Sebagai wanita kecantikan adalah satu tropi membina keyakinan diri untuk berdepan dengan masyarakat. Di Malaysia cuaca tropical, pertumbuhan melanin akibat paparan sinar matahari merupakan perkara yang sukar dihindari.

Untuk itu, ramai hijabi beruasaha mengurangkan pembentukan melanin dengan menggunakan whitening serum atau serum wajah yang mampu memutihkan kulit tetapi kurang pasti serum mana yang sesuai. Sebelum itu jom semak cara memilih serum terdahulu.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jangan Keliru Dengan 3 Istilah Kecantikan Ini, Ada Bezanya Antara Whitening, Brightening, dan Lightening

Kenali Fungsi Serum Pemutih

Walaupun serum pemutih dilabel “whitening” alias “pemutih kulit“, sebenarnya produk ini tidak memberikan efek mencerahkan kesan hitam atau memutihkan kulit. Bahan pemutih yang terkandung di dalamnya memiliki fungsi utama iaitu menghambat produksi melanin.

Dengan kata lain, serum pemutih adalah produk perawatan dan pencegahan. Sia-sia saja jika Anda berharap serum pemutih kulit mampu menghilangkan kesan atau noda kehitaman di wajah. Seharusnya, rawatlah kulit wajah anda dengan serum pemutih kulit untuk mencegah pembentukan melanin pada masa akan datang.

Serum pemutih mengandung komponen yang dapat memudarkan melanin sekaligus mencegahnya datang kembali. Untuk itu, gunakanlah serum pemutih sejak dari sekarang. Di samping itu, Anda juga perlu menggunakan tabir suria pada siang hari. Selain menggunakan serum pemutih, perlu melakukan mencegah untuk menghindari efek buruk sinar matahari dan faktor lain.

Cara memilih serum wajah untuk memutihkan kulit

Tiga poin penting ini perlu anda teliti dengan baik sebelum membeli serum pemutih.

Pilih berdasarkan kandungan bahan pemutih

Ketika memilih serum pemutih, periksalah kandungan bahan pemutihnya. Sebahagian besar serum pemutih tergolong sebagai ubat kosmetik dan tidak semua bahan kandungan tertulis di pembukusannya. Sukar bukan, untuk kenalilah serum pemutih dengan terlebih dahulu meneliti apa sahaja kandungan bahan yang memiliki efek whitening.

Pada umumnya, terdapat dua jenis kandungan bahan pemutih yang dikenal memiliki efek whitening yang mampu mencegah oksidasi melanin, sedangkan satunya lagi efektif menghambat enzim tirosinase (tyrosinase) yang merupakan penyebab utama kesan hitam.

Vitamin C dan derivatif, berkesan untuk mencegah pengoksidaan melanin

Kandungan bahan pemutih yang mampu mencegah oksidasi melanin adalah sebagai berikut ini:

  • Vitamin C: Bahan pemutih yang sangat dikenal baik untuk kulit. Akan tetapi, vitamin C sangat rapuh dan memiliki ciri tidak mudah menembus lapisan kulit.
  • Vitamin C derivatif: Merupakan bahan yang terkenal sebagai whitening. Sifatnya yang rapuh, biasanya distabilkan dengan menggunakan turunannya, iaitu vitamin C derivatif, untuk menghambat pembentukan melanin. Namun, perlu diperhatikan bahawa ada sesentengah orang mengalami iritasi ketika menggunakan vitamin C.

Ekstrak plasenta dan arbutin, efektif menahan pembentukan enzim tirosinase

Bahan aktif berikut ini dikenal mampu mencegah pembentukan enzim tirosinase:

  • Ekstrak plasenta: Bahan yang berguna untuk menghambat pengendapan melanin dan mencegah pembentukan bintik-bintik hitam akibat faktor usia.
  • Hydroquinone: Bahan dengan efek pemutih yang terkenal kuat sehingga sering disebut “bleaching”. Namun, kerana mengiritasi kulit, bahan ini tidak sesuai untuk anda yang memiliki kulit sensitif.
  • Arbutin: Bahan pemutih yang dibuat dari hydroquinone, tetapi memiliki tingkat iritasi yang lebih rendah dibandingkan hydroquinone.
  • Asam ellagic (ellagic acid): Ini adalah bahan alami yang terkandung dalam tanaman berry. Bahan ini memiliki efek whitening yang tinggi, tetapi dengan tahap iritasi yang rendah.

Selain beberapa contoh di atas, masih ada banyak bahan pemutih lain seperti bahan anti-inflamasi dipotassium glycyrrhizinate acid, potassium 4-methoxysalicylate, tranexamic acid, dan lain-lain. Bahkan, ada banyak pengilang yang menggunakan ramuan pemutihnya sendiri. Sebelum membeli serum pemutih, ada baiknya anda mencari informasi tentang bahannya secara lebih teliti.

Bahan tambahan sebagai pelembap

IKLAN

Selain efek memutih, tentunya anda juga menginginkan efek melembapkan dari penggunaan serum wajah. Jika kulit kering, perbagai jenis masalah kulit akan muncul akibat dari penggunaan bahan-bahan pemutih. Kedutan, bintik hitam dan masalah kulit lainnya yang disebabkan kulit kering.

Bukan semua serum pemutih memberikan label komposisi bahan yang lengkap. Namun, sebaiknya anda memilih serum yang mengandung bahan pelembap. Temukan serum yang ideal mempunyai dual fungsi memutihkan dan melembapkan.

Carilah serum pemutih yang digemari

Pada umumnya, serum pemutih diletak dengan harga yang lebih tinggi dibandingkan produk perawatan kulit lain. Untuk itu, pastikan anda memilih serum dengan kemasan, tekstur, aroma, dan keunggulan lainnya yang sesuai keinginan.

Aroma serum yang wangi akan mampu memberikan efek ketenangan. Jadi, pilihlah aroma yang paling anda sukai. Selain itu, jika Anda tidak menyukai serum bertekstur meleket, pastikan memilih yang bertekstur lembut. Untuk lebih meyakinkan, baca ulasan pengguna lainnya sebelum membeli.

10 cadangan serum wajah terbaik untuk memutihkan kulit

Perhatikan kondisi kulit wajah anda sebelum membeli agar dapat hasil yang maksima. Ini 10 cadangan serum pemutih terbaik di pasaran ini

1. THE ORDINARY Whitening Skin Serum

Kandungan alpha arbutin mempercepat proses pemutihan kulit

Niacinamide, juga dikenali sebagai Vitamin B3, berfungsi mengurangkan kesan cela pada kulit, sambil mengimbangi kadar sebum semulajadi untuk mendapat kesan kulit tidak berminyak. Ianya juga berfungsi untuk membaiki penghadang kulit supaya tidak kehilangan kelembapan dan hidrasi sambil menenangkan keradangan pada kulit. Zink pula ialah bahan yang dapat merawat parut, kesan gelap dan juga jeragat dengan berkesan. Bukan itu sahaja, zinc juga dapat menggalakkan pengeluaran kolagen dalam kulit untuk mengurangkan penampilan kedut dan garis halus. Manakala kandungan alpha arbutin mempercepatkan proses pemutihan kulit.

2. L’Oreal White Perfect Clinical Anti-Spot White Essence

Mengandung bahan pemutih yang lebih kuat dari vitamin C!

Serum dari L’Oreal ini terdiri dari kandungan actyl C yang dituntut memiliki kekuatan whitening lebih baik dibandingkan vitamin C. Selain itu, adenosine akan mengawal pertumbuhan melanin dan fibrelastyl mempertahankan warna kulit anda agar putih sekata. Pilihlah serum ini untuk mengecilkan dan mengurangi bintik hitam yang degil!

3. SKIN INC Vitamin C Serum

IKLAN

Serum Vitamin C sesuai untuk kulit kombinasi

Produk serum dari jenama Skin Inc ini yang menggabungkan Vitamin C dan E serta Vitamin B6 yang terkandung dalam kapsul halus rumpai laut, efektif hanya selepas disapukan pada Zon-T kulit anda. Dirumus khas untuk membantu mengurangkan kewujudan liang dan penghasilan sebum. Dengan fungsi yang mampu mengawal sebum, ternyata ianya sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kombinasi.

4. Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop

Serum Vitamin C yang dapat melindungi kulit sensitif

Serum dari Klairs ini menggunakan teknologi penstabilan hibrid yang mampu menyerap dengan mengandungi bahan aktif 5% asid L-Ascorbic ke dalam lapisan kulit dan merupakan bahan antioksidan yang telah diuji dan terbukti secara saintifik. Asid dari serum Vitamin C ini mampu melindungi kulit dari kerosakan UV, pencemaran, merangsang pengeluaran kolagen dan memperbaiki tona serta tekstur kulit. Disyorkan untuk mereka yang kulit sensitif dan kulit kasar dengan liang pori terbuka.

5. Clarins Bright Plus Tri-Intensive Brightening Serum

Teknologi pencerah wajah yang tiga kali lipat lebih efektif!

Salah satu serum pemutih wajah yang diformulasikan khusus untuk kulit wanita Asia. Ekstrak tanaman acerola yang merupakan ramuan pemutih dari serum ini mampu memperlambat pertumbuhan dan penyebaran melanin di lapisan epidermis.

Serum dari Clarins ini menggunakan teknologi Triple Brightening Action sehingga proses sekatakan dan pencerahan kulit tiga kali ganda lebih efektif. Serum ini sesuai untuk anda yang menginginkan hasil yang cepat dan. Dengan penggunaan selama empat minggu, anda akan lihat hasil warna kulit lebih sekata dan sihat.

6. L’Occitane Reine Blanche Whitening Infusion Serum

Ekstrak bunga untuk memperbaiki kualiti kulit wajah

Penggunaan bahan-bahan alami dan vitamin C yang diformulasikan khusus untuk L’Occitane Reine Blanche Whitening Serum ini mampu meningkatkan kualiti kulit wajah anda. Ekstrak bunga reine des prés yang secara alami mengandung salicylic acid berkhasiat mencerahkan warna kulit dan memperbaiki lapisan epidermis kulit.

Serum pemutih wajah ini memiliki tekstur yang ringan yang menyegarkan dan secara efektif terserap ke dalam lapisan inti epidermis dengan lebih cepat. Kulit bercahaya dari dalam, produk ini layak anda pertimbangkan.

IKLAN

7. Caudalie Vinoperfect Radiance Serum

Mampu mencerahkan kulit dengan bahan 98% alami

Produk ini kaya dengan kandungan paten Viniferine yang merupakan ekstrak semulajadi getah pokok anggur. Bahan tersebut dituntut 62 kali lebih baik dibandingkan vitamin C dalam mengurangkan bintik hitam sekaligus menyamarkan bekas luka. Mengandung 98% kandungan bahan semulajadi dan bebas dari bahan merengsakan, serum ini sesuai untuk pemilik kulit sensitif.

8. DRUNK ELEPHANT C-Firma Day Serum

Mempercepatkan penumbuhan kulit baru

Serum unik ini walaupun mengandungi tahap Vitamin C yang tinggi, ianya tidak akan teroksida dan memedih seperti serum Vitamin C yang lainnya. Khasiat Vitamin C ialah untuk membantu menambah regulasi kolagen dalam kulit, mempercepatkan penumbuhan kulit baru yang akan mengantikan kulit bermasalah, menghakis sel kulit mati dan menggandakan kesan hidrasi supaya anda akan kelihatan gebu, cerah dan berseri. Kandungan anti-oksidan yang tinggi dalam serum ini juga membuatkan ianya sesuai untuk dijadikan produk mencegah tanda penuaan awal supaya kulit kekal awet muda!

9. Bio Essence Bio-White Advanced Whitening Serum

Serum jeragat untuk kulit kering, mencerah dan melembap

Produk daripada Bio-Essence ini menggabungkan bahan pencerah dan pelembap dalam satu botol seperti ekstrak daripada Tanaka Tree Bark, bunga Camellia, Arbutin dan White Plus Complex. Bahan-bahan ini berkesan dalam menghapus bintik gelap dan jeragat pada kulit sambil membekal hidrasi pada kulit wajah kering dan kusam.

Ianya dapat menghalang pembentukan bintik gelap, jeragat, parut yang degil, mengurangkan pembentukan ekstra melanin, melembap dan memberi sensasi dingin buat kulit. Serum ini dapat kekalkan keanjalan kulit serta mengembalikan seri wajah yang kusam dan kering.

10. Laneige White Dew Original Ampoule Essence

Membuat kulit bersinar dengan mengatasi enam masalah utama kulit!

Produk keluaran Laneige ini mengandung bahan pemutih utama ekstrak saururus chinensis dan Phyto Sugar Water untuk melembutkan kulit wajah. Dengan menerapkan teknologi Mela-vita Crusher, serum ini lulus untuk anda yang bermasalah dengan bintik-bintik hitam di wajah dan ingin fokus menghilangkannya.

Penggunaan teratur serum ini mampu memperbaiki enam perkara yang menghalangi kulit putih, terutama dengan menekan pertumbuhan melanin, meratakan warna kulit, meningkatkan kelembapan, meningkatkan tingkat kecerahan, dan membuat kulit lebih berkilau. Tentunya, kulit Anda akan terlihat lebih sehat dan cerah!

Untuk memperoleh kulit putih bersinar memang perawatan perawatan ekstra, jika anda sering terdedah dengan paparan sinar matahari. Kini impikan memiliki wajah yang putih dan bebas noda hitam lebih mudah dirawat.

Perkara yang perlu anda lakukan hanyalah memilih serum pemutih wajah yang paling tepat dengan kondisi dan jenis kulit. Temukanlah produk yang paling sesuai untuk anda dan milikilah wajah sihat dan cerah!

DAPATKAN EMAG HIJABISTA DENGAN MUAT TURUN APLIKASI EMALL

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI