Apabila berada dalam kesedihan, kita selalunya gagal melawan rasa ‘down’ yang kita rasai. Duduk termenung meratap nasib diri. Tertanya-tanya mengapa nasin jadi begitu, jadi begini.

Sabar dan terus sabar, itulah nasih yang sering diberikan oleh orang-orang terdekat. Ya! Bercakap memang mudah. Bagi yang melalui kesedihan itu, tidak mudah untuk ‘melawannya.’

Bacalah zikir ini sekiranya menghadapi kepedihan takdir. Bacalah zikir ini bagi membuang kepedihan takdir.

Ustazah Norhafizah Musa, dalam ceramahnya ada mengajarkan satu ayat dan zikir yang mampu membantu buang hati yang pedih dengan takdir yang dihadapi. Seperti kata ustazah lagi, takdir tak pedih kita rasa pedih sebab hati kita kotor.

Jika Dalam Keadaan Sedih & Sukar Terima Takdir, Bacalah Zikir Ini
Photo by antoni-shkraba from Pexels.

Apabila Allah datangkan sesuatu ujian, kita rasa pedih hati dan merungut. Berkeluh kesah itu tanda hati kita kotor!

Jadi, mari sama-sama kita amalkan ayat dan zikir yang diajarkan oleh ustazah Norhafizah Musa untuk buang pedih dalam hati atas takdir yang menimpa.

BACALAH ZIKIR INI JIKA MENGHADAPI KEPEDIHAN TAKDIR

Inilah ayat dan zikir yang boleh dibaca dan amalkan selalu jika hati rasa risau dan pedih dengan takdir yang menimpa. Maksudnya, kita serah balik pada kebijaksanaan Allah dalam mengaturkan hidup kita. Yakinlah! Allah Maha Mengetahui.

IKLAN

إِنَّ رَبِّى لَطِيفٌ لِّمَا يَشَآءُ ۚ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلْعَلِيمُ ٱلْحَكِيمُ ﴿١٠٠﴾؅

Maksudnya: “…Sesungguhnya Tuhanku lemah-lembut tadbirNya bagi apa yang dikehendakiNya; sesungguhnya Dia lah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.” Surah Yusuf : 100

Jika Dalam Keadaan Sedih & Sukar Terima Takdir, Bacalah Zikir Ini
Photo by mikhail-nilov from Pexels.

Lagi satu, jika rasa nak marah sangat pada anak-anak yang nakal dan selalu buat hal, jangan sebut yang bukan-bukan, sebaliknya bacalah ayat al Quran seperti di bawah:

IKLAN

سَتَجِدُنِي إِن شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ (102)

Maksudnya: “InsyaAllah engkau akan mendapatiku termasuk orang yang sabar.”

Alhamdulillah. Terima kasih pada ceramah ustazah Norhafizah Musa yang menyebarkan ilmu yang amat bermanfaat ini. Semoga ibu bapa yang membaca perkongsian ini akan mendapat kebaikan yang banyak. Insyaa Allah. Wallahua’lam.

IKLAN

Sumber kredit: Ustazah Siti Khadijah Top image: Photo by mikhail-nilov- from Pexels.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI