Ini adalah bahan misteri mengapa sebilangan penjagaan kulit yang hebat membuktikannya lebih penting perlu perhatian anda. Asid Azelaic adalah salah satu ramuan tersebut!

Sebilangan besar penyelidikan telah menunjukkan bahawa asid azelaic dapat mengurangkan penampilan cela kulit, membantu memudarkan bekas jerawat dan perubahan warna lain, memperbaiki permukaan kulit dan memperlihatkan warna kulit yang lebih sekata. Malah sesuai dengan semua jenis kulit, ringkasnya, asid azelaic adalah ramuan yang perlu anda ketahui.

Apakah Asid Azelaic?

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Secara kimia, asid azelaic adalah asid dikarboksilik, jenis asid ini adalah mesra kulit. Ia berfungsi pada kulit sebagai pengelupasan yang lembut yang membantu menghilangkan liang pori dan menghaluskan permukaan kulit. Asid Azelaic juga mengurangkan faktor kulit yang menyebabkan kepekaan dan lebam serta memberikan faedah antioksidan. Dalam satu perkataan, WOW!

Asid Azelaic berasal dari biji-bijian seperti barli, gandum dan rai, tetapi bentuk makmal yang biasanya digunakan dalam produk penjagaan kulit kerana kestabilan dan keberkesanannya.

Sebilangan besar kajian mengenai ramuan ini telah melihat produk topikal hanya dengan preskripsi dengan kepekatan antara 15% dan 20%, tetapi ada faedah luar biasa yang dapat dilihat walaupun pada kepekatan yang lebih rendah.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bahan Apa Yang Perlu Digabungkan Dan Dielakkan Dalam Rutin Penjagaan Kulit Anda

Kehebatan Asid Azelaic Merawat Masalah Kulit Wajah

Memerangi Bakteria Jerawat

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh
Sumber gambar: Very Well Health

Asid Azelaic adalah antibakteria yang bermaksud berfungsi untuk membunuh bakteria jerawa, dan tidak seperti banyak asid lain yang melawan jerawat (salisilik, glikolik, dan asid hidroksi alfa), asid azelaic adalah pilihan OTC yang sebenarnya cukup kuat untuk melawan jerawat sista. Asid Azelaic memerangi jerawat dengan menyelam ke dalam liang pori anda dan mengurangkan kandungan asid lemak bebas di kulit. Ini mewujudkan persekitaran kulit yang kurang mesra bakteria jerawat. Terdapat juga bukti bahawa asid azelaic mengganggu fungsi sel normal bakteria jerawat dengan berkesan membunuhnya dari dalam ke luar.

Lebih selamat daripada ubat jerawat

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Bagi mereka yang mencari rawatan jerawat yang kuat tetapi tanpa kesan sampingan yang menakutkan, asid azelaic adalah pilihan yang lebih selamat. Dalam perbandingan krim asam azelaic dengan ubat jerawat oral dalam rawatan jerawat yang teruk, para penyelidik mendapati bahawa asid azelaic hampir sama berkesannya dengan isotrentinoin dalam merawat jerawat yang teruk dengan kerengsaan kulit yang jauh lebih sedikit dan tidak ada risiko kecacatan kelahiran.

Mencegah jerawat tumbuh

Asid Azelaic adalah komedolitik yang bermaksud mencegah whiteheads dan bintik hitam yang akan terbentuk. Dengan menjaga pori-pori bersih, whiteheads dan blackhead tidak akan terbentuk daripada kelebihan minyak atau penumpukan sel kulit mati. Asid salisilik dan benzoil peroksida juga merupakan komedolitik.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kulit Berminyak dan Rawan Jerawat, Ini Senarai Pelindung Matahari Terbaik Menurut Pakar

Membuang Sel Kulit Mati

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh
Sumber gambar: Stylecraze

Asid Azelaic meningkatkan kadar pergantian sel-sel kulit mati dan ketika ia kelihatan keluar dari wajah anda, pori-pori akan jadi lebih bersih. Sebab saintifiknya ialah asid azelaic mempunyai sifat keratolitik seperti ramuan asid salisilat dan benzoil peroksida. Wajah anda, mempunyai liang yang tidak tersumbat dan lebih jelas mencegah jerawat di masa akan datang.

Meringankan Parut Melasma dan Jerawat

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Asid Azelaic meringankan hiperpigmentasi dengan mengurangkan pengeluaran melanin di kawasan hiperaktif iaitu bintik-bintik gelap pada kulit. Asid Azelaic membatasi penciptaan melanin dengan menghalang tirosinase, enzim yang diperlukan untuk pengeluaran melanin di kulit anda. Cara yang baik untuk asid azelaic menghalang enzim dan barisan pengeluaran melanin terhenti. Kurang melanin yang diciptakan adalah yang memudarkan hiperpigmentasi, terutamanya kawasan gelap yang tidak disebabkan oleh cahaya matahari. Secara keseluruhan, rawatan topikal asid azelaic mengurangkan melanin yang memudarkan hiperpigmenasi seperti melasma dan parut jerawat. Malangnya, asid azelaic tidak memudarkan jeragat atau bintik-bintik usia.

Anti-Keradangan

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh
Sumber gambar:eMediHealth

Asid Azelaic bersifat anti-radang yang bermaksud mengurangkan kemerahan, sakit dan bengkak dari jerawat, rosacea, atau jenis keradangan lain. Untuk kulit yang berjerawat, asid azelaic menenangkan jerawat dan mencegah jerawat baru berkembang. Bagi mereka yang menghidap rosacea, asid azelaic menenangkan kemerahan dengan melegakan keradangan yang mendasari yang menyebabkan rosacea. Selain itu, asid azelaic lebih ringan daripada agen antibakteria lain, menjadikannya bahan utama untuk mengelupas dan membersihkan liang dengan lembut tanpa merengsakan rosacea atau kulit sensitif secara umum.

Cara menggunakan asid azelaic

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Asid Azelaic boleh digunakan sendiri atau dipasangkan dengan bahan penenang dan pencerah lain seperti niacinamide, asid hidroksi atau antioksidan. Umumnya dapat digabungkan dengan produk lain kerana asid azelaic adalah molekul yang stabil. Anda boleh gabungkan asid azelaic dengan pelembap dan pembersih lembut atau pencuci sulfur jika anda mempunyai jerawat atau rosacea.

IKLAN

Menggunakan asid azelaic pada waktu malam, sebagai langkah terakhir dalam rutin penjagaan kulit anda untuk mengelakkannya daripada berlumuran. Gunakan sebagai rawatan tempat untuk kulit yang meradang atau gelap, mencampurkan asid ini, sehingga tidak meninggalkan demarkasi yang tajam. Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Boleh Cerahkan Kulit Badan & Ketiak Dalam Masa Dua Minggu, Bila Sapu Langsung Tak Rasa Melekit

Produk terbaik yang mengandungi Asid Azelaic

The Ordinary Azelaic Acid serum

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Serum Asid Azelaic Asid membantu memperbaiki cela serta bintik-bintik gelap. Formulasi ini menawarkan perlindungan antioksidan, dapat membantu meringankan hiperpigmentasi dan dapat membantu memperbaiki tekstur kulit. Cukup lembut untuk digunakan hingga dua kali sehari dan mengandungi 10 persen asid azelaic untuk membantu mencerahkan kulit anda.

BELI DI SINI:

Paula’s Choice Niacinamide + Azelaic Acid Duo

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

IKLAN

Menurut pakar, gabungan asid azelaic, niacinamide dan asid salisilik umumnya dianggap selamat untuk wanita hamil dan sedang menyusui. Ia bekerjasama untuk menghasilkan kombinasi anti-radang yang cukup berkesan. Bersama-sama, ketiga-tiga bahan ini mensasarkan jerawat, mengurangkan liang pori, memperbaiki kusam, mengurangkan kemerahan dan mengurangkan penampilan warna dan tekstur kulit yang tidak rata.

BELI DI SINI:

First Aid Beauty’s Skin Rescue Oil-Free Mattifying Gel Moisturizer

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Asid Azelaic bahan lembut ini secara keseluruhan terdapat dalam banyak pelembap tetapi masih merupakan bahan aktif. Anda yang mempunyai kulit yang sensitif, tidak digalakkan menggabungkannya dengan bahan aktif lain. Pelembap gel bukan komedogenik First Aid Beauty untuk kulit yang mudah berjerawat dengan penghidratan sambil mengawal minyak. Ia mempunyai tekstur yang menyegarkan seperti air dan menyerap dengan serta-merta!

BELI DI SINI:

PCA Skin Pigment Gel

Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Dalam gel wajah ini, asid azelaic menggabungkan kekuatan dengan dua pengelupasan lembut lain, asid kojik dan asid laktik, untuk membantu meringankan bintik-bintik gelap dan mengurangkan penampilan hiperpigmentasi dengan kerengsaan minimum. Bahkan bagi mereka yang mempunyai kulit sensitive, formula ini digunakan sebagai perawatan spot, jadi oleskan secara langsung ke bintik-bintik matahari, bekas jerawat atau kawasan kulit anda yang gelap oleh melasma setiap hari untuk hasil terbaik.

BELI DI SINI:

Hasil tidak akan nampak dalam semalam. Konsistensi adalah kunci. Anda memerlukan penggunaan topikal yang konsisten selama 6-8 minggu sebelum anda mula melihat peningkatan. Bersabar perkara baik datang kepada mereka yang menunggu. Sekiranya anda tidak melihat peningkatan selepas 90 hari, maka anda dicadangkan untuk mencuba produk asid azelaic yang berbeza atau bahan pencegah jerawat lain seperti adapalene, benzoil peroksida, atau asid salisilik.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI