Awal tahun ini, pengguna TikTok FindingFiona memuat naik video perjalanan yang mendapat perhatian serius, memperoleh lebih 2 juta tontonan dan 1,000 komen. Atas kapal terbang pun perlu krim pelindung matahari!

Dalam catatan itu, dia menekankan kepentingan memakai pelindung matahari dalam penerbangan, memetik laporan orang yang mengalami lebih banyak kerosakan matahari apabila mereka berada di altitud yang lebih tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN: Cara memilih ‘sunscreen’ mengikut jenis kulit yang betul

Lagi tinggi lagi mudah terdedah

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

“Walaupun anda berada di dalam pesawat, kerana ketinggian yang tinggi, anda sebenarnya mengalami sinaran UV yang lebih kuat, terutamanya jika anda berada di tempat duduk di sisi tingkap,” katanya dalam video itu.

Menurut pakar dermatologi, dakwaan TikToker adalah sebahagiannya betul, tetapi ia juga sedikit salah. Berita baiknya ialah risiko sebenar dari satu penerbangan, atau seseorang yang terbang sekali-sekala, mungkin rendah.

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

Tetapi pakar menyatakan bahawa bagi anak kapal dan juruterbang penerbangan, risikonya lebih tinggi. Orang yang melakukan penerbangan secara pekerjaan, mereka akan lebih terdedah kepada cahaya ultraungu yang diberikan. Terutamanya, jika mereka berada di dalam kokpit iaitu saiz cermin depan dan memandangkan sepanjang masa yang mereka habiskan di altitud yang lebih tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN: Beli ‘sunscreen’ mahal atau murah? Ketahui perbezaan dan kesan sampingannya!

Pakar jelas risiko matahari

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

IKLAN

Merujuk kepada kajian 2015 yang mendapati juruterbang dan kru kabin mempunyai kira-kira dua kali ganda kejadian melanoma, bentuk kanser kulit yang kurang biasa tetapi lebih serius, jika dibandingkan dengan populasi umum.

Jadi, ada kaitan antara terbang dan kerosakan matahari.  Di bawah, pakar dermatologi menerangkan perkara yang perlu anda ketahui tentang risiko kerosakan matahari anda apabila anda berada di ketinggian pelayaran.

Tingkap kapal terbang menghalang kebanyakan sinaran UVB, tetapi..

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

Tingkap kapal terbang dengan berkesan menghalang kebanyakan sinaran UVB, merujuk kepada sinaran yang boleh menyebabkan selaran matahari dan kanser kulit.  Jadi, walaupun anda duduk di kerusi tingkap, anda mungkin tidak akan mengalami selaran matahari selepas penerbangan. Tetapi itu tidak bermakna kerosakan lain tidak boleh berlaku.

Ini juga berlaku untuk tingkap bukan kapal terbang, kebanyakan tingkap biasa di dalam rumah atau kereta akan menapis … seperti 97%, 98% daripada sinaran UVB, yang biasanya panjang gelombang yang orang fikirkan yang menyebabkan selaran matahari.

Risiko penyakit kulit lain

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

IKLAN

Tingkap menyekat sinar ini, ia tidak menyekat semua sinar.  Menurut pakar, tingkap kapal terbang tidak sepenuhnya menghalang sinaran UVA, yang boleh menyebabkan penuaan pramatang, kedutan dan akhirnya boleh menyumbang kepada kanser kulit juga.

Walau bagaimanapun, pakar menyedari bahawa, sesetengah tingkap yang lebih lama menyekat kira-kira 50% sinaran UVA dan beberapa model yang lebih baru lebih berkesan malah menghalang UVA.

Kebanyakan tingkap kaca, termasuk tingkap kereta anda dan tingkap di kedai kopi tempatan anda, juga tidak menawarkan perlindungan UVA.  Secara umum, kebanyakan kaca tidak menapis UVA.

Sapu krim pelindung atas kapal

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

Memakai pelindung matahari di atas kapal terbang boleh melindungi anda daripada sinaran berbahaya ini, yang menembusi “lebih dalam ke dalam kulit” dan meletakkan anda “berisiko untuk pelbagai jenis kanser kulit, termasuk bentuk kanser kulit yang paling mematikan, melanoma.”

Jadi, siapa yang memerlukan pelindung matahari di dalam kapal terbang?

IKLAN

Jawapan ringkas: semua orang.

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

Pelindung matahari adalah penting untuk dipakai oleh orang ramai setiap hari, sama ada anda menaiki penerbangan atau tidak.  Jadikan sebagai tabiat harian setiap hari, hanya untuk melindungi dari pendedahan yang kita hadapi dan radikal bebas yang keluar di dunia daripada sinaran UV.

Walaupun penting bagi semua orang untuk memakai pelindung matahari di dalam kapal terbang, pakar berkata orang tertentu harus mengambil langkah berhati-hati.

Siapa yang patut mempertimbangkan untuk memakai pelindung matahari di dalam kapal terbang?

  • Sudah tentu, seseorang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga kanser kulit mungkin ingin mendapatkan perlindungan tambahan itu dengan menggunakan pelindung matahari.
  • Orang dengan kulit cerah yang lebih sensitif terhadap matahari harus mempertimbangkan perlindungan tambahan itu juga.
  • Perkara yang sama berlaku untuk orang yang mempunyai keadaan perubatan yang membuat mereka terdedah kepada kerosakan matahari.
  • Anda yang mengambil ubat yang meningkatkan sensitiviti matahari.

Apabila membeli-belah untuk pelindung matahari, anda harus mencari satu yang berlabel “spektrum luas,” bermakna ia melindungi daripada sinaran UVA dan UVB.  Ini sentiasa diperlukan, termasuk di dalam pesawat apabila anda tidak dilindungi daripada cahaya UVA itu.

Perlu Lebih Berhati-hati Jika Duduk Di Tempat Duduk Bertingkap Di Atas Kapal Terbang

Selain pelindung matahari, pakar menekankan bahawa perlindungan lain juga membantu.  Kepentingan perlindungan fizikal juga seperti memakai topi, pakaian pelindung matahari, cermin mata hitam dan semua perkara itu terus menjadi penting kerana anda melindungi diri daripada pendedahan ultraungu.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI