Solekan sangat mirip dengan fesyen dalam erti kata bahawa trend sentiasa berubah dengan setiap musim baru. Dan walaupun trend solek dari tahun 70-an, 80-an dan 90-an memberikan banyak usaha kepada pencinta kecantikan, tidak semua aliran dari era tersebut bertujuan untuk bertahan.

Namun, dunia kecantikan dan kosmetik amat menyeronokkan untuk diikuti, walaupun perkara yang popular hari ini mungkin tidak popular setahun dari sekarang. Trend solekan sentiasa berubah apabila orang ramai mula bereksperimen dan menangkap idea baharu dan popular.

Perkara yang menarik tentang solekan ialah ia benar-benar boleh mengubah penampilan dengan menyerlahkan sifat terbaik anda. Sebagai contoh, jumlah maskara yang betul boleh menjadikan bulu mata anda kelihatan lebih panjang. Warna gincu yang sempurna boleh memberikan bibir yang menakjubkan. Apabila kening anda tepat, ia mungkin memberikan anda keyakinan segera. Ini adalah antara trend solekan paling lapuk untuk ditinggalkan pada tahun 2022. No turning back ya!

1. Pembayang mata berkilau

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Walaupun pembayang mata bergemerlapan mempunyai masa yang sesuai untuk populariti, ia tidak perlu ada dalam kantung solekan anda pada tahun 2023. Pembayang mata berkilauan dipercayai secara meluas sesuai untuk perayaan besar seperti Krismas, tetapi ia bukan pilihan yang baik hari yang biasa. Walaupun terdapat sesuatu yang istimewa tentang pembayang mata dengan sedikit kilauan padanya, menutup kelopak mata anda sepenuhnya dalam bergemerlapan selepas 2022 bukanlah perkara yang paling bergaya untuk dilakukan.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Pembayang mata berkilauan mempunyai reputasi yang terkenal tidak kemas untuk dipakai. Terdapat banyak pilihan pembayang mata untuk dipilih sebagai ganti glitter yang memerlukan sedikit penyelenggaraan dan usaha. Jika anda menganggap diri anda seorang yang benar-benar menyukai pembayang mata berkilauan, jangan risau tentang trend ini hilang secara kekal. Pembayang mata berkilauan sudah pasti akan kembali pada satu ketika pada masa hadapan kerana ia masih kelihatan menyeronokkan.

2. Pembentukan kening yang ditentukan

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Membentuk kening dianggap sebagai bentuk dandanan peribadi yang boleh dilakukan melalui pelbagai kaedah. Walaupun kening yang rapi sudah tentu ada, mentakrifkan kening anda dengan jelas menggunakan pensel kening dan melakar setiap garisan dengan cara yang sempurna, mungkin anda berlebihan.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Kening yang kelihatan semula jadi sebenarnya lebih bergaya sekarang dan akan terus berada pada tahun baharu. Jika kening semula jadi didandani dengan baik, anda akan kelihatan digilap, segar dan secara amnya lebih baik. Tidak perlu keterlaluan dengan mengisi kening dan menjadikannya kelihatan jelas dengan struktur dan garisan yang tegar. Sebaliknya, anda boleh mengisinya untuk memastikan ia tidak kelihatan terlalu pucat atau jarang. Selagi ia diisi pada tahap yang menjadikan anda paling selesa, tidak perlu melakukan lebih daripada itu.

3. Maskara Technicolor

Satu lagi trend solek utama yang akan ditinggalkan pada tahun 2022 ialah maskara technicolor. Suatu ketika dahulu, ia kelihatan sangat menarik untuk memiliki bulu mata Technicolor yang tersedia dalam rona biru, ungu, hijau dan banyak lagi, yang sepadan atau kontras dengan pembayang mata anda. Kini, lebih masuk akal untuk membiarkan bulu mata anda kelihatan lebih semula jadi dengan hanya menggunakan maskara hitam biasa atau tiada maskara langsung.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Maskara selalunya sukar untuk ditangani kerana ia mempunyai konsistensi melekit. Daripada menanganinya pada tahun 2023, anda boleh membuang maskara technicolor sama sekali dan menjadikan hidup anda lebih mudah. Jika anda menyukai idea untuk memakai bulu mata yang cerah dan berwarna-warni sekali-sekala, anda tidak perlu risau tentang maskara technicolor. Ia sudah pasti akan meningkat dalam populariti pada satu ketika sekali lagi.

4. Celak putih

Terdapat segelintir manfaat yang datang bersama-sama dengan menggunakan produk seperti celak putih. Salah satu daripadanya ada kaitan dengan fakta bahawa celak putih boleh menjadikan mata anda kelihatan lebih besar dengan membuka garis air anda. Walaupun begitu, celak putih akan hilang gaya menjelang 2023.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Sangat mudah untuk membuat kesilapan menggunakan celak putih kerana bilangan tempat yang anda gunakan. Ini termasuk pada garis bulu mata atas, di bawah bulu mata, di bawah kening dan berlapis-lapis di atas celak hitam. Memandangkan terdapat banyak cara untuk salah dengan celak putih, mengapa perlu diganggu dengannya? Ini adalah trend solek yang dianggap benar-benar ketinggalan zaman pada hari ini. Isu utama dengan celak putih ialah walaupun ia menjanjikan untuk menjadikan mata anda kelihatan lebih besar, ia sering menjadikan mata anda kelihatan lebih menyeramkan daripada yang dimaksudkan.

5. Concealer berat

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Ramai orang mungkin yakin bahawa concealer tebal adalah satu kemestian apabila menyempurnakan wajah dengan solekan yang ideal, tetapi meletakkan concealer terlalu banyak ialah trend lapuk yang harus dilupakan pada tahun 2023. Menurut Sephora, concealer tugas berat biasanya digunakan untuk menyembunyikan cela, bintik-bintik gelap dan bahagian lain yang menyebabkan perubahan warna kulit. Kawasan masalah yang paling biasa adalah di sekitar mulut dan di bawah mata.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

IKLAN

Jika anda tidak berurusan dengan mana-mana isu ini, concealer berat tidak semestinya perlu berada di bahagian atas senarai keperluan solekan anda. Terdapat banyak cara untuk menjadi salah apabila menggunakan concealer pada wajah anda. Anda mungkin menggunakan terlalu banyak, menggunakan formula yang salah, menggunakannya di semua tempat yang salah, atau tidak memastikan ia ditetapkan dengan betul. Jika anda tidak menyediakan kulit terdedah anda terlebih dahulu, pastikan concealer anda sepadan dengan sempurna, gunakan aplikator berus yang terlalu gebu, atau langkau menggunakan pembetulan warna, perkara-perkara juga boleh menjadi kacau.

ARTIKEL BERKAITAN: Wajah Tampak Segar Dan Tidak Kusam, Gunakan Concealer Di Lima Titik Di Wajah

6. Gincu ‘nude’

Bibir ‘nude’ popular untuk seketika, tetapi masa itu telah berlalu. Memakai rona gincu dan tompokan bibir yang menawarkan lebih sedikit warna adalah cara yang perlu dilakukan pada tahun 2023. Gincu Epal Merah menyatakan bahawa gincu ‘nude’ menjadi popular kerana getarannya yang canggih, abadi dan berkelas. Malangnya, gincu ‘nude’ tidak kelihatan istimewa pada sesiapa dan semua orang. Tidak perlu memaksa trend solekan untuk menjadi sebahagian daripada rutin anda jika ia tidak sesuai dengan anda secara peribadi.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Bibir ‘nude’ juga boleh membuatkan anda kelihatan bersih sepenuhnya dan hampir seperti zombi. Dan walaupun ya, terdapat cara untuk mengelakkan penampilan yang pudar, seperti mencari warna kulit anda, bermain dengan tekstur dan menggunakan lipliner dan tidak ada sebab untuk menekankan subjek itu. Gincu yang memberikan jumlah warna yang paling halus akan kelihatan hebat.

7. Bulu mata yang tidak semulajadi

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Nampaknya bulu mata palsu yang sangat panjang akan sentiasa bergaya. Ternyata itu tidak berlaku. Bulu mata palsu akan keluar dari gaya pada tahun 2023, yang bermaksud terdapat pilihan lain untuk diterokai. Trend sekitar bulu mata sentiasa surut dan mengalir termasuk sambungan bulu mata yang kelihatan basah, sambungan bulu mata bertekstur dan sambungan mata kucing yang lebat. Bulu mata yang halus dan pendek yang benar-benar kelihatan semula jadi juga menarik perhatian ramai orang pada tahun 2023.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Beberapa isu yang timbul daripada penggunaan bulu mata palsu termasuk ketidakselesaan, mencucuk dan mata terbakar akibat asap gam. Apabila sambungan bulu mata anda terlalu panjang, ia mencipta penampilan palsu yang jauh daripada dipercayai. Jika anda tidak dapat mencari set bulu mata yang sempurna yang masih kelihatan asli sepenuhnya, langkau bulu mata palsu sama sekali dengan hanya menggunakan maskara pada apa yang anda miliki secara semula jadi.

ARTIKEL BERKAITAN: Bulu Mata Palsu Nampak Cantik Tapi Rupanya Berisiko. Ini Nasihat Untuk Pemula

8. Bibir yang terlalu digariskan

Tujuan over-lapik bibir anda adalah untuk mencipta ilusi bahawa bibir anda sebenarnya jauh lebih besar daripada asal. Ramai orang telah diilhamkan untuk mula melakukan ini selepas menonton satu atau dua tutorial solekan oleh mogul kecantikan Kylie Jenner. Petua solekannya telah menggalakkan berjuta-juta orang mengikuti jejaknya.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Realitinya, bagaimanapun, adalah bahawa melapik bibir anda terlalu banyak dengan cara yang dibesar-besarkan adalah trend lapuk yang perlu ditinggalkan pada tahun 2022. Daripada berlebihan dengan banyak pelapik bibir tambahan apabila anda melengkapkan penampilan solekan, anda mungkin mahu berfikir tentang mendailnya kembali. Trend bibir baharu dipanggil lapisan bujur, ialah perkara yang harus dicuba oleh orang ramai, untuk menambah jumlah volum yang sempurna. Variasi utama di sini ialah anda akan mengikut bentuk bujur sedikit di sekeliling bibir anda di atas celupan “hati”.

IKLAN

9. Bronzer yang berlebihan

Pada tahun 2023, mungkin sudah tiba masanya untuk memberi rehat kepada bronzer. Ini tidak bermakna anda perlu membuang bronzer anda selama-lamanya, tetapi sudah pasti masanya untuk meneroka pilihan lain mengenai perlindungan muka untuk kulit anda. Bronzer adalah salah satu barangan kosmetik yang lebih mengelirukan untuk hidup dalam beg solek seseorang. Sebab ia wujud adalah untuk memberikan orang ramai cahaya yang kelihatan sihat di bawah naungan yang membuatkan anda kelihatan seolah-olah telah menghabiskan banyak masa di bawah sinar matahari.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan
Closeup studio shot of a beautiful teenage girl with bold make up, posing against a grey background

Menjadikannya kelihatan seperti anda berkulit sawo matang semasa percutian tropika yang mewah tanpa perlu meninggalkan rumah anda adalah tarikan dan faedah terbesar yang datang bersama-sama dengan penggunaan bronzer. Memandangkan ia tidak lagi sangat bergaya, tiba masanya untuk memikirkan beberapa kesilapan bronzer. Bronzer selalunya boleh membuatkan orang kelihatan bertompok dan berlumpur dan bukannya dicium matahari. Itu pasti penampilan yang anda mahu bersara. Bye bronzer!

ARTIKEL BERKAITAN: Pengodam Kecantikan Ini, Buktikan Hanya Dengan Bronzer + Concealer Solekan Jadi Sempurna

10. Terlalu banyak ‘highlight’

Hampir semua orang memakai banyak ‘highlight’ di dagu, hidung, tulang pipi dan dahi mereka pada puncak popularitinya pada 2018, 2019 dan 2020. Terima kasih kepada tutorial TikTok yang tidak berkesudahan daripada guru kecantikan yang mengajar dunia cara menggunakan jenama ‘highlight’ yang berbeza. Pada ketika ini, memakai terlalu banyak ‘highlight’ tidak lagi bergaya. Salah satu kelemahan terbesar penyerlah ialah daripada membuat anda kelihatan seolah-olah mempunyai cahaya berembun, ia sering menjadikan anda hanya kelihatan berkilat dengan peluh.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Kesilapan dengan ‘highlight’ boleh dilakukan jika ia diletakkan di kawasan yang salah, digunakan dengan berus yang salah atau digunakan dengan tapak yang salah. Selain itu, jika anda menambah ‘highlight’ pada asas yang salah atau terlupa untuk mengambil kira pencahayaan, anda akan menghadapi masalah dunia. Buang ‘highlight’ pada tahun 2023 dan anda tidak perlu risau tentang sebarang masalah yang berpotensi ini.

11. Kilauan beku di sudut mata dalam

Tiada sebab untuk tertekan tentang memastikan solekan mata anda betul-betul simetri dan termasuk kilauan beku yang terletak di sudut mata dalaman. Pada suatu masa dahulu, ini adalah cabaran solekan yang menyeronokkan. Rupa ini dicapai dengan pensel celak, pembayang mata atau penyerlah yang dimaksudkan untuk digunakan pada bahagian lain muka anda.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Kini, kilauan dingin di sudut mata dalaman anda bukan lagi trend yang akan menarik perhatian. Dan tanpa mengira langkah yang anda ambil untuk mencapai rupa seperti ini, ia dianggap ketinggalan zaman menjelang 2023. Sama seperti pembayang mata berkilauan,.

12. Pelapik bibir yang terlalu gelap

Sesetengah orang percaya bahawa mengariskan pelapik bibir yang terlalu gelap pernah menjadi keputusan solekan paling bijak. Trend klasik 90-an adalah popular pada zaman dahulu, tetapi itu tidak bermakna ia membuat kemunculan semula. Apabila anda memakai pelapik bibir yang terlalu gelap dengan warna gincu semulajadi, ia menghasilkan kontras yang berlebihan. Beberapa individu yang paling terkenal untuk melakukan penampilan ini pada masa lalu termasuk Lil Kim, Cindy Crawford dan Naomi Campbell.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Menjelang tahun 2023, pelapik bibir yang terlalu gelap tidak segaya dahulu, walaupun banyak ikon menyukainya. Sebaliknya, L’Oreal Paris menjelaskan bahawa memadankan pelapik bibir dan gincu anda ialah kemahiran yang boleh membantu meningkatkan penampilan keseluruhan anda ke tahap yang baharu. Nasihat pakar, mulakan dengan mengelupas bibir anda untuk memastikan sel-sel kulit mati dari permukaan dikeluarkan. Seterusnya, tambahkan sedikit buku asas, ikuti dengan pelapik bibir dan gincu padanan anda sebelum membersihkan tepi untuk kemasan yang sempurna.

13. Kening nipis

Kening nipis dianggap hebat pada tahun 90-an dan awal 2000-an. Ramai selebriti termasuk Gwen Stefani, Angelina Jolie, Drew Barrymore, dan Christina Aguilera. Sesiapa yang ingin mencuba sesuatu yang serupa dengan kening nipis pada generasi ini harus mempertimbangkan untuk mencuba salah satu variasi moden.

IKLAN

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Variasi tersebut termasuk melunturkan kening anda sepenuhnya atau mencukurnya sepenuhnya. Pilihan lain ialah membiarkan kening anda dalam keadaan semula jadi. Menyikat kening semula jadi anda dan menambahkan sedikit lorekan untuk mengisinya boleh menghasilkan hasil yang mengagumkan. Sangat jarang seseorang dilahirkan dengan kening sempurna yang tidak perlu diubah sedikit pun. Jika anda memilih untuk memakai kening semula jadi anda, pastikan ia disikat keluar, diisi dan dicampur dengan tepi bersih yang tidak terlalu tegar adalah cara terbaik.

14. ‘Tanam’ Pemerah pipi di tulang pipi

Mengapa orang memakai pemerah pipi pada muka mereka pada mulanya? Apabila anda menambah warna dan jumlah pemerah pipi yang betul pada tulang pipi, ia boleh membantu memberikan cahaya semula jadi yang menjadikan anda kelihatan sihat dan cantik. Ia juga boleh membantu tulang pipi anda kelihatan lebih jelas daripada sebelumnya. Pemerah pipi sepatutnya menambah jumlah kehangatan yang ideal untuk menjadikan anda kelihatan lebih ceria dan aktif.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Masalah yang kemudiannya berlaku ialah apabila menambah jumlah pemerah pipi yang terlampau persis ‘tanam’ pemerah pipi. Tidak ada sebab untuk menambah terlalu banyak pemerah pipi sehingga tidak lagi kelihatan menarik atau semula jadi. Menambahkan pemerah pipi pada wajah memerlukan berus solek yang betul untuk memastikan semuanya berpadu dengan sempurna. Sama ada anda mahukan rona merah yang mendalam atau rona merah jambu, anda harus melangkau untuk menambah terlalu banyak pemerah pipi sama sekali supaya anda boleh mengelak daripada menampakkan penampilan solekan pakaian.

15. Celak bersayap kucing

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Salah satu trend solekan yang paling tahan lama dalam masyarakat ialah celak ‘cat eyes’. Ramai selebriti telah menggegarkan penampilan ini selama bertahun-tahun, celak ‘cat eyes’ biasanya telah dilabelkan abadi dan klasik.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Tidak dapat dinafikan fakta bahawa ia telah wujud sejak sekian lama kerana ia bermula dari empayar Mesir purba. Beberapa orang pertama yang pernah memakai celak ‘cat eyes’ hidup sekitar 4000 SM. Namun pada tahun 2023, terdapat variasi pada celak ‘cat eyes’ yang tidak begitu tipikal atau berlebihan. Memakai celak bersayap dua adalah trend terbaru yang perlu dipelajari oleh pencinta kecantikan. Sesiapa sahaja yang menonton Natalie Portman dalam “Black Swan” dari 2010 mungkin masih ingat cara celak bersayap dua beliau menonjol semasa beberapa adegan yang paling penting. Pemakaian celak bersayap dua menambah bakat istimewa yang tiada pada celak ‘cat eyes’ biasa.

ARTIKEL BERKAITAN: Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

16. Gincu neon

Gincu neon tidak begitu popular seperti dahulu. Walaupun idea untuk memakai gincu neon rona terang dahulunya adalah sesuatu yang dianggap menyeronokkan dan menarik, ia kini dianggap sebagai trend lapuk untuk tahun 2023. Gincu neon semakin popular pada pertengahan 2019. Beberapa tahun telah berlalu sejak itu dan sudah tiba masanya untuk memikirkan pilihan lain.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Terdapat banyak warna dan warna gincu neutral yang tidak berkesudahan yang memberikan rupa yang menakjubkan dan semula jadi. Gincu neutral mempunyai pelbagai warna termasuk warna merah jambu pucat, warna kuning air yang tenang dan warna coklat lembut. Memakai gincu neon memberikan suasana yang anda mahukan bibir anda mencuri perhatian berbanding solekan anda yang lain. Jika anda memilih warna gincu yang lebih neutral, pakaian lain yang anda pakai juga berpeluang untuk menonjol.

17. Jeragat palsu

Trend jeragat palsu sudah pasti berakhir. Bintik-bintik palsu semakin popular kerana video TikTok tular yang pada asalnya bertujuan untuk menggalakkan ekspresi diri dan keperibadian. Untuk mencapai rupa itu, mereka berhati-hati mencipta bintik-bintik palsu menggunakan pensel celak coklat sebelum menambahkan pemerah pipi dan menggabungkan segala-galanya untuk meresapkan rupa dan menjadikannya kelihatan lebih semula jadi.

Trend Solekan Lapuk Yang Tak Patut Anda Bawa Ke 2023. #15 Sukar Dilepaskan

Hakikatnya ialah trend jeragat palsu tidak lagi dianggap menawan atau mengagumkan pada tahun 2023 kerana, ternyata, orang yang tidak dilahirkan dengan jeragat pada mulanya tidak perlu berpura-pura bahawa mereka pernah mengalaminya.

Sebaliknya, lebih masuk akal bagi orang yang secara semula jadi mempunyai jeragat untuk mempamerkannya dengan bangga. Mereka yang tidak dilahirkan dengan jeragat boleh menumpukan perhatian kepada ciri-ciri wajah cantik yang mereka miliki termasuk simetri mata, lebar hidung, kening yang serong dan lesung pipit.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/GKkvvTJcCAk

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI