Pergi bercuti tidak semestinya memerlukan bajet yang tinggi. Sebenarnya dengan bajet yang rendah pun kita mampu masih berpeluang untuk pergi bercuti. Yang penting kita perlu rajin membuat sedikit ‘kajian’ dan dengan cara itu barulah kita dapat info yang tepat.

Ikuti perkongsian Amira Othman yang berkongsi bajet dan pengalaman percutiannya ke Batam.

PERCUTIAN BAJET 3H 2M BATAM INDONESIA

IKLAN

Ramai org nak berjalan dekat2 tapi nak bajet kan??
Selain hatyai kita bole pergi ke Batam Indonesia .
Xyah susah2 book flight mahai2 , naik ferry jeee!!
Bajet pon kurang rm500 seorang 🤪🤪
⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴⛴

🚌Kami naik bas dari muar ke larkin sentral
Tiket return RM34.20 (2Jam 45 mnt )
🚖Sampai di larkin sentral kami naik grab ke Terminal ferry di berjaya waterfront return so sorg rm10
⛴Tiket ferry beli return lebih berbaloi dan murah dari kita beli sehala ( Rm131 return ) 2jam 15mnt .
(Paling best tiket balik free time nak balik pukul berapa dan free seat so xdela tertinggal boat ke ape kannn kalau ferry kosong haaa berhuhaaa la korg dlm tu 😅😅)

Bole cek Tiket ➡️ www.easybook.com.my

Day 1 –
kami sampai dah tengah hari . Hujan gerimis mengundang pulakk tuuu .. tu yg gambauu xbape nak cunn kelabu asapp jeeee 🌦
🚗Jadi kami ambil supir Half day IDR300k . Sebab senang ke sana sini mlm baru check in hotel .

🍝Perut da lapar supir suggest Lunch kat NASI PADANG di RM ARAI PINANG IDR75k
(harga bole tahan laaa kami mkn sikit je kotttt)

– JAMBATAN BARELANG
(singkatan dari Batam, Rempang, dan Galang) adalah sekumpulan jembatan yang menghubungkan pulau-pulau di batam.

– TEBING LANGIT entrance fee IDR10k(rm3)
sini mcm ala2 jogja tulaa kene panjat bukit tunggi2 byk tpt2 bole bergambar, ade tikar terbang IDR 20k .. tahun baru ni dorg da pindah ke tpt baru .. so semua dorg buat baru dan cantekk lg la kot .

🏩OYO 676 NASA HOTEL
( Rm160 2mlm free breakfast )2pax
– hotel oyo 676 ni best, selesa , service pon 👍🏻👍🏻 Turun je hotel haa nak pergi mana suka hatiii .. dekat ngan indomart & tempat makan local pilih je nak makan kedai mana harga pon murah dan makanan sedap2 mmg puas hati. 😋😋👍🏻👍🏻

Malam boleh jalan2 kat pasar jodoh , nagoya hill , DC mall

Day 2

SUPIR RETURN HOTEL IDR 250k
– Untuk ke Bintan island kami perlu naik ferry di telaga punggur . Kami cek Grab dlm 114k so pergi balik da 228k jadi kami decide ambil supir jugak. Kalau supir bole singgah2 mana kita nak g.

Jetty Buka pukul 8pagi
Ferry roro return IDR40k 1Jam
kami naik Speed boat (IDR 100k return) 20mnt

IKLAN

Bintan island
(takde grab yee kat bintan island ni)

SUPIR BINTAN ISLAND IDR 650k ( 1 Hari )

– TRIKORA BEACH
– Lagoi bay
– Patung org utan
– Patung Hang Tuah
– Gurun pasir
– telaga biru bintan entrance fee 10k

( Banyak lagi tpt bole pergi mcm tg pinang,patung seribu eh byk lg laa tapi xsempat seari dok sna )

Balik Jetty 5ptg (waktu indonesia)

Kami minta supir anta di DC mall jalan2 cari ole2, shopping2 beli perfume, baju2 . Dc mall dekat je ngan hotel jadi kami balik jalan kaki jee

Balik makan mlm dekat gerai2 local tepi hotel
240k /6 = IDR40k

Day 3

– Check out
– Bole laa nak berjalan2 ke Nagoya Hill atau mana2 mall
– Supir hantar ke BATAM centre Point International Ferry Terminal IDR 70k ( Ferry pukul 1.15pm )
– Balik di kene kan cukai yee seorang IDR100k (rm30)

Total Bajet 3H2M 

Tiket bas – rm34.20
Grab – rm10
Hotel – rm80
Ferry stulang laut – rm131
Supir – IDR 210k
Makan2 – IDR185k
Entrance fee -IDR 20k
Ferry bintan island – IDR100k
Cukai balik – IDR100k

▶️ Rm441.60/pax
Tak termasuk shopping2 

MALL

-Nagoya Hills Supermall
-Mega Mall
-Batam city square
-Pasar Jodoh
-DC Mall

Kami pergi 6 org jadi makan supir semua share 6 org

Okayyy sape2 minat bergambar tuu jgn risau yee sebab setiap tempat ade photographer ..
Nak print gambar IDR20k . Kalau nak transfer gambar ke hp bayar rm1.50 jeeee setiap 1 gambar. Bayar duit RM pon mereka terima ok) jadi banyak la gambar2 korg yg cantekkkk2 bole terus update fb , instagram ..

 

 

 

 

 

 

Posted by Amira Othman on Friday, 20 December 2019

🔌plug kat Batam sama mcm Malaysia
3plug so xyah bwk international plug
⌚️ 1jam lewat dari malaysia

Supir james batam – +62 812-6171-744
Supir amri batam – +62 813-6418-6699
Supir bintan island – +62 812-7720-0181

Nak holiday xsemestinya kene shopping abis berratus2 beribu2 .. cukup kita dpt jalan di tempat org, tgk culture , rasa makanan diaorg ,ade tpt tido tu pon syukur yeee kalian2 semua yg penting kita bwk balik kenangan di tempat org . Jimat2 boleh bajet utk next trip pulakkk

Oh yeee pulau2 kat Batam tu cantekk2 taww ..
Pulau Ranoh , pulau dedap .. nak snorkeling day trip 550k rupiah. kalau nak stay sana 1Juta rupiah saje

Saje nak share semoga dpt membantu ye
Happy Holiday guys!

Sumber kredit: Amira Othman