boleh membangunkan mereka pada waktu malam. Selepas hari pertama dilahirkan, mereka mungkin akan tidur lebih lama, kira-kira 12 hingga 15 jam secara keseluruhan.

Kanak-kanak berumur dua hingga empat tahun

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Kanak-kanak kecil berumur dua tahun biasanya akan tidur selama 11 hingga 12 jam pada waktu malam, dengan beberapa tidur siang. Sementara itu, mereka yang berumur tiga atau empat tahun memerlukan kira-kira 12 jam secara purata, dengan ada yang tidur selama lapan dan ada yang sehingga 14, ini mungkin masih termasuk tidur siang pada hari itu.

IKLAN

Petua utama pakar untuk membantu bayi dan kanak-kanak mendapat rehat yang mereka perlukan ialah, tetapkan kitaran tidur-bangun biasa, bawa mereka keluar pada waktu siang dan cipta persekitaran yang menenangkan pada waktu petang tanpa skrin.

Kanak-kanak: 9-13 jam

Kanak-kanak memerlukan tidur yang cukup untuk membantu mereka mencapai potensi penuh mereka. Apabila kanak-kanak membesar, corak tidur mereka akan berubah, begitu juga dengan keperluan mereka. Tetapi walaupun mereka memerlukan kurang daripada bayi, setelah membesar menjadi manusia kecil, ia masih sama pentingnya pada peringkat ini.

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Begitu juga, terdapat banyak perkara yang perlu diproses dan difahami untuk kanak-kanak, itulah sebabnya pakar mengesyorkan 9 hingga 13 jam, yang akan membantu mereka belajar dan menghadapi hari ke hari di sekolah tanpa rasa letih.

Sekali lagi, semua kanak-kanak adalah berbeza, jadi jumlah yang mereka perlukan untuk berfungsi, atau boleh tidur, akan berbeza-beza. Mempunyai masa dan rutin tidur tertentu bergantung pada umur dan tingkah laku tidur anak anda boleh membantu mereka tidur apabila ia akan memberi manfaat paling banyak kepada mereka. Mimpi malam adalah beberapa perkara yang lebih umum yang boleh menghalang kanak-kanak daripada mendapat tidur malam yang nyenyak, tetapi sangat biasa, dan kebanyakannya berkembang daripadanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Badan Sering Lesu Dan Kerap Tidur, Itu Salah Satu Tanda Kematian Menghampiri

Dewasa: 7-9 jam

Orang dewasa sepatutnya mendapat tujuh hingga sembilan jam tidur setiap malam. Tetapi yang terakhir, terutamanya, boleh berasa cantik di luar jangkauan mereka yang kerja rumah atau kehidupan sosial dan sebagainya.

IKLAN

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Sememangnya bertuah anda tidak memerlukan 17 jam yang diperlukan oleh beberapa bayi. Otak kita tentu saja masih memproses dan memangkas dirinya pada waktu malam, mengurangkan sambungan neural yang dibuat pada siang hari. Pada siang hari otak membuat sambungan baru, tetapi ia tidak dapat menyimpan semuanya kerana terdapat ruang yang terhad. Jadi ada yang dikurangkan untuk memberi ruang kepada yang baharu pada hari berikutnya.

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Penyelidikan mendapati bahawa ‘hubungan’ yang dibuat antara neuron penghantar maklumat di otak mengecut semula hampir 20%, menetapkan semula dan bersedia untuk orang lain, apabila mereka akan menjadi lebih kuat apabila mempelajari perkara baharu. Jadi, secara ringkasnya, otak perlu memulihkan dirinya dan badan, , itulah sebabnya kita masih perlu menyasarkan untuk tidur yang cukup sebagai orang dewasa, kerana tanpanya kita boleh lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan dan keadaan seperti masalah jantung, diabetes, demensia, kemurungan dan penambahan berat badan.

Perbandingan corak tidur lelaki dan wanita, bagaimanakah tidur terjejas bagi mereka yang mengalami menopaus?

Menurut penyelidikan wanita mempunyai masa tidur yang intrinsik lebih awal daripada lelaki. Tingkap tidur anda ditetapkan oleh jam badan. Ini berubah semasa kita menjalani kehidupan semasa kanak-kanak kecil tidur awal, remaja lewat, Sebagai contoh. Sehingga menopaus, ‘drive’ semula jadi wanita adalah untuk menjadi lebih awal daripada lelaki, itu tidak bermakna kita tidur lebih awal!

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

IKLAN

Sesuatu berubah semasa menopaus dan masa tidur wanita dan lelaki menjadi lebih serupa. Sama ada wanita menjadi lebih lambat atau lelaki menjadi lebih awal. Jadi, adakah orang yang menopaus perlu tidur untuk jangka masa yang berbeza? Tidak, anda memerlukan perkara yang sama seperti dahulu. ‘Keperluan’ tidur tidak berubah tetapi ramai wanita bergelut dengan tidur pada masa itu kerana demam panas, turun naik hormon, tekanan, mood / kemurungan, gaya hidup dan sebagainya.

Tip pakar untuk orang dewasa: Nilai tidur anda, jagalah ia seperti menjaga ‘benda’ berharga lain dalam hidup anda. Jadikan ia sebagai keutamaan dan luangkan masa untuk itu, jangan gunakannya.

Jika anda berada dalam ‘mod melakukan’ yang berterusan sepanjang hari anda terjaga, jangan jangka otak anda tiba-tiba boleh bertukar kepada ‘mod rehat’, kerana ia memerlukan masa untuk beralih. Bangunkan rutin bertenang dan luangkan masa pada siang hari untuk melambatkan buat sementara waktu.

Umur yang lebih tua

Orang tua mungkin kurang tidur, tetapi itu tidak bermakna mereka perlu kurang tidur. Ia sering difikirkan bahawa orang kurang tidur pada tahun-tahun akhir hidup mereka. Tetapi sejauh manakah ini sebenarnya mencerminkan keperluan mereka?

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Kepercayaan umum bahawa kita memerlukan kurang tidur apabila kita mencapai usia tua, mungkin salah. Apa yang berubah ialah keupayaan kita untuk tidur dengan lena, tidur menjadi lebih ringan dan lebih terganggu, kita cenderung untuk tidur lebih awal dan mungkin berasa lebih letih pada hari itu.

Terdapat perubahan pada jam badan anda, kekurangan pendedahan cahaya dan aktiviti dan juga kesan keadaan perubatan lain yang menjejaskan tidur. Jadi walaupun mungkin kurang tidur, tidak semestinya ini kerana kita memerlukan kurang tidur. Orang dewasa yang lebih tua biasanya memerlukan jumlah tidur yang sama, tetapi mungkin hanya mempunyai satu tempoh tidur nyenyak, contohnya, selepas itu mereka lebih mudah bangun. Ia juga difikirkan kita cenderung kurang bermimpi apabila kita semakin tua.

Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

Apa yang jelas ialah tidur adalah penting untuk semua peringkat umur. Dan walaupun kita mungkin memerlukan kurang daripadanya sebagai orang dewasa berbanding pada tahun-tahun muda kita, itu bukan sebab untuk berhemat pada jumlah yang disyorkan sekarang, jika anda boleh membantunya. Kenapa tidak!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/8SS80WnwTn0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI