Umum sedia maklum bahawa rakyat di Malaysia terdiri dari berbilang bangsa, sehubungan itu negara kita mempunyai pelbagai jenis budaya dan perayaan yang disambut oleh pelbagai kaum.

Baru-baru ini, kaum India baru sahaja usai menyambut perayaan Thaipusam yang disambut oleh panganut agama hindu yang bertujuan menunaikan nazar, menebus dosa atau memohon ampun terhadap dosa silam.

Rakaman Video Anak Muda Islam Di Pulau Pinang Selamba Ikut Perarakan Thaipusam Tular!

@malaysiagazette “Ramai orang Islam dilihat tidak lagi memelihara batas-batas hukum agama, jadi pihak berkuasa agama negeri-negeri hendaklah menjelaskan hukum ini kepada umat Islam dengan kerjasama seperti jawatankuasa qaryah, pegawai masjid, guru takmir dan sebagainya.” – Mufti Pulau Pinang #malaysiagazette #mgnews #perarakankuil #muftipulaupinang #penang #umatislam ♬ Emotional Cinematic Sad Violin and Piano – ISAo

Bagaimanapun, satu video yang tular di laman sosial baru-baru ini telah meraih perhatian Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor yang kecewa terhadap tindakan golongan ini yang kurang sensitif melakukan perkara-perkara yang boleh membawa kerosakkan kepada akidah dan iman.

Menerusi hantaran video berdurasi pendek yang tular di laman Tik Tok Malaysia gazzette itu, dapat dilihat ramai anak muda Islam samada lelaki mahupun perempuan yang berhijab, serta kanak-kanak dengan selamba mengikuti perarakan Thaipusam, sambil melaungkan perkataan ‘vel-vel’.

Sehubungan itu, tindakan ini telah mencetuskan rasa kesal dan kecewa kerana perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku dikalangan umat Islam.

IKLAN

“Umat Islam dilarang (haram) untuk menyertai mana-mana aktiviti yang berkaitan dengan upacara keagamaan orang bukan Islam.

“Pihak berkuasa agama negeri-negeri hendaklah menjelaskan hukum ini kepada umat Islam dengan kerjasama seperti jawatankuasa qaryah, pegawai masjid, guru takmir dan sebagainya,” katanya lapor media tempatan.

Artikel berkaitan: Bolehkah Umat Islam Sertai Sambutan Tahun Baru Cina? Mufti Menjelaskan…

IKLAN

Selain itu, tegas mufti lagi, golongan ibu bapa perlulah memainkan peranan masing-masing untuk membimbing anak-anak mereka, khususnya generasi muda dengan memberikan ilmu dan penjelasan yang jelas tentang hukum menyertai ritual agama lain.

Malah, kesalafahaman terhadap konsep toleransi beragama juga perlu ditekankan semula agar generasi muda Islam lebih cakna sebelum melakukan perkara-perkara tidak diingini seperti ini.

“Toleransi bermaksud, rakyat Malaysia perlu saling hormat menghormati kepada semua agama yang dianut oleh kaum-kaum di negara ini.

“Dari perspektif Islam pula, toleransi beragama digalakkan tetapi penyertaan umat Islam dalam upacara keagamaan bukan Islam adalah haram, bahkan dibimbangi boleh merosakkan akidah seorsng Muslim,” tegasnya.

IKLAN

Sekadar info, pada 5 Februari lalu (Ahad) kaum India dan penganut agama Hindu di Malaysia telah menyambut perayaan Thaipusam dan seperti biasa kuil Batu Caves dipenuhi dengan kehadiran ramai orang bagi memeriahkan hari tersebut.

Sumber: Tik Tok Malaysia Gazette

Artikel berkaitan: Acah ‘Mat Salleh’, Che Ta Sedih Lihat Umat Islam Main Dengan Anjing Di Hari Krismas!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI