Pernah anda rasakan bagai di‘psiko’ setiap kali menonton kaca tv yang rata-rata dipenuhi dengan iklan suplemen kolagen; kolagen memutih, kolagen menganjal, kolagen menyihat dan 1001 lagi kebaikan kolagen. Jika ya, ketahui dahulu cara memilih kolagen terbaik sebelum anda mengambil keputusan untuk membeli salah-satu daripadanya!

Apa Itu Kolagen?

Sebelum itu, kaji dulu apa sebenarnya kolagen dan mengapa ia diperlukan oleh tubuh anda. Kolagen adalah komponen utama dalam kulit manusia. Lebih daripada 71 peratus protein dalam sel-sel kulit terdiri daripada kolagen, di mana berkait rapat dengan pertumbuhan, pemulihan dan nutrisi kulit. Sebagai tambahan, kolagen mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembutkan dan membuat kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan.

Sebagai sebuah suplemen yang telah diformulasikan,  berikut 8 cara memilih produk kolagen terbaik bagi membantu anda mendapatkan kesan yang terbaik  dan paling utama pastikan apa yang dikomsumsikan itu adalah selamat.

8 Cara Pilih KolagenTerbaik

1. Lebih baik memilih kolagen yang berbentuk makanan berbanding kolagen yang disuntik. Ini untuk memastikan sintesis enzim mengoptimumkan serapan ke dalam tubuh badan.

2. Pilih saiz kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. ‘Microfine size’ membantu penyerapan yang baik kerana saiz ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang diambil adalah lebih 100 peratus diserap dan memberi efek lebih cepat.

IKLAN

3. Pastikan kolagen mempunyai antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan.

4. Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai ‘emolient’ yang unggul dan boleh mengunci kelembapan yang berpanjangan.

 

 

IKLAN

5. Pastikan suplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri.

Jangan percaya dengan lambakan produk kolagen di pasaran sekarang.

6. Kolagen juga penting untuk kekal cantik, tetapi pastikan ia mempunyai kandungan glucosamine untuk kesihatan sendi.

7. Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronik yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.

8. Akhir sekali, pastikan ia adalah selamat dan tidak bertoksin.

IKLAN

Ekstra Info

Makanan tambahan seperti kolagen jika diambil secara berlebihan bakal mengundang risiko terhadap sistem dalam badan. Menurut Pakar Toksikologi, Keselamatan dan Terapi Makanan Jabatan Sains Nutrisi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Norazlanshah Hazali, kesan pengambilan kolagen tanpa had tidak akan dilihat serta-merta sebaliknya, pada jangka masa panjang jika digunakan secara berterusan. Antara risiko yang bakal dihadapi adalah mengalami kerosakan sel hati. Oleh itu, hati-hati ya!

 

Artikel Berkaitan: Rahsia Cantik & Sihat Cara Uyaina Arshad

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI