Strategi ini membantu anda untuk tidur tepat pada masanya, tidur dengan lebih lena, dan bangun tidur dengan lena dan bersedia untuk teruskan kehidupan pada keesokan harinya.

Jika anda mengalami kesukaran untuk tidur, kami bersedia untuk memudahkan anda. Jangan risau, kami tidak akan mencadangkan sesuatu yang sukar atau menyusahkan, anda hanya perlu mengikuti rutin waktu tidur yang mudah, juga dikenali sebagai ‘peraturan 10-3-2-1-0’. Tetapi sebelum meneruskannya, mari kita fahami kepentingan tidur yang nyenyak.

Masalah Tidur Bepanjangan, Dengan Peraturan ’10-3-2-1-0′ Pasti Tidur Anda Lena Seperti Bayi

Mengawal kitaran tidur bangun, terganggu kerana pilihan gaya hidup kita mengakibatkan tidur yang tidak berkualiti. Tetapi tidur adalah keadaan pemulihan yang penting untuk semua fungsi saraf, metabolik dan biologi dalam badan kita, kekurangannya boleh menyebabkan beberapa gangguan gaya hidup seperti penyakit kardiovaskular, penyakit neurovaskular, keadaan autoimun, gangguan psikologi, dan sebagainya.

ARTIKEL BERKAITAN: Badan Sering Lesu Dan Kerap Tidur, Itu Salah Satu Tanda Kematian Menghampiri

Oleh itu, adalah mustahak untuk tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam pada waktu malam. Tetapi ramai orang merasa sukar untuk melakukannya. Dan semua yang anda perlu lakukan untuk tidur yang lena, menurut Dr Jess Andrade, yang pakar dalam pediatrik, adalah mengikut peraturan lima mata.

IKLAN
  • Tiga jam sebelum tidur: Hadkan makanan yang boleh menyebabkan sakit perut
  • Dua jam sebelum tidur: Hadkan kerja rumah
  • Satu jam sebelum tidur: Hadkan masa skrin
  • Sifar jam: Masa anda akan menekan butang tunda

Tidur lebih lena

Masalah Tidur Bepanjangan, Dengan Peraturan ’10-3-2-1-0′ Pasti Tidur Anda Lena Seperti Bayi

Pakar menyarankan peraturan tidur 10-3-2-1-0 ialah pendekatan mudah untuk mengingati beberapa amalan pra-tidur yang sihat. Strategi ini membantu anda untuk tidur tepat pada waktunya, tidur dengan lebih lena dan bangun tidur dengan lena dan bersedia untuk bertempur pada keesokan harinya katanya.

Pakar menjelaskan rutin ini, bahawa kesan rangsangan kafein kekal dalam aliran darah selama kira-kira 10 jam. Begitu juga, menghabiskan makan besar atau minum alkohol tiga jam sebelum tidur boleh mengganggu kitaran tidur biasa anda, mengehadkan tidur berkualiti yang sangat baik.

ARTIKEL BERKAITAN: Tolak Ais & Cukup Tidur, Rahsia Cantik Fazura Untuk Kekal Jelita & Langsing Bak Cinderella!

IKLAN

Apabila anda makan hampir sebelum tidur, proses pencernaan dan asid perut tidak dapat berfungsi dengan berkesan apabila badan berada dalam kedudukan mendatar, sekali gus memburukkan refluks asid dan senak.

Dia seterusnya mencadangkan untuk merehatkan otak dengan menulis semua kerja anda untuk hari berikutnya dan memberi otak anda rehat mental. Hari bekerja yang panjang boleh membawa kepada kebimbangan dan pemikiran yang membuatkan kita terjaga pada waktu malam. Jadi, berhenti kerja sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur membolehkan kita lebih berehat dan mendapat rehat yang betul supaya kita boleh bekerja dengan lebih berkesan pada keesokan harinya.

Masalah Tidur Bepanjangan, Dengan Peraturan ’10-3-2-1-0′ Pasti Tidur Anda Lena Seperti Bayi

IKLAN

Seseorang juga harus cuba meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga, rakan atau orang terdekat untuk menenangkan fikiran. Tinggalkan tekanan kerja untuk keesokan harinya untuk mendapatkan tidur yang sihat.

Pakar menyatakan bahawa mengurangkan penggunaan gajet elektronik sejam sebelum waktu tidur membantu kerana cahaya biru mengganggu kitaran tidur semula jadi badan. Cahaya biru yang dipancarkan daripada skrin merangsang otak dan memastikan ia berjaga-jaga, dan juga mengurangkan melatonin (hormon tidur) yang memastikan tidur lena yang baik, tambahan lagi bahawa berbuat demikian akan berakhir dengan anda menekan butang tunda “0” kali kerana anda akan berehat dengan baik.

Hanya tip mungkin tidak berkesan untuk orang yang mempunyai masalah perubatan. Ia mungkin tidak berfungsi untuk semua orang, tetapi ia berbaloi jika anda tidak cukup tidur.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/-hmBowr-q_E