Jika tahun lalu pada 25 Ramadan menyaksikan Nurul Zahid Ahmad Zahid sah menjadi isteri kepada suaminya, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff. Biarpun berstatus isteri kedua, namun dia yang mesra dipanggil Kak Long tidak menyesal dengan keputusan dibuat. Malah kehidupan bermadu yang dilaluinya dalam tempoh setahun ini cukup indah dan mendamaikan.

Hubungannya dengan isteri pertama sangat baik dan seolah-olah seperti kawan baik. Menyaksikan setahun usia perkahwinan, Nurul turut menyatakan kegembiraaannya di laman instagram yang juga ditulis ketika berada di tanah suci mengerjakan umrah bersama keluarga termasuk suami dan juga madunya, Datin Bahazanariah Baharudin atau Datin Nana.

Menjadi isteri sekali lagi walaupun berstatus isteri kedua.

This date. 25th Ramadan. A date to remember. Tarikh yang menjadikan saya seorang isteri sekali lagi setelah kematian suami. Tarikh keramat yang menjadikan saya sebagai isteri ke-2 seorang suami dan ‘adik’ kepada seorang wanita dan isteri.

IKLAN

Hikmah di sebalik kehilangan sebelum ini. Ternyata Allah hantikan dengan dua insan yang sudi mengambilnya jadi sebahagian hidup mereka. Nurul juga turut menyataka dia tidak menduga akan menjalani hidup bermadu.

Apa yang saya tidak tahu, hikmah disebalik kematian, Allah menggantikan saya dan anak2 dua insan mulia yang sudi mengambil saya sebagai sebahagian dari hidup mereka. Begitu jugak anak2 suami dan isterinya yang menerima adik2 tiri sebagai adik mereka dan sebahagian dari hidup mereka. Allah Maha Besar! Sesungguhnya saya tidak menyangka akan menjalani kehidupan sebagai wanita yang bermadu!

IKLAN

Perkahwinan ini juga menjadikan dia wanita lebih bertanggungjawab dan mempelajari agama Islam lebih istiqomah.

Dia Maha Mengetahui disebalik jodoh ini. Perkahwinan ini menjadikan saya wanita yang lebih bertanggungjawab dan ingin mempelajari agama Islam secara lebih mendalam dan istiqomah dalam setiap kejadian. Bukan semua wanita bermadu bernasib baik seperti saya dan Kakak. Saya menjadikan kakak sebagai rujukan terbaik untuk lebih mengenali suami. Saya kira, setelah setahun Kakak telah mengenali saya luar dan dalam.

IKLAN

Suami pesan peranan Al-Quran dalam hidup kita.

Alhamdulillah kehidupan bermadu tidak seburuk yang disangka andainya kita meletakkan agama, AlQuran n Sunnah sebagai panduan. Suami berpesan, bukan harta dunia yang kita kejarkan, Al Quran perlu didekati kerana ia menjadi peneman dan sahabat kita dikubur nanti sementara menunggu dibangkitkan semula.

Bersyukur dengan perkahwinan ini, moga kisahnya jadi pengajaran. Setahun yang cukup indah.

Alhamdulillah dan saya amat bersyukur dengan perkahwinan ini. Semoga kisah kami sama2 dijadikan pengajaran untuk kita melalui pengalaman perkawinan yang manis tidak kira samada perkahwinan berpoligami ataupun tidak, setiap perkahwinan perlu seorang nakhoda yang baik sebagai pemimpin keluarga serta pendamping mereka, isteri yang menjadi penenang jiwa. Inshaa Allah. One year and counting.. I love US, Lillahitaala

KREDIT FOTO: INSTAGRAM NURUL ZAHID

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI