Ajinomoto, perisa ramuan paling popular yang meningkatkan rasa makanan. Malah, anda boleh menemuinya dalam masakan Cina. Tetapi hari ini, penggunaan Ajinomoto semakin meningkat dengan pesat.

Rasa lazat “Ajinomoto” juga dikenali sebagai Monosodium Glutamat. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai kesan sampingan berbahaya Ajinomoto. Dalam dunia hari ini, ramai orang mengambil makanan segera dan makanan berbungkus.

Sebelum ini, anda mungkin mendengar istilah “Ajinomoto” sebagai perisa makanan. Tidak lagi sekarang, tular di apl tiktok penggunaan “Ajinomoto” sebagai bahan kecantikan semulajadi. Namun adakah ianya bahan yang selamat disapukan dan adakah benar-benar berhasil?

ARTIKEL BERKAITAN: Jangan Keliru Dengan 3 Istilah Kecantikan Ini, Ada Bezanya Antara Whitening, Brightening, dan Lightening

Adakah Ajinomoto selamat untuk wajah?

Anda pernah dengar tak boleh pakai “Ajinomoto” untuk muka? Masalahnya, ia benar-benar menjadi viral di TikTok.

@bindiatamayo6 Replying to @CallMeRaffi #flek #memutihkan #cerita #melasma #bekasjerawat ♬ Nocturne – John_Koumourou

Katanya MSG Ajinomoto menjadikan kulit putih dan glowing. Ajinomoto sememangnya salah satu pengeluar MSG yang terkenal di Asia. Tetapi persoalannya, jika MSG boleh digunakan untuk muka, adakah Ajinomoto selamat untuk muka?

Apakah MSG?

Mitos Masker Putihkan Wajah Dengan Ajinomoto! “Tiada Kajian Yang Sah…”

IKLAN

Mengikut maklumat dari pelbagai sumber, MSG (Monosodium Glutamate) merupakan bahan perisa makanan. MSG dikenali untuk membuat makanan terasa enak dan lebih menyeronokkan. Ayuh, adakah anda menggunakan MSG untuk memasak di rumah atau tidak? Penggunaannya tidak dilarang, tetapi disyorkan untuk tidak mengambilnya secara berlebihan.

Bagi anda yang menggunakan TikTok, mesti tahu video ini tentang kebaikan MSG untuk wajah. Ramai yang cakap pakai masker MSG boleh buat kulit putih dan glowing. Malah pencipta kandungan di TikTok mengatakan ia mudah digunakan dengan kesan pantas. Seram jika tidak berdasarkan kajian, apatah lagi menggunakannya di muka!

Pandangan pakar penggunaan MSG pada wajah

Menurut pakar dr. Richard Lee, yang sering mendidik masyarakat tentang penjagaan kulit di media sosial. Jadi dr. Richard Lee memberi pandangan penggunaan MSG Ajinomoto, bahan ini baik untuk kulit. Antaranya sebagai exfoliator yang banyak digunakan dalam produk skrub, ia boleh digunakan untuk melembapkan kerana kandungan utamanya adalah garam dan dapat mengurangkan kelenjar minyak berlebihan pada wajah.

Tetapi dr. Richard menjelaskan, untuk mendapatkan khasiat tersebut, komposisi MSG yang digunakan mestilah tepat. Untuk keselamatan, asalkan ia digunakan dengan cara dan komposisi yang betul, ia cukup selamat untuk digunakan.

IKLAN

Bolehkah MSG memutihkan wajah? Ini jawapan Pakar…

Mitos Masker Putihkan Wajah Dengan Ajinomoto! “Tiada Kajian Yang Sah…”

Pakar kulit berkata MSG boleh memutihkan wajah adalah mitos. Sehingga kini tidak ada kajian yang sah untuk menyokong idea ini. “Sebenarnya semuanya ada tujuan. Sudah tentu ada bahan yang boleh bertindih. Contohnya aloe vera yang boleh dimakan dan boleh digunakan untuk penjagaan kulit tetapi ia mempunyai ekstrak.

Mitos Masker Putihkan Wajah Dengan Ajinomoto! “Tiada Kajian Yang Sah…”

Jadi, MSG dibuat dengan komponen seperti itu untuk masakan,” jelasnya, dipetik dari laman sesawang kompas.com. MSG yang digunakan pada muka sebagai topeng secara teori tidak boleh menembusi kulit. Ini kerana molekul MSG agak besar, menyukarkan untuk meresap jauh ke dalam kulit. Selain itu, pakar kulit turut menyebut bahawa terdapat potensi iritasi jika MSG digunakan untuk topeng pemutih muka.

IKLAN

MSG tidak diformulasikan untuk kulit. Walaupun ada bahan aktif, ia tidak dapat menembusi kulit kerana molekulnya besar. Jika dos tinggi MSG disapu pada muka, kulit boleh menjadi iritasi, meradang, kemerahan, dan kesannya menjadi hitam,” jelasnya.

Mitos Masker Putihkan Wajah Dengan Ajinomoto! “Tiada Kajian Yang Sah…”

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Pengambilan Makanan Ini Jika Alami Vertigo

Orang ramai perlu berhati-hati sebelum mencuba trend penjagaan kulit alternatif rawak yang tular di media sosial. Beliau menyarankan agar orang ramai mempercayai petua daripada pakar atau kandungan daripada sumber yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab. Demikian penjelasan doktor berkenaan sama ada MSG boleh memutihkan muka. Elakkan mencuba secara tidak sengaja menggunakan topeng untuk muka, termasuk yang menggunakan tambahan semula jadi.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/B6_vIcOdo1w

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI