Whitehead atau (bintik putih) dan blackhead (bintik hitam) sering terjadi pada wajah, dahi dan hidung. Biasanya akan disertai dengan kehadiran jerawat. Ia terjadi akibat pengumpulan kotoran di bahagian bawah lapisan kulit. Whitehead terjadi akibat pengumpulan lebihan sebum atau minyak di dalam liang roma kulit.

Manakala blackhead pula adalah disebabkan oleh pori-pori tersumbat. Blackhead berada betul-betul di bawah permukaan kulit, Blackhead pada kulit sangat mudah dikenalpasti. Ia kebiasaannya muncul sebagai benjolan kecil dan sedikit timbul serta kelihatan hitam di atas permukaan kulit.

Selain mendapatkan rawatan di spa, ada cara mudah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah untuk menghilangkan whitehead dan juga blackhead.

MINYAK BAYI/ BABY OIL
Menghilangkan whitehead dan blackhead menggunakan baby oil cukup mudah. Caranya keringkan wajah terlebih dahulu, kemudian usapkan baby oil pada wajah dan tunggu selama 30-60 minit. Setelah itu wajah dilap hingga bersih dari minyak, lalu bilas dengan air hangat.


UBAT GIGI
Cara ini sangat mudah. Caranya, cukup dengan oleskan ubat gigi secara merata. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Dicadangkan untuk menggunakan ubat gigi yang berbahan herba.

IKLAN

LIDAH BUAYA
Oleskan gel yang ada di tengah lidah buaya secukupnya dan secara merata pada bahagian kulit yang terlibat, biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air bersih. Lidah buaya juga bermanfaat untuk mencerahkan kulit wajah, menyegarkan wajah, dan mengecilkan pori-pori wajah.

TUALA SUAM
Cuci wajah atau letakkan tuala kecil yang sudah direndam dengan air panas. Biarkan tuala suam, kemudian letakkan di atas permukaan wajah. Ia akan membuatkan pori-pori kulit membesar sehingga whitehead dan blackhead jadi lebih mudah untuk dibersihkan. Gunakan alat pencungkil wajah untuk membuang whitehead dan blackhead. Penggunaan tuala yang direndam dengan air panas juga mengurangkan risiko adanya infeksi ketika proses mencungkil whitehead dan blackhead.

IKLAN

PUTIH TELUR DAN MADU

Oleskan campuran putih telur dan madu pada wajah, biarkan selama 20 hingga 30 minit, lalu bilas dengan air suam. Campuran ini efektif untuk menghilangkan dan mencegah terjadinya whitehead dan blackhead.
Putih telur mengandungi nutrisi yang bagus untuk kulit dan sangat sesuai digunakan sebagai masker wajah. Selain itu bahan tersebut dapat mengecilkan kan pori-pori pada kuli wajah.

IKLAN

TOMATO

Kupas tomato dan oleskan di bahagian wajah yang ada whitehead dan blackhead sebelum tidur. Biarkan semalaman, kemudian bersihkan dengan air suam di pagi hari. Tomato memiliki sifat antibakteria alami yang dapat menghilangkan whitehead dan blackhead. Tomato juga mengandung lycopene yang memberikan efek antioksidan pada kulit dan menghilangkan semua radikal bebas penyebab kerosakan kulit.

CUKA EPAL
Bersihkan wajah terlebih dahulu, celupkan kapas muka ke dalam cuka epal dan tempekkan kapas tersebut pada wajah. Fokuskan di bahagian wajah yang ada whitehead dan blackhead. Biarkan sehingga kering. Anda boleh membiarkannya tanpa membilas selama beberapa jam atau semalaman. Jika memiliki kulit sensitif, campurkan cuka epal dengan sedikit air. Lakukan setiap malam. Sifat antibakteria dalam cuka epal dapat membersihkan pori-pori pada kulit wajah.


Selamat mencuba!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI