Permintaan internasional akan produk kecantikan dari Korea meningkat secara signifikan sehingga menjadikan Korea Selatan sebagai salah satu pasar besar internasional untuk si hijabi beauty junkies. Bukan itu sahaja malah makanan negara itu juga menjadi ikut-ikutan di serata dunia.

Sebuah penelitian di Korea membuktikan bahawa jika seorang mengikuti pola makan orang Korea selama 10 minggu maka masalah jerawat akan turun sebanyak 27 persen. Selain itu, sebanyak 25 persen kadar minyak pada rambut dan kulit akan menurun, ditambah lagi dengan menurunnya proses peradangan tubuh antara 40 hingga 50 persen.

Semak rahsia kecantikan dari negara yang saat ini sedang menjadi pusat perhatian seluruh dunia kerana kecantikan warganya. Berikut beberapa makanan yang menjadi pengambilan warga Korea yang membuat mereka terlihat mempesonakan.

SUP RUMPUT LAUT (Miyeok Guk)

Sup yang dikenal sebagai sup ulang tahun ini secara tradisi adalah makanan pertama yang disajikan untuk para ibu di Korea pasca melahirkan. Sup berisi rumput laut cokelat yang dimasak dalam sup daging atau seafood ini kaya akan iodin yang meredakan pembengkakan, kandungan kalsium tinggi untuk tulang, omega, dan vitamin B1 juga B3 yang baik untuk kesihatan.

IKLAN

MENGAPA BAIK UNTUK KECANTIKAN DAN KESiHATAN TUBUH?
Penelitian menunjukkan bahawa sup rumput laut secara teratur dapat menjaga tubuh dari kerosakan kulit dari pancaran sinar matahari.

PIR KOREA (BAE)


Berbeza dengan pir yang biasa kita makan, Bae atau Pir Korea ini kerap disebut sebagai apple pear kerana bentuknya yang bulat, besar, renyah, manis dengan daging berwarna putih dan kulit kuning kecokelatan. Buah yang boleh langsung dimakan tanpa dikupas ini memiliki kandungan vitamin K, C, dengan kandungan serat yang tinggi.

IKLAN

MENGAPA BAIK UNTUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN TUBUH?
Konsumsi buah ini juga membantu proses pencernaan, kesihatan mata, kesihatan hati, menurunkan kolesterol dan mengurangi berat badan.

KEDELAI


Di Korea Selatan, kedelai banyak dikonsumsi setelah melalui proses penapaian. Gochujang (sos cabai), Doenjang (saus kedelai berwarna cokelat kekuningan), Chunjang (sos kacang hitam), Ganjang (kicap) adalah aneka sos yang diciptakan melalui proses penapaian pada kedelai.

IKLAN

MENGAPA BAIK UNTUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN TUBUH?
Kedelai yang rendah kalori dan memiliki serat tinggi sudah terbukti menekan timbulnya kolesterol jahat yang dapat mendatangkan penyakit jantung. Selain itu ternyata kedelai juga kaya akan vitamin E yang mengandung antioksidan.

KIMCHI


Kimchi dibuat dengan cara mencampurkan garam, jahe, gula, bawang, cabai, dan sayur pilihan untuk kemudian ditapai. Proses penapaian secara tradisional dilakukan dengan cara memasukkan adunan di atas ke dalam pot tanah liat dan menanamnya di bawah tanah. Namun masyarakat moden saat ini, peti sejuk kimchi sudah dibuat untuk melakukan proses yang sama.

MENGAPA BAIK UNTUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN TUBUH?
Proses penapaian kimchi menimbulkan bakteria lactobacillus yang baik untuk pencernaan dan kesihatan kulit. Dengan mengkonsumsi kimchi, gangguan jerawat akan hilang dengan cepat. Selain itu, kandungan bawang putih dalam kimchi juga menjadikan makanan ini sebagai suplemen anti penuaan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI