Sesetengah saintis mengesyorkan makan 3 kali makan dan 3 makanan ringan setiap hari dan yang lain mengesyorkan tidak makan. Sebelum panik, ini sebenarnya bukan misi kelaparan.

Sebenarnya, puasa adalah salah satu amalan umat islam dan beberapa penganut agama lain pada hari-hari tertentu. Sebagai contoh, penggunaan terapeutik puasa bermula sejak sekurang-kurangnya abad kelima SM, apabila pakar perubatan Yunani Hippocrates mengesyorkannya untuk pesakit yang menunjukkan gejala penyakit tertentu dan pastinya bagi umat islam puasa sunat pada hari-hari yang dianjurkan.

Terdapat banyak diet yang mengiklankan menahan diri daripada makan dan minum apa-apa kecuali air untuk jangka masa tertentu. Jom lihat apa yang berlaku kepada badan selepas berpuasa 3 hari.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Sel anda boleh memperbaharui diri dengan lebih cepat.

Kulit individu dewasa meliputi kira-kira 2 meter persegi luas permukaan dan mewakili kira-kira 20% daripada jumlah berat badan. Puasa air mencetuskan pembaharuan diri sel-sel kulit. Penyelidik mencadangkan proses itu bermula selepas 18-20 jam berpuasa dan memuncak selepas 48-72 jam. Tambahan pula, proses pembaharuan sel juga boleh melindungi daripada Alzheimer dan penyakit jantung.

IKLAN

2. Mungkin menurunkan tekanan darah.

Puasa air sahaja boleh membantu menurunkan tekanan darah, yang merupakan salah satu penyakit paling serius yang dihidapi dunia moden. Puasa menunjukkan hasil yang menjanjikan, walaupun dengan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi sempadan apabila mereka berpuasa di bawah pengawasan perubatan.

3. Boleh meningkatkan metabolisme.

Hormon insulin dan leptin memainkan peranan penting dalam metabolisme badan. Insulin membantu menyimpan nutrien daripada aliran darah, manakala leptin berfungsi sebagai hormon kenyang. Penyelidikan menunjukkan bahawa berpuasa air boleh menjadikan badan anda lebih sensitif terhadap hormon ini. Tahap sensitiviti yang lebih tinggi meningkatkan keberkesanan hormon ini, bermakna badan anda akan dapat mengurangkan gula darah dan mencegah obesiti.

IKLAN

4. Mencegah beberapa penyakit kronik

Puasa air dianggap dapat mengurangkan risiko penyakit kronik, termasuk diabetes dan penyakit jantung. Selain itu, penyelidikan ke atas haiwan menunjukkan bahawa puasa air boleh menyekat gen yang terlibat dalam pertumbuhan sel kanser. Ini mungkin menjadikan kemoterapi lebih berkesan juga.

5. Meningkatkan fungsi otak.

Puasa pertama kali ditetapkan sebagai rawatan untuk epilepsi lebih daripada 2,000 tahun yang lalu. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa berpuasa membantu membersihkan minda dan mengecas semula deria sambil juga merangsang fungsi otak. Selain itu, puasa mungkin dapat meningkatkan fungsi kognitif, menghentikan penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia, mengurangkan kemerosotan saraf, mengurangkan kerosakan otak dan meningkatkan pemulihan fungsi selepas strok.

IKLAN

6. Anda boleh mengurangkan berat badan.

Faedah yang paling biasa dikaitkan dengan puasa adalah penurunan berat badan. Penurunan berat badan berlaku apabila badan anda berubah dari keadaan makan kepada keadaan berpuasa. Tanpa makanan untuk dibakar untuk tenaga, badan anda mula membakar lemak badan (bahan api tersimpan) untuk terus berjalan. Pada hari puasa 24 jam, anda akan kehilangan kira-kira satu pertiga atau setengah paun berat lemak, bukan berat air.

Pernahkah anda mencuba puasa air sebelum ini? Adakah anda pernah mempertimbangkan untuk mengikuti diet yang begitu ketat? Jika ya, berapa lama anda fikir anda akan bertahan? Dan makanan atau minuman manakah yang paling anda rindui?

https://youtu.be/D8rhBnVCg90

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI