Surah As-Sajdah adalah surah ke-32 dalam Al-Quran. Surah ini terdiri daripada 30 ayat dan termasuk dalam kategori surah Makkiyah.

Surah Sajdah diambil daripada perkataan dalam ayat 15 yang bermaksud sujud. Surah ini diturunkan selepas surah Al-Mu’minun.

Artikel Berkaitan : Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!

Nabi berpesan kepada umatnya supaya membiasakan diri membaca Surah As-Sajdah. Secara khusus, ia dibaca pada rakaat pertama dan Surat Al-Insan dibaca pada rakaat kedua semasa solat Subuh pada hari Jumaat.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah saw membaca Alif Lam Mim Tanzil (As-Sajdah) pada rakaat pertama solat subuh Jumaat. Adapun pada rakaat kedua, bacalah Surah Al-Insan.

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah, Pengampunan Dosa Untuk Ganjaran Syurga!

Artinya: Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa, sedangkan dia ketika itu belum merupakan sesuatu yang dapat disebut? (HR. Ahmad dan Al-Bukhari)

Selain itu, sebagaimana diriwayatkan oleh At-Tirmidzi: 

IKLAN

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah, Pengampunan Dosa Untuk Ganjaran Syurga!Artinya: Dari Jabir, ia berkata, Rasulullah SAW tidak tidur sebelum membaca Alif Lam Mim Tanzil (As-Sajdah) dan surah Tabarak (Al-Mulk).

Kandungan Surah As-Sajdah.

  1. Peraturan mengerjakan solat malam (solat Tahajud dan Witir)
  2. Jelaskan proses perkembangan manusia sejak dalam kandungan hingga penjelmaan
  3. Jelaskan keadaan orang beriman di dunia dan nikmat yang akan mereka terima di akhirat.
  4. Menceritakan tentang kehinaan yang dialami oleh orang-orang kafir di akhirat sehingga mereka memohon untuk dikembalikan ke dunia.

5. Jelaskan kebenaran bahawa Nabi Muhammad SAW adalah seorang rasul dan jelaskan bahawa tiada rasul yang diutuskan kepada kaum musyrikin di Mekah.

6. Jelaskan bahawa Allah adalah penguasa alam semesta dan memerintahnya dengan peraturan yang sempurna.

IKLAN

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah.

  1. Diampunkan segala dosa

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah, Pengampunan Dosa Untuk Ganjaran Syurga!

Khalid bin Ma’dan RA berkata: “Bacalah Surah Al-Munjiah (orang yang menyelamatkan) iaitu alif lam tanzil As-Sajdah kerana aku mendapat maklumat bahawa ada orang yang membacanya lebih awal, tetapi tidak membacanya Sedangkan yang lain. sedang melakukan banyak dosa, tiba-tiba surah ini mengepakkan sayapnya dan berkata, “Ya Tuhanku, ampunilah orang ini, kerana dia selalu membaca kepada-Ku,” lalu Allah menerima pembelaannya (syafaat) dan berfirman, “Tulislah untuk ini hamba-hamba-Ku sebagai pengganti “semuanya berbuat dosa dengan kebaikan dan bertambah derajatnya” (HR. Addarimi).

2.Surah As-Sajdah selalu dibaca oleh Rasulullah SAW

IKLAN

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah, Pengampunan Dosa Untuk Ganjaran Syurga!

Jabir RA berkata: “Biasanya Rasulullah SAW tidak tidur sehingga membaca Surah Alif lam mim Tanzil (As-Sajdah) dan Tabarakalladzi biyadihil mulku (Al-Mulk)” (HR. Ahmad, Tirmidzi, An-Nasa’i, Al Hakim).

Artikel Berkaitan : Mendahului Agama Bukan Budaya, Himpunan 200 Orang Saudara Baru Islam Tarik Perhatian

  1. Lindungi pembaca

Keutamaan Membaca Surah As-Sajdah, Pengampunan Dosa Untuk Ganjaran Syurga!

Nabi saw bersabda: “Alif Lam miim As-Sajdah akan datang pada hari kiamat dengan dua sayap yang membayangi pembaca dan berkata: Tidak mungkin ada orang lain di atas kamu, tidak, tidak mungkin. ” Tiada orang lain di atas awak. .” (HR. Abu ‘Ubaid).

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.