Semalam merupakan hari bersejarah kerana berlakunya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15). Tepat jam 8 pagi semalam, pintu 8,958 pusat mengundi di seluruh negara dibuka dan lebih 20 juta pengundi mempunyai masa 10 jam sehingga 6 petang untuk memilih wakil rakyat.

Rakyat Malaysia juga sudah selesai menjalankan tanggungjawab untuk mengundi semalam. Kira-kira 70% pemilih berdaftar sudah menunaikan tanggungjawab mereka, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Untuk pengetahuan anda, banyak sejarah telah tercipta pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) antaranya ialah jumlah calon wanita yang bertanding. Ianya berjumlah 187 orang; 127 untuk kerusi Parlimen dan 60 di peringkat Dewan Undangan Negeri. Jumlah calon wanita bagi kerusi Parliman kali ini lebih ramai kali ini berbanding PRU-14 yang hanya merekodkan 72 orang.

Menurut Harian Metro, seramai 32 calon wanita daripada 127 orang yang bertanding di kerusi Parlimen berjaya mendapat mandat rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15). Bagi Dewan Undangan Negeri (Dun) seramai 15 daripada 60 lagi calon yang bertanding di Perlis, Perak, Pahang dan Bugaya di Sabah berjaya memenangi kerusi masing-masing.

Di Antara Calon Wanita Yang Memenangi #PRU15

1.Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Dr Wan Azizah Ismail on Twitter: "RASMI: Dr Wan Azizah Wan Ismail dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia https://t.co/SYgP89RHbw" / Twitter

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah memenangi kerusi di Parlimen Bandar Tun Razak dengan majoriti 9,817.

Artikel Berkaitan: Stail Gaya Tudung Bawal DS Wan Azizah & YB Nurul Izzah Trend Ikutan Hijabi

2. Teo Nie Ching, Teresa Kok dan Hannah Yeoh

Teo Nie Ching, Teresa Kok dan Hannah Yeoh masing-masing berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Kulai, Seputeh dan Segambut.

IKLAN

3. Datuk Seri Nancy Shukri

Kebenaran untuk pelancongan domestik tepat pada masanya - Nancy Shukri - Suara Sarawak

Mantan Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri yang bertanding di kerusi Parlimen di Santubong memperoleh undi majoriti sebanyak 19,485.

4. Datuk Rubiah Wang

RedParrot: MP KOTA SAMARAHAN TERIMA PINGAT DARI YDPA

Datuk Rubiah Wang berjaya mempertahan kerusi Parlimen Kota Samarahan dengan kemenangan majoriti 29,445 undi.

5. Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

97,635 PerantiSiswa applications under Phase 1 approved, says Noraini | The Star

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad menang di Parlimen Parit Sulong, selepas memperoleh 25,740 undi.

IKLAN

6. Datuk Seri Azalina Othman Said

PRU15: Azalina akan teruskan perjuangan politik ibu, ayah

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Azalina Othman Said juga terus mempertahankan kerusi Parlimen Pengerang apabila berjaya meraih sebanyak 21,738 undi

7. Isnaraissah Munirah Majilis

PARLIMEN]: Dewan kecoh isu tuntutan Sulu, MP Kota Belud digantung 2 hari - Utusan Malaysia

Ketua Wirawati Warisan Isnaraissah Munirah Majilis yang menjadi calon tunggal wanita yang memenangi kerusi Warisan sekali gus mempertahankan kerusi Parlimen Kota Belud dengan majoriti 4,582 undi.

8.Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin

Kerajaan akan menjenayahkan “menghendap” – © Borneo Echo

Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Masjid Tanah yang dimenangi dalam PRU-14 selepas memperoleh 25,604 undi.

IKLAN

9. Siti Mastura

PRU-15: Dr Mastura calon tunggal wanita PN di Pulau Pinang [METROTV]

Dr. Siti Mastura Muhammad mencipta kejutan terbesar di kerusi Parlimen Kepala Batas apabila menewaskan calon pilihan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dengan majoriti 2,867 undi.

10. Rodiyah Sapiee

PRU15: Rodiyah Sapiee Ganti Dato Sri Nancy Di Batang Sadong – UKAS

Calon muka baharu, Rodiyah Sapiee turut menang besar di Parlimen Batang Sadong dengan majoriti 14,893 undi.

Sumber: Harian Metro

Artikel Berkaitan: Mungkinkah Dr Wan Azizah Cipta Satu Lagi Sejarah, Bakal Jadi Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia 

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI