Untuk mengelakkan masalah dengan kulit anda, anda harus sentiasa melindunginya. Dengan merawat kulit, anda membantu mengelakkan masalah daripada berlaku di tempat pertama. Beberapa masalah yang boleh berlaku akibat tidak merawat kulit adalah kemerahan, kekeringan, hiperpigmentasi, dan garis halus.

Sunscreen adalah salah satu cara untuk melindungi kulit anda daripada matahari. Tetapi ada beberapa perkara yang anda perlu tahu untuk menggunakan sunscreen dengan berkesan. 

Artikel Berkaitan : Gabungan Sempurna Janji Pakar, Bukan Sekadar Sunscreen Yang Melindungi Kulit

Cara Betul Menggunakan Sunscreen

  1. Menggunakan Sunscreen dengan Formula Minimum SPF 30

Untuk memaksimumkan Sunscreen anda, anda perlu memilih sunscreen yang disesuaikan secara khusus dengan jenis kulit anda dan dilabelkan dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Semakin tinggi nombor SPF, semakin banyak perlindungan yang anda akan dapat daripada sinaran matahari yang berbahaya. . Sebagai contoh, pelindung matahari dengan SPF 30 boleh memberikan 97% perlindungan daripada sinaran UVB.

  1. Sapu sebelum memulakan aktiviti

IKLAN

Untuk melindungi diri anda daripada matahari, sentiasa gunakan sunscreen apabila anda berada di luar. Walaupun anda hanya melakukan perkara di sekitar rumah, anda perlu menggunakannya.

Pastikan anda menggunakan sunscreen sekurang-kurangnya 30 minit sebelum keluar, walaupun anda berada di rumah. Ini kerana kajian telah menunjukkan bahawa sunscreen memerlukan masa untuk menyerap dengan sempurna ke dalam kulit anda.

  1. Digunakan di Atas Moisturizer

IKLAN

Pastikan anda menulis ini dengan teliti supaya anda tidak tersilap! Sesetengah orang menggunakan sunscreen selepas menggunakan jenis produk penjagaan kulit yang lain. Ini bermakna anda harus menggunakan sunscreen selepas menggunakan pelembap. Sunscreen perlu disapu pada lapisan atas kulit anda kerana ia lebih mudah terdedah kepada matahari.

Artikel Berkaitan : Sunscreen Berpasir Rasa Tak Selesa, Ini Cara Jadikan SPF Anda Lebih Licin Kelihatan Glowing Dalam Beberapa Saat

  1. Re-apply Sunscreen

IKLAN

Untuk memastikan anda mendapat perlindungan paling banyak daripada matahari, anda perlu menggunakan semula sunscreen setiap kali anda berada di bawah sinar matahari, dan anda boleh melakukannya dengan bentuk semburan atau serbuk.

  1. Menggunakan Sunscreen Secukupnya

Anda perlu menggunakan sunscreen yang mencukupi untuk menutup seluruh muka anda. Apabila anda meletakkan pelindung matahari pada muka anda, gunakan dua jari. Dan jangan lupa, semua kena pakai sunscreen!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI