Melindungi kulit anda daripada matahari dengan sunscreen adalah satu kemestian! Bagaimana untuk memilih pelindung matahari yang sesuai dengan jenis kulit anda!

Pendedahan matahari mempunyai kesan berbahaya pada kulit. Untuk melindunginya, anda harus menggunakan losyen dengan faktor perlindungan matahari yang betul setiap hari sebelum aktiviti anda. 

Artikel Berkaitan : Tiga Langkah Ini Jika Diamalkan, Buat Kulit Sihat Dan Glowing Secara Semulajadi!

Pada masa ini, nampaknya terdapat banyak pelindung matahari yang lebih mudah digunakan.Fungsi yang sama membolehkan anda memilih jenis pelindung matahari mengikut jenis kulit anda. Semak beberapa cara untuk memilih pelindung matahari yang betul di bawah.

Kulit Berminyak

Cara Memilih ‘Sunscreen’ Mengikut Jenis Kulit Yang Betul

Secara umum, kulit terasa lebih berminyak apabila panas. Walaupun anda tidak perlu menggunakan semula pelembap, itu tidak bermakna anda boleh keluar di bawah sinar matahari tanpa perlindungan kulit. 

IKLAN

Untuk keselesaan dan utiliti tambahan, anda boleh menggunakan pelindung matahari bertekstur gel yang tidak akan luntur dengan cepat.

Kulit Kering

Cara Memilih ‘Sunscreen’ Mengikut Jenis Kulit Yang Betul

Sudah tentu, jika anda mempunyai jenis kulit kering, anda harus memberi perhatian kepada tahap kelembapan supaya ia tidak kelihatan mengelupas. Daripada menggunakan pelembap dan kemudian menutup kulit dengan pelindung matahari, anda boleh memilih produk yang menawarkan kedua-duanya. 

Untuk memastikan badan terhidrat dan terlindung daripada sinaran matahari, anda boleh menggunakan krim pelindung matahari yang anda sapu pada semua bahagian badan.

IKLAN

Kulit Kombinasi

Cara Memilih ‘Sunscreen’ Mengikut Jenis Kulit Yang Betul

Kulit kombinasi ialah gabungan dua jenis kulit. Di sesetengah kawasan, terutamanya pada lipatan seperti siku dan lutut, kulit terasa lebih kering berbanding di kawasan lain. 

Untuk memastikan keseluruhan kulit dilindungi secara sekata, anda boleh menggunakan pelindung matahari dalam bentuk semburan yang boleh anda sembur apabila diperlukan.

IKLAN

Kulit Mengalami Penuaan

Cara Memilih ‘Sunscreen’ Mengikut Jenis Kulit Yang Betul

Kulit yang mengalami penuaan dan kedutan pastinya memerlukan penjagaan khas untuk melindunginya daripada bahaya pendedahan matahari. 

Anda perlu memastikan kulit anda sentiasa lembap untuk mengelakkannya daripada terhidrat dan menyebabkan lebih banyak kedutan. Daripada hanya menggunakan pelindung matahari biasa, anda juga boleh menggunakan pelindung matahari yang melindungi kulit anda dengan lebih baik.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI