Silaturrahim berasal daripada dua perkataan yang digabungkan dalam bahasa Arab iaitu shilah dan ar-rahim yang diartikan dalam bahasa sebagai ikatan kekeluargaan atau kasih sayang antara manusia.

Allah SWT berfirman dalam QS. An-Nisa ayat 36:

Artikel Berkaitan : Surah Yusuf Amalan Untuk Ibu Hamil, Doa Untuk Anak Sihat Dan Cantik!

Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!“Dan sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apa pun. Dan berbuat-baiklah kepada kedua orang tua, karib-kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, tetangga dekat dan tetangga jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahaya yang kamu miliki. Sungguh, Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri”.

Berhimpun adalah salah satu ajaran yang ditetapkan oleh Allah dalam Islam. Tujuan pentahbisan untuk perhotelan adalah berkaitan dengan keperluan setiap orang untuk memupuk hubungan persaudaraan.

Orang ramai diharapkan untuk mengambil berat, mengasihi, menghormati, dan menyelamatkan satu sama lain. Walaupun dalam zaman kemajuan teknologi yang lebih bergantung pada interaksi bersemuka, layanan mesra adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dilakukan.

IKLAN
  1. Mendapat Pertolongan Allah SWT

Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!

Imam Ahmad mengatakan pula, telah menceritakan kepada kami Muhammad ibnu Bakar, telah menceritakan kepada kami Yazid ibnu Harun, telah menceritakan kepada kami Hajjaj ibnu Artah, dari Amr ibnu Syu’aib, dari ayahnya, dari kakeknya yang menceritakan bahwa seorang lelaki datang kepada Rasulullah SAW, lalu bertanya:

“Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku mempunyai banyak kerabat; aku menghubungkan persaudaraan dengan mereka, tetapi mereka memutuskannya; dan aku memaafkan mereka, tetapi mereka terus berbuat aniaya terhadapku; dan aku berbuat baik kepada mereka, tetapi mereka terus-menerus berbuat buruk terhadapku. Bolehkah aku membalas perlakuan mereka?” Rasulullah SAW menjawab: Tidak, kalau begitu berarti kamu semua sama tidak benarnya, tetapi bermurahlah dengan memberikan kelebihan dan tetaplah menghubungkan kekeluargaan, karena sesungguhnya kamu akan terus mendapat pertolongan dari Allah SWT. Selama kamu mau melakukan hal tersebut”.

2.Dilapangkan Rezeki

IKLAN

Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!

Daripada Ibn Shihab dia berkata; Anas bin Malik berkata kepadaku bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

“Barangsiapa ingin dilapangkan pintu rezeki untuknya dan dipanjangkan umurnya hendaknya ia menyambung tali silaturahmi.” (HR. Bukhari) [Shahih No.5986 Versi Fathul Bari].

3.Tanda Orang Beriman

IKLAN

Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!

Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu dari Nabi shallallahu alaihi wasallam beliau bersabda:

“Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaknya ia memuliakan tamunya, dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaknya ia menyambung tali silaturahmi, dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaknya ia berkata baik atau diam.” (HR. Bukhari) [Shahih No.6138 versi Fathul Bari].

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI