Nama, Noor Faezah Md Elai atau Faezah Elai mula melonjak naik dalam industri hiburan tanah air sejak membintangi drama slot Akasia di TV3 yang berjudul Sutera Maya. Meski pembabitan seninya tidak lagi seaktif dulu, namun penampilan ibu kepada lima cahaya mata ini sering menjadi sorotan dan meraih perhatian!

Sehubungan itu, Pelakon Faezah Elai sememangnya menekankan setiap pemakaian yang digayakan olehnya. Malah, jelasnya makna sebenar fesyen itu terletak pada penampilan setiap individu yang menggayakannya.

Fesyen Tidak Hanya Bersandar Pada Jenama Mewah!

Hijab Tutup ‘Dada’ Juga Sebahagian Fesyen! Faezah Elai Akui Selesa, Mahu Kekal Istiqamah

Tegasnya lagi, fesyen tidak hanya berladaskan pada sebuah penjenamaan semata-mata, sebaliknya keserasian dan keselesaan pemakai ketika berfesyen adalah antara perkara yang perlu diutamakan.

Bintang jelita anak jati kelahiran Pulau Mutiara ini, turut mempunyai sudut pandang sendiri mengenai cara berpakaian, berfesyen dan menutup aurat.

“Satu perkara yang saya fahami tentang fesyen adalah, ia tidak terletak pada jenama. Anda tidak perlu menyandarkan fesyen pada jenama seperti Prada, Chanel atau Louis Vuitton untuk kelihatan ‘Fashionable’, tetapi semuanya tertakluk bagaimana anda menggayakanya.

“Fesyen bermakna selesa dan berkeyakinan.. Tapi sedih bilamana pemahaman orang kita tentang fesyen, sampai orang luar tengok, keliru yang menggayakan fesyen itu beragama apa.

IKLAN

Artikel berkaitan: Hanya Makan Nasi Beras Perang, Rahsia Faezah Elai Hilang 13 Kg Ketika Berpantang

“Saya tak bermaksud bila berfesyen perlu menggayakan tudung labuh, pakai jubah, pakai seluar atau skirt, sebab saya tidak menilai orang dari apa yang mereka pakai.

“Islamnya seseorang itu terletak pada Rukun Islamnya, bukan baju dia. Kalau semua tutup aurat sekalipun hingga nampak mata saja.

“Tapi Rukun Islam pun tak penah buat, yang tu bukan islam, setakat pakai jubah dan tudung labuh ke lutut, perempuan arab yang bukan islam pun pakai yang sama,” kongsinya.

IKLAN

Tudung Labuh Juga Boleh Digayakan Sebagai Fesyen Patuh Syariah

Hijab Tutup ‘Dada’ Juga Sebahagian Fesyen! Faezah Elai Akui Selesa, Mahu Kekal Istiqamah

Dalam pada itu, Faezah, 38, turut mengajak orang ramai untuk istiqamah berhijab dengan cara yang sempurna dan mematuhi syariah.

“Cuma, untuk yang bertudung tu, bila orang tengok, orang tau hang tu Islam.. tak kisah lah hang lilit tudung macam mana pun.

“Contoh macam sis, walaupun sis macam Jessica Alba, tapi memang semua tau dah sis Muslim. Kalau Trumph tengok, dia tembak terus. Walaupun langsung tak sempurna cara sis tutup aurat..

IKLAN

“You know what I mean? Jangan salah faham pulak.. Don’t manipulate my words okay.. Moga kita terus istiqamah,” akhirinya.

Untuk rekod, Faezah Elai mula yang mula berhijab sekitar tahun 2015 dan sehingga kini Faezah Elai amat menitikberatkan soal penampilan agar selari dengan imejnya sebagai seorang muslimah.

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari Media Hiburan

Artikel berkaitan: Miliki Senyuman Yang Menawan, Faezah Elai Kongsi Tip Mudah Caranya Jaga Gigi Kekal Putih

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.