Mencari foundation dan tekstur asas yang tepat sama sukarnya dengan mencari Mr. Right. Berdiri di lorong alat solek menatap barisan warna foundation, cuba memilih ‘yang mana satu’, boleh jadi anda akan termenung lama di situ!

Inilah semua perkara yang anda ingin tahu mengenai foundation. Oleh itu, baca semua soalan lazim yang pernah bermain di fikiran anda untuk memahami jenis foundation yang sesuai dengan jenis kulit anda. Bagus untuk pemula!

S: Apa yang harus saya cari semasa membeli foundation? Terdapat banyak di pasaran. Ada krim, serbuk. Apakah jenis yang sesuai untuk saya?

J: Terdapat dua perkara yang perlu dipertimbangkan.

Pertama ialah coverage. Apakah jenis coverage yang anda cari? Kemasan matte, sesuatu yang glowing, lebih banyak coverage, tidak ada coverage.

Kedua yang perlu dipertimbangkan adalah apakah jenis kulit anda?

Sekiranya kulit anda lebih kering, pilih formula seperti krim atau cecair. Sekiranya anda mempunyai lebih kepada kombinasi dengan kulit berminyak, sebilangan wanita sebenarnya lebih suka mempunyai penampilan yang lebih semi-matte, jadi sesuatu yang akan tetap ada dengan sedikit serbuk dan sebagainya.

Sumber gambar: Cult Beauty
S: Perlu atau tidak menggunakan primer sebelum menggunakan foundation?

J: Sudah tentu. primer menganjalkan untuk mempunyai manfaat penjagaan kulit. Sekiranya anda miliki kulit kombinasi, gunakan mattifying primer. Sekiranya anda mahukan penampilan yang lebih glowing, boleh gunakan glowing primer.

S: Saya mempunyai kulit kombinasi dan berminyak di daerah T-zon. Bolehkah saya menggunakan mattifying primer hanya di T-zon?

J: Sudah tentu. Pada umumnya individu yang mempunyai kulit kombinasi cenderung mempunyai sedikit pipi yang normal hingga kering sehingga tidak semestinya menggunakan mattifying primer di seluruh bahagian. Tumpukan perhatian pada daerah T-zon. Pelembap yang anda gunakan di seluruh wajah sudah cukup untuk menjaga foundation itu sama seperti pada bahagian pipi.

S: Adakah saya boleh memakai foundation yang kering?

J: Tidak ada peraturan dengan menggunakan foundation. Setiap wanita boleh memakai apa sahaja yang mereka mahukan tanpa mengira jenis kulit. Sekiranya anda benar-benar menginginkan penampilan yang lebih glowing, gunakan mattifying primer.

Sumber gambar: Shisiedo
S: Ini semua mengenai pelapisan, bukan? Bagaimana dengan jenis kulit kering, bolehkah saya memakai foundation jenis serbuk?

J: Itu bergantung pada keadaan kulit, jika anda mempunyai kulit kering dan mahukan penampilan yang lebih matte, maka seharusnya memakainya.

S: Sekiranya saya selalu memakai satu foundation untuk siang dan malam atau bolehkah saya mencampurkannya?

J: Sudah tentu. Pilih foundation yang tahan selama 12 jam atau yang sesuai untuk dipakai pada waktu malam. Anda tidak mahu mengaplikasikan semula keseluruhan solekan, anda hanya boleh menyegarkan semula solekan. Terapkan, ini sangat mudah, dan anda boleh bersiap sedia untuk waktu petang dan apa jua keadaannya.

S: Bagaimana sebenarnya saya memadankan warna foundation dengan wajah?

J: Terdapat beberapa petua mudah, untuk memadankan dari bahagian pipi selalu pastikan bahawa anda sepadan dengan warna di dada saya dan bukan warna di leher kerana kawasan itu tidak terdedah matahari.

IKLAN
Sumber gambar: Womentips.co

Adalah idea yang baik untuk menyapukan sedekat mungkin dan tempat yang paling anda perlukan. Sebilangan besar wanita, memerlukan liputan di bahagian tengah wajah dan anda harus memusatkan perhatian ke telinga kerana di situlah anda memerlukan liputan yang lebih sedikit.

S: Bagaimana saya harus menggunakan foundation dari bahagian tengah wajah. Sekiranya saya selalu menggunakan berus atau boleh menggunakan jari?

J: Ini semua pilihan peribadi dan ini juga berdasarkan liputan yang anda mahukan. Apa sahaja yang paling selesa. Berus foundation sangat bagus tetapi terdapat sedikit pembaziran produk. Jari pula bagus untuk memanaskan foundation ke dalam kulit sehingga foundation kelihatan lebih menyerupai kulit.

S: Saranan untuk mencuci span solekan?

J: Ini sangat menyeronokkan dan mudah. Yang perlu saya buat ialah buka tutup, ia akan terpisah dan ia kembali, dan saya sebenarnya boleh mencucinya dengan sabun ringan biasa, sesuatu yang biasanya saya cuci dengan asas berus.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Semuanya Anda Perlu Tahu Tentang BEAUTY BLENDER Dan Cara Menguruskannya

S: Bagaimana dengan concealer, bolehkah saya menggunakan berus atau menggunakan jari sahaja?
Sumber gambar: Good Housekeeping

J: Itu bergantung di mana Kawasan anda mahu sembunyikan. Sekiranya anda menyembunyikan cela atau pigmentasi dan sebagainya dan anda mahukan aplikasi yang tepat, penggunaan berus sangat bagus kerana anda sebenarnya boleh mencampurkannya. Apa yang berlaku dengan minyak di jari anda sebenarnya boleh terus mengeluarkan produk tersebut. Anda akan berada di sana selama berjam-jam di hadapan cermin.

Satu-satunya perkara yang bagus gunakan jari manis anda. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan concealer di bawah mata, maka jari adalah alat aplikasi terbaik untuk itu penggunaan concealer.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Solekan Bercapuk & Jadi Hodoh, Ini Cara Betul Pilih Foundation Ikut Tona Kulit…

S: Adakah tip dan trik lain untuk menerapkan foundation? Bagaimana dengan kawasan yang sukar seperti hidung, atau mata dan garis rahang?

IKLAN

J: Jika anda menumpukan pada penggunaan foundation dari bahagian tengah wajah terlebih dahulu, gunakan berus asas, penting untuk tidak menggunakan sehingga semua produk telah benar-benar disimpan dari berus. Gunakan apa yang tinggal di berus sebelum anda membuat permohonan semula.

S: Bagaimana jika saya mempunyai foundation yang terlalu banyak di wajah ? Sekiranya saya melepaskannya atau hanya menggunakan jari saya untuk mencampurkannya?

A: Sekiranya ada lebihan, tisu mungkin merupakan idea yang baik. Tetapi cukup mengunakan jari untuk mengadunkannya sepanjang masa.

S: Bagaimana dengan di akhir rutin foundation saya, sekiranya saya menggunakan bedak di atas atau sekiranya saya menggunakan setting spray
Sumber gambar: Fit & Elegan

A: Kedua-duanya. Tetapan semburan hebat sebelum dan selepasnya. Setting Spray menetapkan solekan dan membantu anda merasa lebih santai kerana anda akan memperoleh kemasan yang bertahan seharian. Perkara lain dengan serbuk adalah bahawa jika anda mempunyai T-zon berminyak, serbuk diperlukan di mana Kawasan yang cenderung mendapat sedikit minyak. Sekiranya anda mempunyai hari yang sangat panjang di tempat kerja, dan akan keluar pada malam, anda boleh menggunakan setting spray untuk menyegarkan solekan anda.

S: T-zon yang lebih berminyak, bolehkah sekiranya saya menggunakan compact powder atau loose powder? Adakah terdapat perbezaan antara kedua-dua ini?

J: Anda tahu sekarang ada trend sebenar dengan loose powder dan cara anda menggunakannya. Sekali lagi, ini adalah keutamaan, sebenarnya. Sebilangan besar formula datang dalam formula compact atau formula loose, serupa antara satu sama lain.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Semak Tip Mudah Memilih 10 Loose Powder Pilihan Yang Terbaik Untuk Menyamari Kulit Tidak…

S: Kembali ke concealer, adakah saya mesti melakukannya selepas foundation?

J: Ya, untuk meletakkan foundation terlebih dahulu kerana apa yang anda dapati adalah bahawa anda banyak perkara yang perlu sembunyikan dengan foundation dan kemudian anda perlu menerapkan hanya sentuhan terakhir dengan concealer supaya anda tidak berlebihan dengan liputan.

S: Dari segi warna concealer saya, adakah saya harus lebih terang atau gelap? Apa peraturannya?

J: Ini benar-benar sama dengan foundation, jika anda menyembunyikan cela atau pigmentasi. Tetapi jika anda cuba menyembunyikan sedikit pigmentasi atau kemerahan, ada baiknya sedikit lebih pekat foundation dan penyembunyian daripada warna kulit anda. Apa sahaja yang lebih ringan adalah terbaik.

IKLAN
S: Adakah mempunyai petua tip-tip foundation atau concealer lain? Contohnya, saya pernah berfikir ‘saya memakai warna concealer yang salah’ atau ‘terlalu terang untuk saya.’?

J: Falsafah mengenai foundation adalah bahawa kulit semestinya kelihatan seperti kulit. Semestinya versi kulit anda lebih baik kerana itulah yang diinginkan oleh kebanyakan wanita, agar kelihatan cantik dan sihat.

Petuanya ialah jika anda membuat kontur, pastikan anda menyatu dan memahami bahawa kontur untuk malam atau selfie Instagram berbeza sama sekali. Ada cara untuk melakukan kontur secara halus dan menyatu dengan sangat baik, berbanding dengan penampilan yang berstruktur dan berkontur yang hanya sesuai untuk selfie dan waktu malam anda dan khususnya pencahayaan.

S: Perlukah concealer lebih ringan daripada foundation?

J: Tidak semestinya lebih ringan daripada foundation anda hanya kerana biasanya yang cuba kita sembunyikan adalah berusaha menyembunyikannya. Anda tidak mahu menonjolkan, tetapi mahu menyembunyikan. Ia mestilah warna yang sama dengan foundation anda.

S: Adakah boleh mencampurkan foundation dari jenama yang sama, contohnya warna yang lebih gelap dengan warna yang lebih ringan, hanya untuk mendapatkan warna yang sesuai untuk saya?

J: Sudah tentu. Tidak ada peraturan atau alasan mengapa anda tidak dapat mencampurkannya. Bagus untuk anda kerana bersikap proaktif mencari warna yang sempurna.

S: Dengan foundation cecair, adakah saya mengesyorkan menggunakan bahagian belakang tangan saya untuk mencampurkan kedua-dua warna?

J: Ya, betul. Belakang tangan adalah idea yang baik.

Sumber gambar: Fashion potluck
S: Sekiranya saya mahukan kemasan yang lembap, adakah saya masih menggunakan loose powder selepas foundation?

J: Sekali lagi, bergantung pada jenis kulit. Sekiranya anda lebih berminyak di T-zon, kulit gabungan anda, hanya perlu menggunakan serbuk itu, tetapi jika anda memilih penampilan yang glowing, anda mungkin akan membuang serbuk itu.

S: Bagaimana saya menghentikan foundation saya kelihatan cacky setelah beberapa lama?

J: Kita perlu kembali ke penjagaan kulit. Dari pemahaman anda bersisik bermaksud kelihatan sedikit kering. Menggunakan illuminating primer, pastikan bahawa anda menggunakan jenis penjagaan kulit yang betul, iaitu pelembap. Juga, periksa formula anda. Mungkin formula foundation terlalu kering untuk kulit anda, yang menjadikannya terpisah dan menjadi sedikit bersisik.

S: Bolehkah saya menggabungkan foundation dengan berus atau span?
Sumber gambar: Beauty Editor

J: Ya, betul, apa sahaja yang perlu anda lakukan. Kecuali jika anda sangat profesional menggunakan berus solekan, percampuran mungkin lebih mudah dilakukan dengan jari atau span, sementara berus asas adalah baik untuk benar-benar menggunakan produk.

S: Apa yang terbaik apabila saya mempunyai kulit yang sangat berminyak dan foundation cenderung berpisah sejurus selepas permohonan?

J: Sekali lagi, kembali ke penjagaan kulit, pelembap dan primer pelembap juga, dan serbuk lut yang tidak kelihatan. Semak formula anda mahukan penampilan yang glowing apabila anda mempunyai warna kulit berminyak, tetapi jika ia menjadikan foundation anda terpisah, itu mungkin bukan formula yang tepat untuk anda. Cubalah pelembap dan primer yang bebas minyak.

SUMBER: Tips from Estée Lauder’s National Education Manager

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI