Bulu mata palsu dapat mempercantik penampilan mata anda, tapi ada yang perlu diwaspadai darinya. Rupanya sebahagian individu mengalami iritasi terhadap pelekat pada bulu mata palsu.

Lentik atau tidaknya bulu mata sebenarnya tergantung kepada faktor genetik. Sebahagian individu, terutama wanita, merasakan bulu mata mereka tampak lebih lentik dan lebat dengan menggunakan bulu mata palsu. Namun jika tidak digunakan dengan tepat, benda yang seharusnya mempercantik ini justeru dapat memberi impak yang buruk.

Umumnya ada tiga jenis bulu mata palsu berdasarkan jangka waktu pemakaian dan kerumitan pemasangannya.

IKLAN
 • Bulu mata palsu sementara atau temporary. Berbentuk strip yang ditampal di kelopak mata menggunakan gam khusus. Bulu mata palsu jenis ini boleh dicabut dengan remover untuk mata dan dapat digunakan kembali asal dibersihkan dan disimpan dengan betul.
 • Bulu mata palsu semi permanen. Biasanya berbentuk ikatan-ikatan kecil yang mana satu ikat terdiri dari 4 helai bulu mata palsu. Ikatan bulu mata ini ditampalkan ke akar bulu mata asli menggunakan gam semi permanen. Bulu mata palsu ini boleh ditanggalkan menggunakan gam penghilang (remover) khusus setelah beberapa hari.
 • Bulu mata palsu permanent. Satu helai bulu mata palsu ditampalkan di setiap helai bulu mata asli menggunakan gam khusus yang fleksibel. Bulu mata palsu jenis ini boleh bertahan lama, bahkan selama 2-4 minggu, dan harus dilepaskan dengan remover khusus oleh terapis kecantikan profesional.

Bulu mata palsu tersebut sering kali digunakan dalam prosedur extension bulu mata.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Nak Bulu Mata Melentik Seperti Pakai Bulu Mata Palsu? Ini Caranya Yang Perlu Diamalkan!

IKLAN

Bahaya Bulu Mata Palsu

Bulu mata palsu memang boleh mempercantikkan wajah, namun mereka juga memiliki risiko yang dapat memengaruhi kesihatan, misalnya:

IKLAN
 • gam yang digunakan untuk menampal bulu mata palsu boleh menyebabkan iritasi atau reaksi alergi.
 • Bakteria dan kotoran boleh terjebak di bulu mata palsu dan menyebabkan infeksi mata yang disebabkan oleh virus, bakteria hingga kulat.
 • Bulu mata palsu boleh menekan folikel bulu mata asli. Jika terjadi terus-menerus, bulu mata asli boleh gugur dan tidak tumbuh kembali.
 • Menggosok-gosok bulu mata palsu dapat menyebabkan bulu mata asli gugur secara tidak sengaja.
 • Kebutaan.

Selamat Atau Tidak Menggunakan Bulu Mata Palsu?

Produk bulu mata serta praktik pembuatan bulu mata ekstensi tidak diatur dalam undang-undang mahupun Badan Pengawas Ubat dan Makanan (BPUM), justeru tiap orang yang melakukannya perlu menjaga diri mereka sendiri dari berbagai risiko. Berikut ini adalah hal-hal yang dapat dilakukan untuk melindungi diri.

 • Masih terdapat kontroversi tentang formaldehida yang digunakan sebagai bahan pelekat bulu mata. Sebahagian orang alergi terhadap bahan tersebut, sementara sebahagian besar lainnya Namun beberapa pelekat mungkin memiliki kadar formaldehida yang melebihi kadar yang dapat ditoleransi. Disarankan mencari jenama yang memberikan informasi yang lengkap tentang produk tersebut.
 • Uji adakah kulit anda sensitif terhadap kandungan yang ada di gam bulu mata palsu atau tidak. Caranya, sapukan sedikit gam ke kulit tangan dan tunggu selama 24 jam. Jika kulit tangan menjadi kemerahan, bengkak, atau beruam, jangan gunakan produk tersebut.
 • Pilih produk bulu mata palsu yang bertuliskan “hypoallergenic”.
 • Ketika memilih tempat untuk memanjangkan bulu mata, pilihlah salon kecantikan yang telah ditaraf, sehingga anda yakin bahawa pekerja yang akan melakukan penyambungan bulu mata telah menjalani latihan khas. Pastikan juga keselamatan dan kebersihan alat dan produk yang digunakan.
 • Kesalahan saat melekatkan bulu mata palsu dapat menyebabkan iritasi bahkan infeksi serius. Sebelum melakukan penyambungan bulu mata palsu, Pelaksana perlu menjelaskan risiko dan manfaat proses tersebut.
 • Jangan sekali-kali menampalkan gam langsung ke kelopak mata. Tampalkanlah ke bulu mata palsu.
 • Selalu menanggalkan bulu mata palsu sebelum tidur.
 • Jangan pernah meminjamkan bulu mata palsu kepada orang lain agar tidak terjadi pertukaran bakteria penyebab infeksi mata.
 • Jangan mengeriting bulu mata palsu menggunakan alat pengeriting bulu mata, kerana boleh membuat bulu mata palsu meleleh dan menempel di bulu mata asli.

Efek penggunaan bulu mata palsu ada perbezaannya tersendiri bergantung pada individu. Namun yang pasti, risiko akan jauh lebih berkurang jika anda memilih untuk tidak menggunakan bulu mata palsu secara terus-terusan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI