Perhatikan  kulit anda memancarkan sedikit kilauan tambahan? Faktanya, setiap individu mempunyai minyak di kulit. Di bawah setiap liang anda terdapat kelenjar yang menghasilkan minyak semula jadi yang disebut sebum. Ini membantu memastikan kulit anda sentiasa terhidrat dan sihat.

Namun, pada sesetengah individu, kelenjar sebum dapat menghasilkan terlalu banyak minyak. Ini menjadikan kulit berminyak. Apa yang anda tahu bahawa mempunyai kulit berminyak jika kulit sentiasa kelihatan berkilap. Kulit berminyak malah boleh terasa berminyak dalam beberapa jam selepas pembersihan. Breakout juga lebih kurang kerana sebum bercampur dengan sel kulit mati dan tersekat di pori-pori anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jika Mengalami 5 Dari 10 Tanda Ini, Itu Bermakna Kulit Anda Berminyak Tapi Dehidrasi

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Mempunyai Kulit Jenis Berminyak

Sekiranya kulit anda menunjukkan tanda-tanda berikut, maka anda mempunyai jenis kulit berminyak:

  • Wajah anda berkilat dan biasanya kelihatan berminyak di kemudian hari
  • Mekap tidak kekal dan nampaknya “meluncur”
  • Kawasan berminyak di wajah anda mempunyai bintik hitam, jerawat atau jenis jerawat yang lain
  • Pori-pori diperbesar, terutamanya pada hidung, dagu dan dahi anda

T-Zone adalah kawasan muka perlu diberi perhatian penuh, yang terdiri dari dahi dan hidung yang secara semula jadi cenderung mempunyai kelenjar minyak yang lebih aktif yang dapat menghasilkan sebum berlebihan. Sekiranya T-Zone anda berminyak tetapi seluruh wajah anda kelihatan normal atau kering, maka anda mempunyai kulit jenis kombinasi. Kulit sesiapa sahaja boleh mempunyai banyak “jenis”, dan jenis ini boleh berubah kerana hormon, iklim dan tahap tekanan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: T Zon Tidak Lagi Berminyak, 21 Pencuci Muka Ini Mampu Kekalkan Kelembapan Semula Jadi…

Apa yang menyebabkan kulit berminyak?

Penyebab kulit berminyak merangkumi faktor genetik, persekitaran dan gaya hidup. Walaupun tidak dapat menyingkirkan kulit berminyak, anda boleh mengambil langkah untuk menyingkir kulit berminyak. Kuncinya adalah untuk mengenal pasti tujuh sebab yang mendasari kulit berminyak.

1. Genetik

Sumber gambar: Medical news today

Kulit berminyak cenderung terdapat kelompok dalam keluarga. Sekiranya salah seorang ibu bapa anda mempunyai kulit berminyak, anda juga mungkin mempunyai kelenjar sebum yang terlalu aktif.

2. Umur

Sumber gambar: Nivea

Walaupun bukannya tumbuh dari kulit berminyak, kulit anda akan menghasilkan sebum yang seiring bertambahnya usia. Kulit penuaan kehilangan protein, seperti kolagen, dan kelenjar sebum melambat.

IKLAN

 

Inilah sebabnya mengapa kebanyakkan individu yang mengalami penuaan kulit juga mempunyai kulit kering. Ini juga masanya garis-garis halus dan kedutan lebih ketara kerana kekurangan kolagen dan sebum. Satu kelebihan kulit berminyak ialah anda mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda penuaan secepat rakan anda yang mempunyai kulit kering.

Anda mungkin mempunyai kulit berminyak sekarang, tetapi anda perlu menilai kulit anda ketika semakin tua. Bahkan individu berusia 30-an mungkin tidak mempunyai komposisi kulit yang sama seperti yang mereka lakukan pada usia remaja dan 20-an. Pakar estetik boleh membantu menilai jenis kulit anda setiap beberapa tahun sekali untuk mengetahui apakah anda perlu membuat perubahan pada rutin penjagaan kulit anda.

3. Tempat tinggal anda sekarang dan dalam tempoh setahun

Sumber gambar: Apartment theraphy

 

Walaupun genetik dan usia mendorong penyebab utama kulit berminyak, di mana anda tinggal sekarang dan dalam tempoh setahun juga boleh membuat perbezaan.

IKLAN

Individu cenderung mempunyai kulit berminyak di iklim panas dan lembap. Walaupun anda mungkin tidak dapat mengawalnya kerana kulit berminyak, anda dapat menyesuaikan rutin harian anda pada hari-hari dengan panas dan kelembapan yang tinggi. Terus letakkan kepingan di tangan untuk menyentuh lebihan minyak sepanjang hari. Pelembap matte atau foundation juga dapat membantu menyerap minyak tambahan.

4. Pori-pori yang besar

Liang pori anda boleh meregang berkemungkinan kerana usia, turun naik berat badan, dan sebagainya. Pori yang lebih besar juga cenderung menghasilkan lebih banyak minyak. Anda tidak dapat mengecilkan pori-pori, tetapi boleh berhati-hati membersihkan kawasan muka dengan liang yang membesar sepanjang hari.

5. Menggunakan produk penjagaan kulit yang salah

Kulit berminyak juga boleh dibawa dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang salah untuk jenis kulit anda. Misalnya, sebilangan individu salah menilai antara kulit kombinasi untuk kulit berminyak, dan mereka mungkin menggunakan krim yang terlalu berat.

IKLAN

Menggunakan produk penjagaan kulit yang betul dapat membuat perbezaan besar dalam jumlah minyak yang tersisa di wajah anda.

6. Rutin penjagaan kulit yang berlebihan

Sumber gambar: E-medical

Mencuci muka atau mengelupas terlalu kerap juga boleh menjadikan kulit anda berminyak. Tujuan mencuci dan pengelupasan adalah untuk menghilangkan minyak. Tetapi jika anda melakukan terlalu kerap, anda membuang terlalu banyak minyak dari kulit. Boleh menyebabkan kelenjar sebum anda memasuki mod kecemasan, di mana kalenjar menghasilkan lebih banyak minyak. Anda hanya perlu mencuci kulit anda dua kali sehari untuk mengelakkan lebihan minyak.

Gagal memakai pelindung matahari juga dapat mengeringkan kulit anda, menyebabkan pengeluaran sebum lebih banyak. Pastikan memakai pelindung matahari setiap hari. Pelembap dan foundation dengan pelindung matahari cenderung kurang berminyak, tetapi anda mungkin masih perlu memohon semula sepanjang hari.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

7. Melangkau pelembap anda

Sumber gambar: The Healthy

Ini adalah mitos bahawa pelembap menyebabkan kulit berminyak. Sebenarnya, jika anda menggunakan rawatan jerawat seperti asid salisilat atau benzoil peroksida, pasti memerlukan pelembap yang baik agar kulit anda tidak kering. Tanpa pelembap, semua jenis kulit akan kering.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 25 Cara Urus Kulit Berminyak Secara Semula Jadi Tanpa Menggunakan Produk Kecantikan

Jadi, bukannya melangkau pelembap, kuncinya adalah mencari pelembap jenis yang betul. Pelembap berasaskan air yang ringan berfungsi dengan baik untuk kulit berminyak. Sentiasa jadikan ini sebagai kunci terakhir anda setelah membersihkan dan mengencangkan. Cari juga produk yang tertulis “bebas minyak” dan “tidak komedogenik” untuk membantu membersihkan pori-pori.