Pelindung matahari atau sunscreen adalah salah satu produk penjagaan kulit yang perlu digunakan apabila anda berada di luar rumah atau terdedah kepada matahari. Ianya mengandungi pelbagai bahan yang boleh melindungi kulit daripada pelbagai masalah. Sebab tu memang wajib guna produk ni.

Mungkin anda hanya memilih jenama pelindung matahari yang sesuai dengan anda. Tetapi memandangkan harga yang berbeza, yang manakah anda pilih?

Artikel Berkaitan : Sunscreen Berpasir Rasa Tak Selesa, Ini Cara Jadikan SPF Anda Lebih Licin & Kelihatan Glowing Dalam Beberapa Saat

Jika anda mencari di drugstore atau salun kecantikan, pasti akan menemui pelbagai pelindung matahari dengan harga yang berbeza. Ada yang mahal, ada yang mampu milik. Adakah yang mahal lebih baik daripada murah? Apakah perbezaan antara pelindung matahari yang mahal dan pelindung matahari yang murah? 

  1. Harga berbeza, tahap perlindungan berbeza?

Beli ‘Sunscreen’ Mahal Atau Murah? Ketahui Perbezaan Dan Kesan Sampingannya!

Menurut Huffington Post, Pakar Dermatologi mengesyorkan melihat ramuan dalam pelindung matahari daripada melihat harga produk. Adalah perkara biasa untuk tergoda dengan harga yang tinggi, kerana harga secara amnya berkadar dengan kualiti.

Tetapi itu tidak semestinya benar dalam dunia penjagaan kulit. Malah, anda boleh menemui pelindung matahari dengan tahap SPF yang sama tetapi pada harga yang berbeza. Kita juga boleh mendapatkan lebih banyak produk dengan harga yang lebih rendah.

  1. Kenapa pelindung matahari boleh mahal?

Beli ‘Sunscreen’ Mahal Atau Murah? Ketahui Perbezaan Dan Kesan Sampingannya!

IKLAN

Apa yang menjadikan pelindung matahari mahal adalah kandungan bahan aktif yang terkandung di dalamnya. Kandungan bahan aktif ini memainkan peranan penting dalam kesejahteraan kulit anda apabila ia digunakan. Jadi pastikan anda membaca senarai ramuan pelindung matahari sebelum anda membelinya.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kandungan bahan aktif dalam produk pelindung matahari tidak begitu pelbagai. Ini bermakna anda akan menemui bahan yang serupa dalam pelindung matahari yang berbeza daripada jenama yang berbeza. Setiap bahan mempunyai kebaikan dan kesan sampingan yang tersendiri.

  1. Adakah bahan tidak aktif meningkatkan potensi produk?

Beli ‘Sunscreen’ Mahal Atau Murah? Ketahui Perbezaan Dan Kesan Sampingannya!

Pakar dermatologi berkata selain bahan aktif, pelindung matahari juga mengandungi bahan tidak aktif. Pada hakikatnya, bahan tidak aktif ini hanya bertindak sebagai campuran tambahan dengan bahan lain yang mempengaruhi rasa dan penampilan produk. Ini merujuk kepada tekstur dan formula pelindung matahari pada kulit.

IKLAN

Anda akan melihat perbezaan jika anda mencuba beberapa pelindung matahari pada masa yang sama. Ada yang cair dan cepat menyerap, ada yang gel dan rasa sejuk, ada yang pekat dan rasa melekit. Jadi mari kita kembali kepada rasa setiap satu, apakah jenis formula dan tekstur yang anda suka?

  1. Berhati-hati dengan kesan sampingan pelindung matahari

Beli ‘Sunscreen’ Mahal Atau Murah? Ketahui Perbezaan Dan Kesan Sampingannya!

Hakikatnya ialah pelindung matahari yang mahal dan murah mempunyai kesan sampingan pada kulit. Ini kembali kepada kandungan yang tertulis di atasnya. Contohnya, terdapat pelindung matahari berminyak yang cenderung menyumbat pori-pori untuk kulit berminyak dan berjerawat, atau terdapat pelindung matahari yang teksturnya lebih ringan tetapi tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai jenis kulit kering.

Walaupun pelindung matahari menggunakan bahan semula jadi, itu tidak bermakna ia tidak boleh menyebabkan kesan sampingan pada kulit.Sebagian orang memiliki alergi pada kandungan alami. Jadi jika sunscreen mahal memiliki kandungan yang dapat memicu efek samping pada kulit, tentunya hanya akan tersimpan dalam laci, bukan?

IKLAN
  1. Setiap orang kembali kepada citarasa mereka sendiri

Beli ‘Sunscreen’ Mahal Atau Murah? Ketahui Perbezaan Dan Kesan Sampingannya!

Memilih pelindung matahari yang mahal daripada yang murah pada asasnya adalah soal keutamaan peribadi. Pelindung matahari yang mahal boleh diperolehi melalui penyelidikan yang lebih canggih dan teknologi terkini beserta imej jenama yang sememangnya bertaraf tinggi. Pelindung matahari yang lebih berpatutan juga melalui proses yang sama, tetapi harga diselaraskan berdasarkan pembahagian pasaran.

Pilih pelindung matahari yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kulit anda, kerana akhirnya anda pasti inginkan produk yang berfungsi dengan baik dan selesa untuk kegunaan harian, bukan?

Artikel Berkaitan : Untuk Menjadikannya Lebih Efektif, Ini Adalah Cara Yang Betul Untuk Menggunakan Sunscreen!

Selain harga, tidak terdapat perbezaan yang ketara antara pelindung matahari yang mahal dan pelindung matahari yang murah. Daripada melihat harga, pakar dermatologi menasihati membandingkan pelindung matahari berdasarkan bahan aktif, formula, tekstur, dan kesan sampingan atau bahaya kepada kulit anda. Dengan cara ini anda akan menemui pelindung matahari yang terbaik untuk anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI