Untuk anda si beauty junkie pasti sudah tidak asing lagi dengan ketiga istilah ini. Tiga isitilah ini cukup sinonim dengan produk kecantikan iaitu whitening, brightening, dan lightening.

Terdapat banyak produk-produk skincare yang sering menyebutkan ketiga istilah ini. Tapi, anda sudah pasti belum perbezaan dari whitening, brightening, dan lightening? Ini penjelasannya.

Whitening

Sesuai dengan namanya, whitening ini menyajikan hasil yang membuat kulit anda 2-3 tingkat lebih cerah. Biasanya, kandungan ini ditemukan dalam krim atau losyen pemutih. Whitening sendiri merupakan proses bleaching kulit, biasanya mengandung bahan yang cukup kuat untuk kulit, terutama untuk kulit sensitif. Jadi, sebaiknya anda tidak asal memilih produk pemutih. Pastikan produk tersebut sudah mendapat izin rasmi dari BPOM dan mengandung bahan kimia yang berbahaya untuk kulit.

IKLAN

Brightening

Female hand holding moisturizer in hand, horiztonal

Sesuai dengan namanya, Bright yang bererti cerah, yang memang bermanfaat untuk mencerahkan kulit. Biasanya, tuntutan ini dipakai pada produk pencuci wajah untuk membuat kulit kusam menjadi lebih fresh dan cerah, namun tetap dalam peringkat yang sama. Proses ini tidak berbahaya untuk kulit, kerana pada produk skincare, seringkali menggunakan bahan-bahan alami untuk membuat kulit lebih cerah.

Lightening

IKLAN

Kalau anda sering mendengar tuntutan lightening dalam produk serum ataupun sunscreen, anda tidak salah. Kerana, lightening senidiri membantu memudarkan dan menyamarkan noda-noda hitam pada wajah. Seperti noda hitam kesan paparan sinar matahari, lingkar mata hitam, hingga bekas jerawat. Biasanya produk lightening memberikan hasil yang signifikan setelah beberapa bulan pemakaian.

IKLAN

Jelas bukan tiga perbezaan istilah kecantikan yang mempunyai maksud yang sama tetapi tuntutan pemaikaian yang berbeza. Jadi anda tidak boleh sebarangan untuk menggunakannya kerana bahan kandungan yang berbeza untuk tujuan yang sama.

Pastikan anda membaca panduan pemaikaian di setiap kemasan pembungkusan produk yang di jual dan ada lebig baik anda disarankan bertanya pada penolong jualan di sesebuah gedung kecantikan.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI