Ramai yang beranggapan bahawa pemilik kulit berminyak tidak memerlukan pelembap wajah. Namun, anggapan tersebut ternyata salah. Kulit berminyak memerlukan pelembap agar produksi minyak pada wajah tidak berlebihan. Jika anda mencari pelembap wajah untuk kulit berminyak, Jangan beli yang sembarangan. 

Jom semak artikel ini panduan memilih pelembap muka untuk kulit berminyak dan produk yang terbaik di pasaran sesuai dengan kondisi wajah yang berminyak.

Pentingnya pelembap untuk kulit berminyak

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Secara alaminya, kulit memang memiliki minyak yang berfungsi untuk melembapkan. Namun, kulit berminyak memiliki kondisi yang berbeza. Pada kulit berminyak, seluruh bahagian wajah anda mengeluarkan minyak berlebih sepanjang hari. Jika wajah berminyak hanya pada area t-zone, serta terjadi secara rutin, bererti anda memiliki kulit kombinasi.

Kondisi kulit berminyak terjadi kerana faktor genetik, usia, cuaca, dan penggunaan produk kecantikan tertentu. Di samping itu, kulit anda boleh berminyak akibat tidak menggunakan pelembap wajah. Beberapa kebiasaan juga dapat menyebabkan kulit berminyak, contohnya makan produk susu, stres, menggunakan mekap terlalu tebal dan kurang minum air.

Kulit menjadi berminyak kerana kehilangan kelembapan semula jadi. Keadaan tersebut membuat kelenjar minyak atau sebum memproduksi lebih banyak minyak. Penggunaan pelembap yang tepat akan membantu melembapkan kulit sehingga kelenjar minyak tidak mengeluarkan minyak secara berlebihan.

Namun, jika anda memilih pelembap yang salah, kondisi kulit boleh makin parah. Wajah anda boleh saja jadi berjerawat atau memiliki jeragat. Agar anda tidak salah pilih, semaklah tip dari ini.

Cara memilih pelembap untuk kulit berminyak

Dalam memilih pelembap untuk kulit wajah yang berminyak, ada beberapa poin penting yang harus anda tekankan.

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Pilih jenis pelembap dengan tekstur ringan

Biasanya, pelembap wajah memang memiliki tekstur krim yang cukup berat. Tidak hairanlah jika pemilik kulit berminyak enggan untuk menggunakannya. Namun, pelembap wajah untuk kulit berminyak memiliki tekstur yang berbeza. Tekstur pelembap ini lebih ringan, mudah diserap kulit, serta membuat kulit boleh bernafas. Di bawah ini beberapa tekstur pelembap yang sesuai untuk kulit berminyak.

Jenis gel : Ringan dan paling sesuai untuk kulit berminyak

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Pelembap jenis gel merupakan pelembap yang paling lulus digunakan oleh pemilik kulit berminyak. Bahan dasar dari pelembap ini adalah air lebih mudah terserap ke dalam kulit. Kerana tidak mengandung minyak, pelembap gel tidak akan meninggalkan rasa leket di kulit wajah. Selain itu, gel juga umumnya bersifat non-comedogenic. Pelembap gel memberi sensasi sejuk setelah dipakai.

Ada juga pelembap yang merupakan kombinasi gel dengan krim. Teksturnya sedikit lebih berat dibandingkan gel. Pelembap jenis gel cream lebih sesuai digunakan oleh pemilik kulit kombinasi.

Jenis losyen : Lebih ringan dibanding dengan krimHilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Berikutnya adalah pelembap jenis losyen. Mungkin anda sering kali terfikir bahawa losyen sama dengan krim. Losyen memang memiliki kandungan minyak, tetapi tidak sebanyak krim. Formula losyen juga cepat diserap kulit. Anda yang memiliki jenis kulit kombinasi yang cenderung berminyak boleh menggunakan pelembap bertekstur losyen.

Jenis krim : Pilih yang bersifat mattifying

IKLAN

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Sebenarnya, pemilik kulit berminyak tidak disarankan untuk memakai pelembap bertekstur krim. Pelembap krim mengandungi lebih banyak minyak tidak sesuai untuk wajah anda. Namun, ada beberapa produk pelembap krim yang khas untuk pemilik kulit berminyak.

Apabila menginginkan pelembap bertekstur krim, pilihlah yang bersifat mattifying atau memberi hasil akhir matte. Jenis pelembap ini lebih ringan dibandingkan krim pada umumnya, serta boleh menyerap minyak berlebih pada kulit anda.

Perhatikan kandungan bahan-bahannya

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Meskipun suatu produk sudah diberi label “Untuk Kulit Berminyak”, sebaiknya tetap memeriksa kandungan bahan-bahannya. Kami akan menjelaskan beberapa bahan yang boleh dan tidak boleh ada di dalam pelembap untuk kulit berminyak.

Pilih kandungan pelembap yang ringan di kulit

Ketika memilih pelembap bagi pemilik kulit berminyak, pastikan anda memilih produk yang bahan-bahan kandungannya terasa ringan di kulit. Salah satu bahan pelembap yang sesuai untuk anda adalah Aloe vera. Aloe vera akan melembapkan kulit anda tanpa membuat kulit berminyak.

Kandungan lain yang juga tepat untuk anda adalah hyaluronic acid. Cara kerja hyaluronic acid adalah dengan mengunci kelembapan, serta menjaga keseimbangan kadar minyak pada kulit. Dengan demikian, kulit wajah anda tidak akan produksi terlalu banyak minyak.

Tambahan salicylic acid untuk kulit cenderung berjerawat

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Kulit berminyak juga cenderung mengalami jerawat. Perkara tersebut terjadi kerana debu dan kotoran bercampur dengan minyak di wajah, lalu menyumbat pori-pori. Untuk mengatasinya, pilihlah pelembap yang mengandung salicylic acid. Salicylic acid berperanan untuk melepaskan ikatan kotoran dari pori-pori kulit. Bahan ini juga bersifat sebagai antibakteria agar wajah terhindar dari jerawat.

Selain itu, anda boleh memilih kandungan yang mampu meredakan iritasi. Allantoin merupakan contoh bahan kandungan yang dapat meredakan iritasi pada kulit.

IKLAN

Pilih produk yang non-comedogenic

Kami menyarankan anda untuk menghindari produk yang berpotensi menyumbat pori-pori dan menyebabkan jeragat. Mineral oil, petrolatum, dan petroleum merupakan bahan yang harus anda hindari. Bahan-bahan tersebut terlalu “berat” untuk kulit berminyak. Anda sebaiknya memilih pelembap yang bersifat non-comedogenic sehingga tidak akan menyumbat pori-pori kulit.

Jangan lupa mencari informasi tentang produk

Setiap produk pelembap untuk kulit berminyak memang dituntut lebih cepat terserap ke dalam kulit tanpa meninggalkan rasa leket. Namun, tetap ada produk pelembap kulit berminyak yang membuat kulit terasa meleket dan tidak selesa. Sebaiknya, cari info dahulu tentang produk tersebut dengan cara membaca ulasan para pembelinya. Dengan begitu, anda akan lebih mengetahui tentang produk tersebut.

Permulaan awal pemakaian, perhatikanlah efek yang diberikan pada kulit wajah anda. Jika wajah menunjukkan tanda-tanda alergi, segera hentikan pemakaian produk tersebut.

10 Cadangan Pelembap Untuk Kulit Berminyak

1. Clinique Dramatically Different Moisturizing Gel

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Menghidrasi sekaligus melindungi kulit

Bekerja seharian di dalam ruangan penghawa dingin dapat membuat kulit kehilangan kelembapan alami. Akibatnya, kulit anda lama-kelamaan akan menjadi berminyak. Untuk mencegah perkara itu, anda boleh memakai Formula Clinique Dramatically Different Moisturizing Gel. Produk ini mampu hidrasi untuk kulit wajah selama 8 jam. Sunflower seed cake, barley extract, dan cucumber fruit extract akan menyeimbangkan kadar minyak pada kulit dan juga melindungi kulit wajah anda. Sementara itu, hyaluronic acid memberikan kelembapan dan menguncinya di dalam kulit.

2. Bioderma Sébium Global

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Wajah mulus bebas jeragat

 

Bioderma Sébium Global mengandungi formula bakuchiol dan fluidactiv yang dapat membantu kulit mengawal produksi minyak secara normal. Selain itu, kandungan AHA esters, salicylic acid, dan citric acid berkuasa membersihkan kulit dari jerawat dan jeragat. Produk ini selamat digunakan anda yang tidak tahan dengan jeragat yang degil. Ditambah, iritasi akibat jerawat juga dapat diredakan dengan kandungan zinc gluconate dan enoxolone. Selamat tinggal, minyak, jerawat, dan jeragat!

3. Sebamed Clear Face Mattifying Cream

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Formula redakan iritasi, untuk kulit sensitif

Bagi anda yang memiliki kulit sensitif cenderung berminyak, boleh mencuba krim dari Sebamed ini. Formulanya sangat lembut untuk pemilik kulit sensitif dan terdedah dengan alergi. Kandungan horse chestnut di dalamnya mampu meredakan iritasi pada kulit anda sehingga kulit lebih nyaman.

Ekstrak Aloe vera dan hyaluronic acid pula akan melembapkan kulit anda secara alami tanpa menyumbat pori-pori. Meskipun berbentuk krim, pelembap ini memiliki hasil akhir matte sehingga tidak membuat kulit mengilap.

4. Kiehl’s Ultra Facial Oil-Free Gel-Cream

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

IKLAN

Melembapkan kulit seharian dan bebas kilap hingga 24 jam

Anda yang aktif seharian tentu tidak ingin kilap di wajah tiba-tiba muncul dan mengganggu penampilan. Dengan produk ini, kelembapan wajah anda akan terjaga selama 24 jam. Kiehl’s mengandungi ekstrak akar Imperata cylindrica yang kaya potasium untuk melembapkan wajah. Selain itu, kandungan glacial glycoprotein juga akan melembapkan, serta mencegah berkurangnya kandungan air di dalam kulit. Akan terasa fresh apabila menggunakan krim ini.

5.The Body Shop Seaweed Oil-Control Gel Cream

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Menghapuskan minyak berlebihan serta seimbangkan penghasilan sebum

Pelembap jenis krim gel ini sesuai untuk anda yang memiliki kulit kombinasi cenderung berminyak. Ianya bertekstur ringan dan memberi hidrasi pada kulit wajah anda sambil menyeimbangkan penghasilan sebum serta minyak berlebihan. Wajah anda akan tidak akan terasa melekit kerana kemasan akhir pelembap ini adalah matte. Diperkaya dengan mineral rumpai laut dan gabungan Vitamin E dan melindungi kulit wajah anda dari radikal bebas.

6. Olay Regenerist Revitalising Hydration Cream SPF15

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Moisturizer dengan SPF – lindungi kulit dari sinaran UV

Pelembap yang menyediakan penghidratan optimum pada siang hari dan melindungi kulit anda daripada sinaran UVA / UVB yang berbahaya dengan SPF15. Ia membantu mengurangkan penampilan garis halus dan kedutan agar kulit tampil lebih muda. Formulanya tidak berminyak supaya kulit kekal terkawal dari penghasilan minyak berlebihan. Selain itu, membantu memperbaharui lapisan permukaan kulit dengan sempurna.  productnation

7. 72HR Moistx Ultra Hydrating

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Tona kulit lebih sekata dan mencerahkan wajah

Dirumus khas untuk memberi kelembapan maksima kepada kulit muka jenis berminyak dan kombinasi. Diformulasi dengan hidrasi Sugar Complex untuk kelembapan kulit sehingga 72 jam.Kaya dengan spektrum penuh 3D Sodium Hyaluronate yang mengekalkan kelembapan kulit untuk kulit kekal lembut dan anjal. Tambahan Glutathione membantu meneutralkan radikal bebas supaya kulit kekal halus, gebu, bersih serta mengurangkan garis halus dan tanda-tanda penuaan.

Mengandungi Arbutin agar tona kulit lebih sekata dan memudarkan bintik-bintik gelap pada kulit muka. Mengandungi vitamin C untuk memperbaiki kembali kulit kusam akibat sinaran UV. Ekstrak botani  dan Scutellaria Baicalensis untuk mencerahkan muka, juga bertindak sebagai anti-oksida dan anti-inflamasi. Berkesan untuk membantu dalam mengawal minyak yang berlebihan agar kulit kekal selesa dan segar walaupun setelah seharian di luar.

8. The Body Shop Green Tea & Lemon Mattifying Moisturiser

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Kulit bebas minyak, terasa segar sepanjang hari

Lelaki sering kali enggan menggunakan pelembap wajah. Namun, kebiasaan tersebut harus dihentikan agar kesihatan kulit wajah anda tetap terjaga. The Body Shop menyediakan pelembap wajah khusus untuk lelaki dengan tekstur gel yang menyegarkan. Gabungan kandungan teh hijau dengan lemon mampu membantu mengurangi produksi minyak berlebih pada wajah. Kulit Anda juga akan tetap lembap tanpa meleket hasil adanya Aloe vera. Aromanya sangat segar untuk digunakan oleh para lelaki.

9. Neutrogena Oil-Free Moisture Combination Skin

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Moisturizer terbaik untuk kulit kombinasi dan bebas minyak

Untuk pemilik kulit kombinasi, masalah utama yang selalu anda adalah di bahagian T-Zone pada kulit wajah. Ini kerana kulit kombinasi terdiri daripada kulit kering dan berminyak. Krim pelembap ini bertekstur sangat ringan, tidak berminyak dan sesuai untuk anda yang berkulit kombinasi kerana ianya mampu untuk melembapkan bahagian kulit yang kekeringan.

Diuji secara klinikal, sistem Microsponge yang terdapat dalam krim pelembap ini bertindak untuk mengawal minyak dari terhasil pada kulit wajah dengan matte sebagai sentuhan terakhir. Kulit anda tampil lembut dan bersinar sepanjang hari.

10. La Roche-Posay Effaclar Mat Sebo-Regulating Moisturizer

Hilangkan Kilap Wajah Berminyak Dengan 10 Cadangan Krim Pelembap Terbaik Di pasaran

Krim asas yang sangat baik untuk solekan

Mensasarkan lebihan minyak untuk tindakan berganda serta melembutkan kulit dan menghaluskan liang pori yang besar. Memberi penghidratan harian dalam pelembap yang dirumuskan untuk kulit berminyak. Teknologi Sebulyse untuk tindakan berganda pada minyak berlebihan untuk mematangkan kulit dan mengurangkan liang pori. Pelembap bebas minyak & bukan komedogenik dengan kemasan matte ringan. Gunakan setiap hari sebagai pelembap untuk kulit berminyak. Effaclar Mat, pelembap untuk kulit berminyak, mensasarkan minyak untuk tindakan pematangan ganda dan penapisan liang, Manakala teknologi sebulyse dan serbuk penyerap mengurangkan minyak berlebihan. LHA memberikan pengelupasan mikro untuk membantu mengetatkan liang-liang yang membesar dengan jelas sambil menghaluskan tekstur kulit.

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI