Walau apa pun jenis rambut anda, bergantung pada perapi penghidratan untuk menjadikan kunci rambut lebih licin dan lebih mudah diselenggara. Kunci untuk mendapatkan rambut seperti model yang ada dalam iklan produk rambut ada di sini.

Walaupun selepas menggunakan perapi dengan kerap, anda mungkin melakukan semuanya dengan salah. Perapi bertindak sebagai perisai untuk kutikula rambut terhadap kerosakan luaran. Selain memulihkan tekstur semula jadi dan kelicinan rambut, ia juga membantu mengurangkan keriting. Walaupun anda telah menyejukkan rambut anda selepas mencucinya, beberapa kesilapan biasa boleh merosakkan rambut. Antara kesalahan yang selalu anda lakukan yang harus dihentikan dengan segera:

ARTIKEL BERKAITAN: Tiada Lagi Rambut Leper Dan Berminyak Di Sebalik Hijab Dengan Perapi Ini

1. Tidak mencari yang satu

Apabila ia datang kepada perapi, tidak ada perkara seperti satu saiz sesuai untuk semua. Mengetahui tekstur rambut semulajadi dan masalah rambut boleh membantu memilih produk yang sesuai untuk rambut anda. Fikirkan tentang panjang, ketebalan dan sejauh mana rambut anda rosak. Apabila menggayakan rambut, memilih produk yang tidak menambah pukal yang tidak perlu adalah penting. Ramai orang mempunyai masalah dengan rambut mereka menjadi keriting dan yang ingin mengawal isu ini harus mendapatkan botol dengan perkataan ‘melicinkan tekstur rambut’ atau ‘anti keriting atau kawalan keriting’ di atasnya. Pilih produk yang berkhasiat dan nyaman jika anda mempunyai rambut kerinting.

2. Pengagihan tidak sama rata

Jika anda menggunakan perapi yang sesuai untuk jenis rambut anda, bravo! Tetapi adakah anda menggunakannya dengan betul? Sesetengah orang mendapati bahawa menggunakan jari mereka sudah memadai untuk menguraikan dan menyebarkan bahan tersebut. Dan jika itu yang diperlukan, maka itu hebat!

Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai rambut lebat atau kerinting mungkin mengalami kesukaran. Penyelesaian yang ideal ialah menggunakan sikat gigi lebar untuk membahagikan rambut anda kepada beberapa bahagian, kemudian sapukan sedikit produk pada setiap sisi secara individu. Menyebarkan bahan dengan lebih sekata mengurangkan keguguran rambut.

IKLAN

3. Cepat mencuci

Sama ada anda menghadiri kuliah pagi, persidangan zoom atau sebarang komitmen lain, anda boleh menggunakan dan membersihkan perapi dengan cepat. Anda perlu memberi perapi sedikit masa untuk melakukan perkara itu, 3 hingga 5 minit adalah masa minimum yang baik untuk membersihkannya.

ARTIKEL BERKAITAN: Rambut Hampir Botak, Gadis Ini Kongsi Guna Syampu, Perapi, Tonik & Serum Drugstore

4. Penggunaan perapi berlebihan

IKLAN

Dalam misi untuk memperbaiki tekstur dan kilauan rambut anda, jangan keterlaluan jumlah perapi. Jenis dan panjang rambut menentukan jumlah produk yang perlu digunakan. Contohnya, mereka yang berambut nipis hingga pendek memerlukan lebih sedikit, manakala mereka yang berambut lebat atau panjang memerlukan lebih banyak perapi. Pastikan anda tidak menggunakan lebih daripada saiz syiling dan tambah lebih banyak hanya jika anda rasa keseluruhan panjang rambut anda tidak ditutup.

5. Menjaga rambut

Meninggalkan rambut berhawa dingin anda adalah satu kesilapan besar kerana ia menyekat liang kulit dan berisiko kerengsaan kulit. Ia juga boleh menyebabkan sakit belakang jika anda membiarkan rambut basah anda melekat di leher dan belakang anda untuk masa yang lama. Sangat mudah untuk mengundang masalah kulit dengan tidak membersihkan kulit dengan betul. Gunakan topi mandi atau klip cakar yang longgar untuk melindungi rambut anda. Produk ini juga mungkin dicuci dari badan anda semasa mandi selepas merapikan rambut.

6. Tidak menggunakan perapi awal

IKLAN

Mengkondisikan rambut sebelum mencucinya dengan syampu ialah cara terbaik untuk mengurangkan keriting dan memberikan rambut kering, bergelombang sedikit kelantangan dan kebolehurusan. Tanpa membilas, gosokkan perapi dan sapukan ke seluruh rambut. Tunggu beberapa minit dan kemudian basuh bersama-sama. Ini akan memberikan kelembutan dan keanjalan pada rambut anda tanpa mengeringkannya.

7. Mencuci rambut hanya dengan air

Godam ini sangat mudah apabila anda perlu tergesa-gesa keluar tanpa menyikat rambut. Mencuci rambut bersama dengan perapi menawarkan banyak kelebihan. Hanya sapukan perapi pada rambut yang basah dan urut kulit kepala dengan lembut. Biarkan selama beberapa minit dan basuh. Ini mungkin jawapan untuk menghidratkan kulit kepala anda dengan betul jika anda mempunyai kulit kepala yang kering.

Buat Perapi DIY Anda

Ini mungkin kedengaran aneh, tetapi ia telah berjaya untuk ramai orang dan patut dicuba. Jika anda telah kehabisan perapi, jangan risau. Anda boleh menggunakan perapi biasa, apa yang anda perlu lakukan ialah cairkan dengan air dan buih pada tangan anda untuk menghasilkan emulsi. Kemudian, sapukan pada rambut yang basah dan biarkan ia kering. Kini anda mempunyai formula anda sendiri untuk rambut licin seperti sutera sepanjang hari!

Walaupun perapi adalah cara untuk rambut licin dan berkilat, ia lebih daripada sekadar produk mewah. Selepas semua kerosakan yang dialami oleh rambut anda, adalah penting untuk menambahnya dengan perapi yang menghidratkan. Bergantung pada jenis dan tekstur, adalah penting untuk meneroka produk yang sesuai untuk rambut anda dan berpegang padanya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/rToMaEYOBAE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI