Ramai antara kita yang cukup obses untuk cepat kurus. Macam-macam teknik digunakan untuk memastikan mereka mendapat berat idaman.

Namun cara yang digunakan ada kalanya terlampau ekstrem hingga boleh menyebabkan seseorang itu ditimpa sakit. Sudahnya keluar masuk hospital gara-gara terlalu obses untuk kuruskan badan.

Obses yang sebegini juga mendapat teguran daripada seorang doktor. Beliau turut bersetuju tidak ada guna strategi luaran semata-mata digunakan tanpa mengindahkan kecantikan dalaman hingga membawa padah.

Jom baca perkongsian daripada Doktor Hafiz Sulaiman atau melabel dirinya sebagai Pejuang Kesihatam ini yang boleh kita renungkan bersama.

Admin nak pesan, nak diet boleh tapi biarlah dengan cara yang betul dan disyorkan oleh pakar bertauliah.

KURUS UNTUK CANTIK

Tidak salah kurus untuk cantik. Namun apabila strategi yang diguna pakai hanya mengambil kira kecantikan luaran tanpa menghiraukan kecantikan dalaman (kesihatan) mungkin membawa padah.

IKLAN

Obesiti bukan semata-mata penyakit berlebihan kalori. Ia adalah penyakit METABOLIK..penyakit ketidakseimbangan hormon…yang melibatkan craving yang sukar dikekang jika hanya mengawal kalori.

Pernah saya menemuramah pesakit obesiti. Beliau pernah turun 30kg dalam masa 5 bulan namun berat badannya kembali dengan mendadak lebih 40kg dalam masa 3-4 bulan.

Cara yang digunakannya ialah makan ubat kawal selera makan. Diet harian ialah biskut dan roti beberapa keping sahaja.. lepas tu bersenam habis-habisan.

Tahukah anda senaman berat jangka masa panjang meningkatkan radikal bebas (stres dalaman). Stres dalaman tinggi akan menyukarkan pengurangan berat badan..kita akan berada lama pada “fasa plateau”.

IKLAN

Kaedah ini bukan sahaja meningkatkan stres dalaman malahan boleh mempengaruhi mood dan juga tingkahlaku. Stres dalaman berlebihan merosakkan organ dalaman, mengurangkan tenaga badan dan memcepatkan penuaan.

Diet rendah kalori ini juga boleh “melambung anda ke laut” jika anda memilih makanan tidak berkualiti kurang nutrisi..percayalah..berat badan yang hilang itu akan datang balik dengan pantassnya ?

Pilih makanan padat nutrisi yang tidak meningkatkan malah mengurangkan stres dalaman… Makanan yang menenangkan dalaman ini bak menyimbah air pada kebakaran badan.

IKLAN

Insha Allah berat badan akan turun dengan automatiknya tanpa perlu bersenam atau berlapar.

Ikhlas,

Hafiz Sulaiman

-Pejuang Kesihatan-

SUMBER: HAFIZ SULAIMAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI