Tahun baru adalah masa yang tepat untuk membuat permulaan yang baru. Sebagai wanita, pasti anda juga tidak sabar untuk mengetahui solekan yang akan menjadi trend pada tahun hadapan.

Sejak pandemik yang melanda dua tahun lalu, trend kecantikan adalah lebih ke arah minimalis. Namun melalui trend solekan 2023, anda akan melihat ‘kemunculan semula’ kosmetik yang lebih berwarna-warni dan dramatik.

Menurut pakar solek, ramalan kecantikan untuk tahun 2023 akan dipenuhi dengan warna yang lebih berani, kening yang dramatik, kilauan dan pelbagai lagi. Daripada trend ketika  ‘Fashion Week’ hinggalah kepada cadangan penata solek sendiri, berikut ialah 6 jenis solekan yang dijangkakan akan menjadi trend pada tahun 2023. Jum lihat!

#1Graphic Eyeliner

Populariti celak grafik sebagai pilihan solekan mata akan berterusan ke tahun hadapan. Solekan mata ringkas dengan rupa yang edgy ini sangat popular di kalangan selebriti. Celak berwarna juga akan menjadi trend tahun hadapan. Ini adalah peluang yang baik untuk ‘memperluaskan’ kreativiti anda dan mempamerkan bentuk mata dengan grafik yang lebih berwarna. Anda boleh cuba stail reverse cat eye atau double winged liner.

#2 Skinminimalisme

tren makeup 2023

Skinnimalism akan membuat kemunculan semula pada awal 2023 dan mendominasi trend kecantikan. Trend kecantikan ini memfokuskan pada kecantikan semula jadi dengan memilih rutin penjagaan kulit yang lebih ringkas dan rupa solekan yang lebih minimalis. Konsep ‘less is better’ dalam menggunakan skincare diaplikasikan dalam trend ini.

IKLAN

Jurusolek selebriti dan duta jenama Chanel; Tasha Reiko Brown meramalkan bahawa pada 2023, trend solekan akan kembali kepada kecantikan bersahaja secara keseluruhan serta menekankan tekstur semula jadi wajah dengan tona yang lebih lembut.

#3 Sunburn Blush

Sun-Kissed Blush Is Summer's Prettiest, It-Girl-Approved Makeup Trend - See Pics | Glamour UK

Trend solekan sunburn blush juga diramalkan akan kembali muncul pada tahun hadapan. Trend ini pada awalnya telah tular dan ditonton hingga ratusan ribu kali di laman TikTok. Ia membantu membuat wajah kelihatan segar dan kemerahan seperti kulit yang terdedah kepada matahari. Soleken ini disukai ramai karena dapat menonjolkan kecantikan kulit semula jadi dan tampak seperti ‘bercahaya’.

Seterusnya, menurut penata rias selebriti Jamie Greenberg; ramai orang ingin bereksperimen menggunakan pemerah pipi sebagai pengganti bronzer pada dahi, tulang pipi dan bahagian pelipis mereka pada tahun hadapan.

ARTIKEL BERKAITAN: Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

IKLAN

#4  Batu Permata

Expect To See These Makeup Trends Everywhere in 2023Seperti yang dipetik dari Instyle, penata rias selebriti Jo Baker berkata trend teratas yang akan muncul pada 2023 akan banyak bermain dengan tekstur, kilauan dan perhiasan. Solekan jenis ini mungkin kelihatan agak berlebihan, tetapi ia dijangkakan akan tular pada tahun 2023. Aliran solekan permata juga banyak dipengaruhi oleh siri TV remaja HBO iaitu Euphoria.

Euphoria' makeup: Looks you can recreate with eyeliner, soft shadows

Joe Baker menambah: “Permata adalah cara terbaik untuk mengekspresikan personaliti yang unik dan menambah kilauan yang menarik, sambil mengekalkan rupa yang elegan pada tampilan apapun.

#5 Bleached Brows

tren makeup 2023

IKLAN

Trend ini pada awalnya dipopularkan oleh Kendall Jenner pada Met Gala 2022. Trend bulu kening yang dilunturkan dianggap mampu menambahkan ‘getaran fesyen tinggi’ pada keseluruhan personaliti sambil menyerlahkan solekan mata. Model terkenal Bella Hadid tidak ketinggalan mengikuti trend ini.

Dengan ‘menghilangkan’ kening, ia menghasilkan lebih banyak kanvas kosong untuk semua jenis solek mata tanpa had. Penata rias Nick Lujan turut mengesyorkan untuk menggunakan concealer dan berus kening bagi melunturkan kening anda dan menggayakannya ke arah pertumbuhan rambut.

#6 Bold Lips

Gincu ‘berani klasik’ ataupun bold lips dijangkakan akan lebih menonjol pada tahun 2023 berbanding sekarang. Keita Moore, penata solek terkenal dan duta jenama Maybelline berkata kepada Instyle, “Saya menggunakan warna bibir yang lebih gelap dan berani serta kurang menggunakan produk untuk kulit muka. 2023 adalah mengenai pop warna (2023 is all about a pop of color)”.

ARTIKEL BERKAITAN: Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

Sumber info dan gambar: Beautynesia, Instyle dan Google

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI